EFECTELE SCANDALULUI CITY INSURANCE Beneficiarii proiectelor finanţate prin PNDR, nevoiţi să încheie poliţe cu alt asigurător autorizat

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2021

Beneficiarii proiectelor finanţate prin PNDR, nevoiţi să încheie poliţe cu alt asigurător autorizat

Falimentul City Insurance are efecte negative şi asupra companiilor din domeniul agricol, fermierilor, procesatorilor sau antreprenorilor din mediul rural care derulează investiţii realizate cu fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Din cauza retragerii autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară prin Decizia nr. 1148/ 17.09.2021, toţi oamenii de afaceri din mediul rural care deţineau poliţe de asigurare la societatea respectivă pentru investiţiile derulate din fonduri europene sunt nevoiţi ca, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, să trimită către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) o poliţă de asigurare a avansului eliberată de o societate de asigurări autorizată, se arată într-un comunicat de presă emis de AFIR.

"Având în vedere această situaţie, reamintim obligativitatea beneficiarilor PNDR de a respecta prevederile articolului 23 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 49 din 23 octombrie 2015 . Articolul prevede că societatea de asigurări emitentă a poliţei căreia îi este subordonată plata avansului - acolo unde este cazul, trebuie să fie autorizată, conform legislaţiei în vigoare. Legislaţia în vigoare prevede că rămân valabile contractele de asigurare încheiate cu societatea de asigurare-reasigurare City Insurance S.A. (City Insurance), producându-şi efectele până la data la care intervine una dintre următoarele situaţii:

✓ Expirarea poliţei de asigurare la data menţionată în contractul de asigurare;

✓ Denunţarea contractului de asigurare de către asigurat (beneficiarul PNDR), printr-o notificare transmisă societăţii;

✓ Depăşirea perioadei de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului conform prevederilor legale (Legea 85/2015 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi a insolvenţei, art. 262 alineat 3 indice 2)", se arată în comunicatul citat.

Conform acestuia, până la expirarea poliţei pe care o deţin, beneficiarii trebuie să prezinte Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) o poliţă de asigurare a avansului eliberată de o societate de asigurări autorizată. În acest sens, beneficiarii care au contractele de asigurare încheiate cu City Insurance trebuie să ia o decizie cu privire la aceasta şi să se asigure că nu vor rămâne fără un instrument de garantare valid, luând în calcul şi termenul de 90 de zile de la declararea definitivă a falimentului, dată care va fi anunţată public în perioada următoare.

AFIR mai arată că Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că toţi creditorii de asigurare beneficiază de protecţia Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) în vederea recuperării primelor plătite în avans sau a despăgubirilor datorate, conform contractelor de asigurare încheiate.

Amintim că în 17 septembrie Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a declarat insolvenţa City Insurance, companie de asigurări care avea o cotă de piaţă de peste 45% şi 3 milioane de clienţi, din care o parte sunt din domeniul agricol. În 22 septembrie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru despăgubirea asiguraţilor la City Insurance. Actul normativ aprobat de Guvern prevede că toţi asiguraţii de la City Insurance vor fi despăgubiţi de Fondul de Garantare, în limita pragului maxim de 500.000 lei de poliţă. Conform OUG, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare a asigurătorului şi constatării stării de insolvenţă, Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate plăti daunele solicitate. Asiguratul trebuie să meargă cu dosarul respectiv direct la Fondul de Garantare care va face plăţile aferente. Prin dispoziţiile noului act normativ, toate poliţele de asigurare deţinute de o persoană vor fi plătite de fondul de garantare.

Scandalul City Insurance a dus la deschiderea unui dosar penal, aflat pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, bancrută frauduloasă, spălare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Dosarul vizează 20 de persoane din conducerea şi acţionariatul City Insurance, cel mai important fiind Dan Odobescu, dar şi persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări. Prejudiciul minim estimat în dosar se ridică la peste 28 de milioane de euro.

Mai mult, conducerea ASF şi actorii din piaţa asigurărilor au fost audiaţi de două comisii parlamentare reunite, în 22 şi 29 septembrie, concluzia audierilor fiind că desluşirea întregii afaceri trebuie făcută de procuroriii DIICOT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb