Fondul Proprietatea (simbol FP) a marcat, în perioada ianuarie- septembrie, un câştig de 984,53 miliarde de lei, în scădere cu 25 milioane de lei (2,5%) faţă de rezultatul de la sfârşitul lunii august, fiind însă cu 84% mai mare decât profitul din primele nouă luni ale anului trecut (535,2 milioane lei), potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.
După un profit record de 1,064 miliarde de lei în primele şase luni ale anului, câştigul FP scădea în iulie cu aproape 50 de milioane de lei, la 1,016 miliarde lei, şi în august cu 6 milioane lei, la 1,010 miliarde de lei.
Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", consideră că scăderea profitului net este explicabilă prin faptul că principalele surse de venit pentru FP - vânzările de active din portofoliu sau încasarea dividendelor - nu au fost active în ultima lună.
Valoarea activului net al fondului s-a diminuat în septembrie faţă de august cu 1,6%, de la 14,94 miliarde de lei, la 14,70 miliarde de lei. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când activul net al FP era de 14,92 miliarde lei, acesta a scăzut până la finele lui septembrie cu 1,5%.
Analistul Bogdan Gherghe ne-a transmis că diminuarea activului net a fost cauzată, cel mai probabil, de scăderea acţiunilor OMV Petrom, cea mai importantă participaţie din portofoliu. "Din această perspectivă, discountul dintre preţul curent şi activului net unitar este de 27,64%, valoare atractivă în comparaţie cu ţinta de 15% propusă de acţionari pentru următoarele 9 luni".
Reprezentantul Tradeville a mai declarat: "În următoarea perioadă, este probabil ca efectul scăderilor cotaţiilor OMV Petrom şi Romgaz, principalele participaţii listate, să aducă în continuare o presiune pe valoarea activelor FP, la care s-ar adăuga şi corecţiile actuale de pe pieţele internaţionale, care pot provoca nelinişte în sufletele investitorilor".
Analistul a continuat: "Totuşi, posibilitatea lansării unei oferte accelerate pentru programul de răscumpărări, listarea secundară la Londra sau contextul general favorabil din ultimele luni pentru piaţa de capital locală ar putea să atragă o continuare a trendului ascendent pentru FP, dar pentru acest lucru ar fi necesară şi o calmare a scăderilor pe piaţa externă".
Valoarea portofoliului de acţiuni cotate la bursă se situa, la finele lunii septembrie, la 7,3 miliarde de lei, în scădere cu aproape 3%, de la 7,525 miliarde de lei în august. Participaţiile FP au fost cu 28% mai mari faţă de luna septembrie a anului trecut, când totalizau 6,025 miliarde de lei.
Cea mai mare pondere în portofoliul Fondului Proprietatea o au acţiunile deţinute în sectorul "petrol şi gaze": 44,74%, acelaşi nivel ca şi în luna iulie, dar în uşoară scădere faţă de august, când ponderea sectorului în portofoliu era de 45,55%.
Deţinerile Fondului în sectorul "electricitate şi gaz: transport, distribuţie, furnizare" au crescut de la 22,71% în august, la 23,08% în septembrie.
Cele mai importante deţineri din portofoliul Fondului Proprietatea nu au suferit fluctuaţii majore în septembrie. Astfel, participaţia la OMV Petrom s-a diminuat de la 35,29% din valoarea activului net la 34,41%, în timp ce acţiunile Hidroelectrica reprezintă 14,32% din valoarea activului net, în creştere faţă de 14,09% în august.
Portofoliul de participaţii ale FP în companii nelistate este evaluat la 6,236 miliarde de lei, ca şi în august, iulie şi iunie. În septembrie anul trecut, aceste active erau estimate la 8,096 miliarde de lei.
Fondul Proprietatea avea, la finele lunii septembrie, 333,24 milioane de lei în depozite bancare, în urcare cu 7,09 milioane lei comparativ cu august.