• Statele Unite vor continua să crească, însă refacerea este fragilă
Expansiunea economiei SUA - cea mai mare din lume, va încetini anul acesta, după accelerarea de la finele anului trecut, întrucât mai există provocări considerabile la adresa sa.
Neal Wolin, ministrul american adjunct al finanţelor, a declarat recent: "Aşteptăm să vedem o continuare a creşterii în 2010. Dar, turbulenţele de pe pieţe ne amintesc că redresarea rămâne fragilă".
Potrivit estimărilor oficiale, economia SUA va creşte cu 2,9% anul acesta. În ultimul trimestru din 2009, expansiunea a fost de 5,7% - cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani.
• Joseph Stiglitz: "Creşterea e prea slabă ca să creeze locuri de muncă"
Economistul american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, consideră că economia SUA are nevoie în continuare de stimulente, creşterea fiind prea slabă că să alimenteze crearea de noi locuri de muncă.
"Cel mai important lucru pe care-l putem face pentru economie este să aprobăm un nou pachet de stimulente", a spus Stiglitz, adăugând: "Oficial, recesiunea poate să fi trecut, însă dacă luăm în calcul felul în care se simt cetăţenii şi nivelul de încredere al întreprinzătorilor, recesiunea este departe de a se fi terminat".
În opinia lui Stiglitz, economia americană trebuie să crească cu cel puţin 3-3,5% ca să reducă şomajul, ceea ce nu se va întâmpla în 2010 şi 2011.
"Va fi greu să avem o redresare robustă", a conchis Stiglitz.
• Revenire fragilă şi în zona euro
Economia zonei euro va creşte cu aproape 1% anul acesta, potrivit estimărilor oficiale. Reprezentanţii regiunii atrag atenţia că, în 2010, refacerea nu va fi una solidă.
Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului şi preşedintele Eurogrupului, susţine: "Creşterea se consolidează, dar ea va fi fragilă, moderată, în 2010".
Anul trecut, economia regiunii euro a fost puternic afectată de recesiune, înregistrând o scădere de 4%. Acesta a fost cel mai mare declin consemnat după introducerea monedei unice, în 1999.
• Redresare deplină în Asia
Recesiunea globală a lovit puternic Asia, în condiţiile în care economiile din regiune erau alimentate de sectorul producţiei, care fabrică în principal pentru exportul către ţările industrializate.
Dar, datorită intervenţiei guvernelor din regiune - prin micşorarea dobânzilor, reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bănci, acordarea de stimulente, economiile din Asia au reuşit să se redreseze şi să stimuleze refacerea globală.
Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), declara, în luna ianuarie, că, excluzând Japonia, Asia ar putea consemna o creştere de peste 7% anul acesta. În opinia sa, ritmul de redresare globală nu este egal, Asia revenindu-şi mai rapid decât restul lumii.
Totodată, specialiştii agenţiei de evaluare "Moody"s" spun că regiunea asiatică este deja într-o fază de redresare importantă, care scoate din recesiune economia mondială. Potrivit "Moody"s", China şi India vor continua să fie motoarele de creştere din regiune. Pentru China este anticipată o expansiune economică de 9% în 2010, iar pentru India - de pes-te 8%.