EFECTE DUPA CRESTEREA DOBANZILOR IN SUA/ CRISTIAN SOCOL: "Majorarea generală a dobânzilor va atrage şi o rată mai mare de default la programul nostru Prima Casă"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2016

"Majorarea generală a dobânzilor va atrage şi o rată mai mare de default la programul nostru Prima Casă"

Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, a semnalat, luna aceasta, că instituţia este aproape de o majorare a dobânzilor, în condiţiile în care economia americană continuă să creeze locuri de muncă, iar inflaţia accelerează. Yellen a reiterat aşteptările oficialilor Fed că viitoarele majorări de dobânzi vor avea loc treptat.

De câteva săptămâni, dolarul s-a apreciat faţă de cele mai multe valute majore, dat fiind că oficialii băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) au declarat că piaţa muncii s-a consolidat, sugerând totodată că o majorare a dobânzii cheie ar putea avea loc luna viitoare. Jordan Hiscott, trader-şef la Ayondo Markets, a declarat citat de publicaţia britanică Express: "Doi factori influenţează dolarul: probabilitatea extrem de mare ca Fed să crească dobânda luna viitoare - fiind anticipate şi majorări ulterioare în 2017 -, respectiv rezultatul surprinzător al alegerilor din SUA. Donald Trump, reşedintele ales al SUA a propus politici similare celor din era Ronald Regan, care presupun majorarea cheltuielilor cu infrastructura şi reducerea taxelor".

La solicitarea noastră, doi reputaţi analişti ne-au transmis punctul de vedere cu privire la influenţa pe piaţa românească a creşterii dobânzii Fed, posibilele evenimente care ar putea să crească dobânzile la noi şi influenţa asupra programului "Prima Casă".

Reporter: Preconizaţi creşterea dobânzilor pe piaţa creditelor de la noi, în urma creşterii dobânzilor de către FED? Care ar fi intervalul de timp în care ar putea avea loc această creştere?

Cristian Socol: Totul depinde de amplitudinea creşterii ratelor dobânzii de către FED, de perioada de creştere a acestora, de suprapunerea deciziilor FED cu deciziile Băncii Centrale Europene de reversare a QE (n.r. programul de relaxare cantitativă), precum şi de incidenţa altor riscuri pe pieţele financiare internaţionale sau chiar riscuri interne.

Mai degrabă văd un risc mai mare pe suprapunerea în 2017 a deciziilor de creştere de dobânda atât de către FED cât şi de către BCE.

Reporter: Ce alte efecte va avea pe piaţa românească bancară creşterea dobânzilor de către FED?

Cristian Socol: Suprapunerea deciziilor FED şi BCE privind reversarea QE şi creşterea dobânzilor vor genera în România înăsprirea politicii de risc şi aşa destul de restrictivă, dobânzi mai mari, o creditare şi mai lentă, investiţii mai mici, rate mai reduse de creştere economică şi o inflaţie mai mare. Creşterea concomitentă a dobânzilor în SUA şi Zona Euro pot stimula fuga capitalurilor şi, deci, probleme de volatilitate financiară mai ales în ţările în dezvoltare din UE (inclusiv România). Avem noroc aici că rezervele valutare internaţionale acoperă mai mult de 20% din M2 (n.r. masa monetară intermediară), ceea ce înseamnă că riscul de fugă a capitalurilor este redus/moderat la noi în ţară. Creşterea ratelor de dobândă va atrage şi o rată mai mare de default mai ales la creditele ipotecare şi Prima Casă.

Reporter: Ce alte evenimente ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa noastră?

Cristian Socol: Instabilitate politică, derapaje puternice de natură fiscal-bugetară ca riscuri interne, iar ca riscuri externe, revenirea incertitudinii pe pieţele financiare internaţionale prin escaladarea dezechilibrelor în Italia, Brexit, revenirea problemei Greciei sau chiar riscuri legate de instabilitatea cauzată conflictele îngheţate din regiune.

Reporter: Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a propus suplimentarea sumelor pentru Programul "Prima Casă" pentru sfârşitul anului. Anterior, ea a precizat că este surprinsă de cererea mare din acest an. Vom vedea o creştere a creditelor neperformante în acest program, după o eventuală creştere a dobânzilor pe piaţa noastră?

Cristian Socol: Cred că se va suplimenta programul Prima Casă cu o sumă de 250 milioane lei, până la sfârşitul anului.

Poate creşte ponderea creditelor neperformante aferentă acestui program la un şoc important pe rata dobânzii.

BNR a fundamnetat o analiză de senzitivitate/test de stres la o creştere a ratei dobânzii şi ştiu că, pentru acest program, efectul este unul important. În Raportul de Stabilitate Financiară se arată că, în ipoteza unui şoc pe rata dobânzii de două puncte procentuale şi a unui şoc pe venitul debitorilor de 6 la sută, gradul de îndatorare va creşte 12 puncte procentuale pentru debitorii "Prima Casă". Dacă ne gândim că acum gradul de îndatorare al celor care au luat credite ipotecare prin programul Prima Casă este de aproape 45% şi dacă net2 mai gândim că scadenţele reziduale sunt pe termene foarte lungi, situaţia merită analizată detaliat. Pe de altă parte, cred că Progamul Prima Casă şi-a făcut datoria în condiţiile în care 150.000 de români şi-au putut achiziţiona o locuinţă în termeni rezonabili. În ultimii ani, acest program a salvat piaţa creditelor ipotecare, peste 60% din crediteitele ipotecare noi fiind aferente Programului Prima Casă.

Reporter: Ce control are statul român în acest program, în condiţiile în care există probleme cu garanţiile la FNGCIMM? S-ar putea trezi "bun de plată" în acest program?

Cristian Socol: Este ok măsura macroprudenţială luată în 2013 ca toate creditele ipotecare pentru acest program să se acorde în lei. S-a redus astfel riscul valutar.

Statul poate creşte plăţile de garanţii aferente acestui program atunci când dobânzile vor creşte semnificativ, însă nu cred că impactul va fi imens.

Până la urmă, orice garanţie acordată reprezintă un risc, de aceea, anual, trebuie puse în balanţă avantajele şi dezavantajele programului. Statul / BNR au la îndemână pârghii prin care să eficientizeze programul dacă se constată riscuri ridicate.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. 2 titluri extrem de alarmiste contra programului Prima Casa. Doamna Olescu, nu credeti ca e cam "prea pe fata" sa publicati 2 articole oarecum anti-Prima Casa imediat ce liderul gruparii GCCC impreuna cu acolitii sai, tocmai au oracait impotriva acestui program? Interesul lor il stim, sistarea creditarii si mutarea potentialilor clienti cu chirie in casele numitilor I.H., M.S. sau D.N., sponsorii principali ai adunaturii de certati cu legea. Sa nu cumva sa creada lumea ca le cantati din struna acestor dubiosi...

    1. Poate ar trebui sa arunci un ochi ce a spus si Daniel Daianu, din cealalta tabara...PC este un program social pentru banci, asta a fost tot timpul.

      Satana,12-32.....+14bani/msg ca a venit frigul😂

      Ce te miri; Bursa este in campanie electorala si "puublicitate" patimasa. 

      Mariusica de la Manastur tu nici macar aia 14 bani nu ii mai ai [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Pana iti gasesti altul sa te bage din nou in lant latrii de nebun pe drumuri.

      Gîndac de bucătărie, fa ți nr și azi sa ai bani de piine [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Din ianuarie ce draq o sa mai faci ,ca ioc comentarii, iar iarna este doar la jumătate. [Fragment eliminat, conform regulamentului.] 

      Gandaq murales :-))))) Parnaieeeeeee, gusatule!

      Manastur, capat Manastur! Parnaieeeree puscariabilule!!!!!

      Ah, ai aflat si tu ca din ianuarie va gabjuieste pe toti, nu? Stai linistit ca gasesc eu subiecte de comentat. Mai trist e de voi, o sa cam imparti chiftelutele si boabele de fasole cu mustetzea din Cisnadie :)))))

      Ai iluzii și faci confuzii, dar de 15 Bani, csf! !!!

      Cere la împărăția ta d ejecta, unde lingi clantele ca tot vine BF adevărat, sa iti dea și ție măcar 0.15,99bani/înjurătură ca e frig și iarna e grea.

      PS. Pîrnaieaaaaa. ...e casa ta, ai grijă cum ții săpunul,sa nu îl scapi ca ajungi ca mimi de la steoaia😂😂€ 514; 

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      Bai ficior, fetitei aleia ii mai platesti pachetul zilnic la scoala sau doar gura e de tine ca si de pastor? Ca la voi, capat Manastur, toti va credeti smecheri si credeti ca va merge cu monciuna. Pana iti da un jupan stingerea de temelie prin Hoia, sa re caute ma-ta cu cainii. Parnaie, cascaeabete, asta scrie pe neamul vostru.

      De neanchipuit ce mesaje permite MAKE sa se publice pe acest site. Domnul fie laudat, indiferent al cui sot este, sa nadajduim intr-o viata mai buna. Ii salut si le propun sa mi se alature tuturor prietenilor mei, cei care se gandesc la ziua de marti.

      Da mai postaq, mă țin de cuvânt ca pt mine promisiunea e datorie curată, am și pt tine piine cu mucegai linsa de ciini și ceva cutii de conserve goale,cu umbra de carne ,ca altceva nu meriți . Văd ca ai învățat sa citești ca la scris stai cam prost,insa e de înțeles că maninci litere de foame și bei apa de ploaie pt ca la 15 bani, nu îți permiți altceva. Vezi ca se anunță frig mareeeee fa ți provizii de cartoane și peturi, vată pt nas și urechi sa nu te prindă curentul.

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb