Economiştii îl contrazic pe Băsescu: Nu avem resurse pentru creşterea salariilor

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 martie 2012

Economiştii îl contrazic pe Băsescu: Nu avem resurse pentru creşterea salariilor

Salariile bugetarilor ar trebui reîntregite în jurul datei de 1 iunie, iar în acest sens ar trebui găsite soluţii, a declarat, ieri în Parlament, preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat: "La începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră să gândim şi să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor, chiar dacă în luna ianuarie am avut un excedent faţă de veniturile planificate în buget, în luna februarie am avut un minus de două ori mai mare decât excedentul din ianuarie şi, probabil, şi în martie vom avea un minus de venituri în bugetul de stat. Dar el se datorează conjunctural situaţiei meteorologice din luna februarie".

Traian Băsescu s-a declarat convins că Opoziţia va înţelege acest lucru şi că Executivul şi premierul vor privi spre bugetul de stat, aşa cum este el aprobat, şi vor putea găsi resursele necesare, fără să diminueze din investiţii.

Domnia sa a adăugat: "Veţi putea găsi resurse ca, la sfârşitul mandatului, să le puteţi spune bugetarilor că au salariile întregi, aşa cum le-aţi găsit când aţi venit la guvernare".

Analiştii economici au criticat mesajul preşedintelui pe motiv că economia nu are resurse, în prezent, pentru creşteri salariale. În opinia analiştilor, măsura de creştere a salariilor are mai degrabă o tentă electorală având în vedere că anul acesta sunt alegeri şi în plus legea responsabilităţii fiscale nu permite acest lucru.

Vlad Muscalu: "Cât timp avem deficit bugetar nu putem să spunem că avem resurse"

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, ne-a declarat că atât timp cât avem deficit bugetar nu putem să spunem că avem resurse. Nu există nici în prezent resurse bugetare, potrivit domniei sale.

Vlad Muscalu ne-a precizat: "România încearcă să reducă deficitul bugetar. Prognoza noastră este că ţinta de deficit bugetar nu va fi atinsă în contextul în care ajustările fiscale vor continua".

Laurian Lungu: "Aş interpreta măsura ca având tentă electorală"

Laurian Lungu, managing partner la "Macroanalitica", susţine că declaraţia preşedintelui privind creşterea salariilor prezintă mai multe aspecte.

Domnia sa ne-a declarat: "Este vorba mai mult despre îndeplinirea echilibrului bugetar, a ţintelor fiscale. Un alt aspect îl reprezintă problema de fond. Aş interpreta măsura ca având tentă electorală".

Laurian Lungu a adăugat că reforma administraţiei fiscale ar trebui făcută mult mai profund, ţinând cont de faptul că avem un nivel mare al impozitării şi nu colectăm pe cât ar trebui.

Despre posibilitatea ca statul că crească salariile din banii strânşi de Ministerul Finanţelor Publice de pe piaţa americană, domnia sa este de părere că acest lucru ar fi o prostie: "Nu te împrumuţi ca să finanţezi salarii".

Melania Hăncilă: "Nu sunt de acord cu mărirea salariilor la nivelul din 2010"

Creşterea salariilor nu este posibilă în contextul economic actual, a declarat Melania Hăncilă, economist şef al Volksbank, potrivit Agerpres.

Domnia sa a precizat: "Nu sunt de acord cu mărirea salariilor la nivelul la care au fost anterior, pentru că aceste salarii s-au acordat în condiţiile în care economia creştea, peste potenţial, la un ritm de 7% pe an, ceea ce nu mai este cazul în climatul economic actual şi nu cred că vom mai vedea asemenea ritmuri înalte de creştere pe termen mediu".

Economistul şef al Volksbank este de părere că o majorare a salariilor ar putea fi oportună în condiţiile în care s-ar restructura major sectorul bugetar.

Dacă se revine cu salariile la nivelul anterior, atunci s-ar ajunge la situaţia în care cheltuielile cu bunurile şi salariile vor fi superioare celor din 2008, care nu erau sustenabile nici la momentul acela, potrivit domniei sale.

Melania Hăncilă a adăugat: "De această majorare ar beneficia doar un segment al populaţiei, care oricum are o productivitate foarte scăzută şi serviciile oferite sunt de calitate scăzută. Efectul majorării salariilor s-ar putea vedea în creşterea uşoară a consumului. Dar am putea să stimulăm consumul, făcând ceea ce a sugerat domnul premier Ungureanu, prin scăderea CAS la angajat. O măsură de care ar beneficia întrega economie şi ar reduce evaziunea fiscală".

Ionuţ Dumitru: Salariile nu pot fi majorate înainte de alegeri

Legea responsabilităţii fiscale nu permite majorări de salarii anul acesta, în contextul în care în acest an vor avea loc şi alegeri, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Domnia sa a precizat: "Din punctul de vedere al Consiliului Fiscal asupra acestei decizii anunţate de creştere a salariilor, dacă ea se va materializa, vreau să subliniez că Legea responsabilităţii fiscale prevede câteva lucruri destul de clare în materie de cheltuieli cu personalul, în special în sectorul bugetar. Legea are două prevederi importante. Prima se referă la faptul că nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor, cu şase luni înainte de alegeri, iar a doua prevede că, în timpul anului, în timpul execuţiei bugetare, nu poate fi depăşi plafonul cu cheltuieli de personal prevăzut în buget. Dacă această creştere de salarii se va materializa, nu trebuie să încalce dispoziţia legată de perioada de şase luni înainte de alegeri şi să nu se depăşească plafonul de cheltuieli cu personalul".

Ionel Blănculescu: "Nu sunt pentru reîntregirea salariilor bugetarilor"

Creşterea salariilor în acest an ar trebui să fie realizată numai în funcţie de productivitatea muncii, a declarat analistul economic Ionel Blănculescu, potrivit Agerpres.

Domnia sa a declarat: "Consider posibilă acordarea diferenţiată de majorări salariale în cursul anului 2012, dar nu sunt pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, care reprezintă un obiectiv politic, într-un an electoral, şi nu unul economic. Consider posibilă motivarea diferenţiată a acestui sector, în funcţie de productivitatea muncii din interiorul lui".

Ionel Blănculescu susţine că cele zece puncte procentuale, planificate a fi acordate, ar trebui să ajungă, diferenţiat, în principal la sectoarele sănătate şi educaţie. În schimb, sectoarele care nu ar trebui să beneficieze de nicio majorare salarială sunt cele care "asigură infrastructura birocraţiei naţionale".

Adrian Mitroi, CFA România: Creşterea salariilor este o promisiune doar pentru o parte a populaţiei

Creşterea salariilor este o promisiune care se adresează doar unei părţi a populaţiei şi ignoră complet ceea ce se întâmplă pe partea privată, cea care răspunde şi duce pe umeri creşterea economică, a declarat Adrian Mitroi, secretarul general al Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA România), potrivit Agerpres.

Domnia sa a adăugat: "Aş fi preferat oricând declaraţii de 3-5% reducere CAS pentru că impozitarea muncii este, în continuare, extrem de prohibitivă şi de ridicată şi cred că mai potrivit ar fi fost ceva mai balansat valabil pentru toată economia. Economia are nevoie acum de creştere economică şi de un suflu care să fie cordial cu ambele părţi, şi partea bugetară şi partea privată".

Adrian Mitroi susţine că este o măsură pe care nimeni nu o ia şi toată lumea o va privi, în afara României, un pic îndoit, "o măsură care nu se ia în condiţii recesionare".

Cristian Pârvan: Aşa cum au tăiat 15%, pot să şi dea 15%

Decizia de mărire a salariilor bugetarilor poate să devină arbitrară şi Executivul poate să acorde un spor de 15% la fel de uşor cum a tăiat, dacă situaţia reală a veniturilor la bugetul de stat este ignorată, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), potrivit Agerpres.

Domnia sa a precizat: "Dacă situaţia economică se menţine negativă, aşa cum este de presupus din ceea ce ştim la ora actuală, în sensul că exporturile probabil nu vor mai putea fi de mare ajutor şi chiar dacă industria rămâne pe pozitiv, restul domeniilor nu arată performanţe deosebite. Ca urmare, veniturile bugetare sunt puse în discuţie şi este foarte posibil să se ia bani de la investiţii, că tot nu se fac, pentru a putea fi mărite salariile bugetarilor. Evident, dacă se iau decizii arbitrare şi vor să crească salariile bugetarilor, o pot face. Cum au tăiat 15%, pot să dea şi 15%. Nu e complicat, problema este de unde plăteşti aceşti bani', a spus secretarul general al AOAR.

Cristian Pârvan susţine că sursa pentru susţinerea măririi salariilor din sectorul de stat este inflaţia: "Banii vor veni din inflaţie. Se va da cu o mână şi apoi vor creşte preţurile la energie, la gazele naturale, la energia termic".

Domnia sa a subliniat că "atunci când se discută despre mărirea salariilor şi despre revenirea lor la nivelul de la mijlocul anului 2010, este vorba de fapt despre o valoare nominală, valoarea reală reflectată în puterea de cumpărare nu mai fiind aceeaşi".

În opinia lui Cristian Pârvan, dezbaterea publică nu ar trebui orientată exclusiv către sectorul de stat şi angajaţii acestuia: "Nimeni nu discută despre sectorul privat. Toată lumea e foarte îngrijorată numai de sectorul bugetar, de parcă ţara asta este ţinută numai de sectorul de stat şi în sectorul privat nu există sau n-a avut loc reduceri de venituri şi nici reduceri de salarii. Or, primele tăieri au fost făcute la privat, pentru că n-au avut împrumut cu FMI sau Comisia Europeană".

Salariile bugetare au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%.

Antonescu: Conform Constituţiei, nu Băsescu măreşte sau nu salariile

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că, în conformitate cu prevederile constituţionale, şeful statului, Traian Băsescu, nu este cel care măreşte sau nu salariile bugetarilor, el precizând că refuză să comenteze afirmaţiile acestuia în acest sens, considerându-le fără acoperire.

"Nu preşedintele, conform Constituţiei, măreşte sau nu salariile. Refuz să comentez aceste vorbe care nu au acoperire constituţională", a spus Antonescu.

Totodată, liderul PNL l-a numit pe Traian Băsescu "tătuc".

"Avem încă o dată conturat foarte clar un plan politic, un Guvern condus de un şef al serviciilor secrete, un Parlament deja perfect comparabil cu Marea Adunare Naţională şi un tătuc care şi la această oră povesteşte cum ar fi, ce ar trebui, cât ar trebui să fie salariile, cum e bine când conduc ei", a spus Antonescu.

El a adăugat că un astfel de regim nu este unul democratic şi a reiterat ca nu există posibilitatea de a se face un compromis cu actuala putere.

"Există nişte oameni care ştiu - numai ei, care conduc - numai ei, există nişte oameni care nu au dialog cu nimeni şi nu dau socoteală nimănui şi care, dacă vor şi când vor, mai dau cu ţârâita, dacă dau, câte un leu, cui vor ei. Asta nu e democraţie, nu e economia de piaţă, nu e acceptabil. Mesajul meu e categoric: cu aceşti oameni nu se poate face un compromis - e simplu şi e din trei silabe: ori ei, ori noi", a spus Antonescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb