ECONOMISTUL MIRCEA COŞEA: "Ungaria se transformă într-un hub de energie pe banii şi resursele României"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 martie 2018

"Ungaria se transformă într-un hub de energie pe banii şi resursele României"

"Politica noastră este una de neînţeles, care atentează la viitorul ţării - este prostie sau rea-voinţă?"

Actualizare 18:00

"BRUA este un proiect de interes naţional, susţinut ferm şi fără echivoc de Comisia Europeană, va aduce ţării venituri

importante din tarifele de transport gaze naturale şi va transforma România într-un jucător incontestabil pe piaţa gazelor naturale a Uniunii Europene.", conform comunicatului de presă remis de către Transgaz.

"Transgaz îşi îndeplineşte angajamentele, conform proiectului iniţial, care a beneficiat de sprijinul tuturor Guvernelor României. Transgaz respinge categoric acuzaţiile că ar face un joc în favoarea Ungariei. Societatea precizează că rezervarea capacităţii de transport este o condiţie prealabilă pentru a putea demara investiţia în BRUA faza 2. Doar în baza acelor contracte, care arată interes pentru gazele care ar urma să fie transportate, Transgaz poate trece la implementarea proiectului.", au mai punctat reprezentanţii companiei.

"În cazul rezervării unor capacităţi viitoare (incrementale), rezervarea se face printr-o procedură de sezon deschis angajant. Pregătirea Procedurii de Sezon Deschis Angajant a fost realizată în perioada 2015-2017 prin colaborarea autorităţilor de reglementare din România (ANRE), Ungaria (HEO) şi Austria (ECONTROL), ai operatorilor de transport din cele 3 ţări (TRANSGAZ, FGSZ şi GAZ CONNECT), precum şi ai Comisiei Europene.", a declarat conducerea companiei.

(M.D)

------

Ungaria se transformă într-un hub de energie folosindu-se de ţara noas­tră, a cărei situaţie este de-a dreptul îngrijorătoare, a subliniat economistul Mircea Coşea, făcând referire la recentele declaraţii ale premierului ungar Viktor Orban care a declarat faptul că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru a importa gazele din România şi că, în scurt timp, Ungaria va semna un acord cu România prin care, începând cu 2020, i se va permite ca în următorii 15 ani să importe anual, peste 4 miliarde metri cubi de gaze naturale din ţara noastră.

Mircea Coşea ne-a declarat: "Mă îngrijorează situaţia României şi mă gândesc ce va fi cu ea, deoarece, din zi în zi, politica este tot mai absurdă. În loc să dai acest gaz unei instituţii româ­neşti, iar el să fie apoi negociat de întreprinderea respectivă cu alţi parteneri, tu îl iei din Marea Neagră şi îl dai direct ungurilor care nici măcar nu res­pectă politica BRUA. Ungurii au rămas la «BRU», ei închid conducta acolo. Aşadar este clar că Ungaria se transformă într-un hub de energie pe banii şi resursele noastre!".

Anul trecut, Budapesta a anunţat că gazoductul BRUA (Bulgaria, Româ­nia, Ungaria şi Austria) s-ar putea opri pe teritoriul ungar.

"O ţară care vrea să se dezvolte, un stat care este condus într-o manieră conştientă, vrea să folosească, pe cât de bine posibil, o resursă pe care o are", a mai afirmat Mircea Coşea, adăugând: "Dacă peste noi a dat Dumnezeu cu norocul şi am mai găsit gaz, şi încă foarte mult, în loc să îl prelucrăm în ţară şi să îl transformăm în produse cu valoare adăugată mare (în principal amoniacul, din care se fac îngrăşăminte, mase plastice etc.), noi îl vindem aşa cum este el extras din zăcământ ungurilor, care şi-au păstrat o industrie petro-chimică bună, în timp ce la noi în ţară o mare parte din combinatele petro-chimice au fost desfiinţate şi date la fier vechi".

Politica aceasta este una de neînţeles, care atentează la viitorul ţării, ne-a mai spus domnul Coşea, precizând: "Nu este ceva nou, deoarece, începând din 2016, noi suntem mari producători de cereale în Europa, exportăm grâu şi porumb boabe şi importăm aluat congelat din care să facem pâine sau biscuiţi, ba chiar importăm mălai din Ungaria, din mălaiul nostru. Aceaste aspecte ridică semne de întrebare asupra a două lucruri: există o prostie atât de mare, sau există rea-voinţă?

Eu nu cred că sunt oamenii atât de proşti, încât să îşi dea cu stângul în dreptul".

Sursa citată consideră că există şi o voinţă de a transforma România într-o ţară producătoare de materii prime, fie ele inteligenţă sau gaz.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Nu este IGNORANTA, este TRADARE de tara, este sphaga data la decidentii din institutiile decidente ale statului.D.N.A., ce ati zice de putina actiune?????

    1. Resursele se fură numai cu acordul Securitățții, care deține controlul asupra DNA.

      Kovesi va fi nevoită să mai aresteze niște controlori de bilete total corupți. 

      E ciudat ca tradarea intereselor Romaniei in cazul fundatiei Godju s-a facut cu Tariceanu prim ministru, iar acum povestea cu cedarea gazelor cu el co-prim ministru din umbra!

      Serviciile romanesti fac politica, afaceri, si orice altceva decat intelligens 

      Puteam sa negociem mai bine! De exemplu puteam sa le cerem vecinilor nostri unguri sa permita camioanelor sa traverseze Ungaria sambata si duminica. Sau macar sa faca vama sambata si duminica si sa astepte in Ungaria in parcare . Nu este normal ca in ziua de luni camioanele sa astepte peste 24 de ore in vama .

      Nu este normal ca vecinii nostri pot folosi in orice moment treaba asta cu vamuitul ca pe o arma politica si economica impotriva exporturilor noastre de marfuri.  

      Avem institutii,specilisti de mare profesionalism! Toti,absolut toti,faceti TOT posibilul sa nu ne mai vindem tara, resursele(snp,serviciile si multe altele,sa nu mai fuga din tara medicii!).Daca politicul face asta cu adevarat pt. a obtine voturi,e foarte grav!!! Este o mare pata de rusine,de tradare! Inaintasii nostri si-au dat viata,au facut ani grei de puscarie pt. toate interesele acestei tari si ale oamenilor implicit.

    Este hotie la nivel inalt din 1989 incoace.A avut dreptate Petre Tutea (Ceausecu a fost mai nationalist decat mine de acea l-au omorat).Tara a fost distrusa.Trecere la straini au avut distrugatori de tara.Cine la sustinut pe Basescu sa ramana presedinte? Obama si Merkel vezi Microsoft si EADS.

    1. ...

    Aceste persoanae au jurat cu mana pe biblie ca vor apara tara din functile in care se afla. Sper ca totusi mintea de pe urma...

    Hotie la nivel inalt, Marca psd- alde.

    1. Nu, aroganta infinita + prostia infatuatilor din multinationale, imobiliare, banci, asigurari, farma, it, ce considera politica un moft (vorba lu; iliescovici) si nu s-au prezentat la alegerile parlamentare . Cine n-a votat ciocu' mic si joc de glezne, sa nu vina mascarici ca greierul Chirila sa zdrangane prin piete lalaieli si smiorcaieli !

    Ma asteptam din partea dlui. Cosea la o analiza mai atenta. din pacate nu s-a intamplat asta... Ca Ungaria sa devina hub de gaze ar trebui sa existe suficienta cerere de gaz acolo si, de asemenea, suficienta oferta. Exista, oare, ambele? Stie domnia sa concret care e cererea si oferta de gaze in hub-ul din Ungaria pentru urmatorii 15 ani? :)

    Mai mult... domnia sa spune ca "in loc să dai acest gaz unei instituţii româ­neşti, iar el să fie apoi negociat de întreprinderea respectivă cu alţi parteneri, tu îl iei din Marea Neagră şi îl dai direct ungurilor". Il intreb pe dl. Cosea: stie dumnealui cine a cumparat gazele din Marea Neagra? Ungurii? Romanii? Cum adica "sa il dea???" Isi imagineaza dl. Cosea, economist de renume, ca operatorii economici care investesc in extractia gazului din Marea Neagra sunt dispusi "sa dea gazul" in loc sa IL VANDA??? Si daca tot il vand, credeti, dl. Cosea, ca au vreun interes sa il vanda la un pret mai mic decat pretul pietei? Si, mai departe, credeti, dl. Cosea, ca piata romaneasca are capacitatea de a plati gazul din Marea Neagra la pretul pietei?

    Sunt chiar curios ce raspuns va da ilustrul domn Cosea la aceste intrebari... 

    1. oricine poate vedea, Cosea este prostul satului, in timp ce tu esti desteptul satului. Nu ne putem cumpara gazul nostru si pentru asta nici macar nu-l vindem, ci il dam pe la altii. :))

      Asa cum se vehiculeaza,ungurii,daca vor avea surplus in urma acestui contract,vor vinde la altii(cf. unui contract). Dca vom avea nevoie,si daca ei vor vrea ,ne vor vinde si noua propriul nostru gaz.Nu cred in acest scenariu,dar atentie marita !!!

      Partea proasta e ca nici macar nu-l scoatem noi din mare, il scot altii... rusi, americani, austrieci, etc... Dar vrem sa il dam/vindem... tipic :)

      Ca sa fie al nostru cu adevarat, ar trebui sa fim in stare sa il aducem la tarm... Dupa aia putem sa venim cu ce pretentii vrem...daca sunt acceptate de piata, facem si profit, daca nu...ghinion :D

    FELICITARI UNGARIA. NU E PROSTI CINE MANANCA 10 PAINI...PROST E CINE LE DA.

    .... Eu nu inteleg nimic.S-a discutat mult...si chiar mult pa aceasta tema.

    Uni zic BRUA alti zic BRU ..alti zic BRUSA Deci nici aici nu se stie cu ce "initiale" plecam..??? 

    Personal eu cred ca Orban din Ungaria isi face o campanie electorala si ca nimic din ce zice nu este adevarat 

    El isi face o campanie electorala...iar pe de alta parte incearca sa-i ameninte pe rusi {Gazprom} ca vezi doamne am o sursa de gaz din Romania si vezi cum te comporti cu mine....Iar noi "fraieri" ..Orban ne-a aruncat o bomba..si incepem sa comentam si sa ne ingrijoram...pentru ce ??? Ca defapt acest gaz metan din Marea Neagra este explorat si va fi exploatat nu de noi ci de alte firme...asa ca daca chiar vrem sa se "opreasca in Romania" trebuie sa vrea si "Grivei" nu. Pe de alta parte putem noi folosi acest gaz metan la ce ??? Ce combinate au mai ramas in tara sa putem prelucra aceasta cantitate....???cantitate care defapt nici nu o cunoastem inca...doar se presupune. etc

    Asa ca ??????? 

    1. Orban nu ii ameninta pe cei de la Gazprom. Mai degraba eu cred ca Orban a fost sfatuit de Putin , ca doar sunt prieteni, sa-si rezolve pe termen mediu aprovizionarea cu gaze in perspectiva ca se rezolva cu Nord Stream 2 si imediat probabil rusii vor inchide tranzitul prin Ucraina pe unde Ungaria primeste gaze in acest moment.

      Cred ca aceasta miscare atat de hotarata a Ungariei este inca o dovada ca Nord Stream2 va avea o componenta de presiune geopolitica a Rusiei atat asupra UE cat mai ales asupra Ucrainei. In loc sa diversifice aprovizioanarea UE cu gaze , daca putem vorbi despre diverisificare cand toate gazele se cumpara de la Gazprom, Nord Stream2 va complica si mai mult jocurile politice in Europa. 

      ....Poate fi si aceasta o varianta...dar eu intreb punctual :

      1.) Orban afirma ca 3 firme din Ungaria au castigat licitatia privind livrarea gazului din Marea Neagra. ...Care sunt ceste firme ??si cine cunoaste amanunte despre aceasta licitatie ?? 

      2.) Orban foloseste(poate tendentios sa ne incite pe noi}} cuvintele ca vom importa gaz metan din Romania... Care gaz din Romania..???.deunde avem noi sursa ?? deoarece cea din M.Neagra este concesionata la Exxon Mobil si OMV Petrom care au inestit pentru explorare in M.Neagra. ??? 

      3. Presa care tot "vorbeste" sa investigheze si sa puna la dispozitie ce fel de acord (pe aceasta tema} s-a semnat intre Romania si Ungaria... sa stim si noi ??? 

      4,) Sa clarificam odata cum se va naste aceasta "conducta de tranzit} BRUA...BRU...sau BRUSA asa cum am aflat ca ar intra in acest joc si Slovacia...Ca vorba ..vine vom sti si noi unde se "opreste" gazul metan.

      5) etc....... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb