"Efectul Bernanke" poate arunca lumea financiară globală în aer

IONEL BLĂNCULESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2013

"Efectul Bernanke" poate arunca lumea financiară globală în aer

"Suntem acum în pragul unei crize financiare istorice şi a unui colaps! Vom fi martorii unei distrugeri istorice şi catastrofale în finanţele globale, iar investitorii care vor dori să supravieţuiască acestui holocaust financiar ar fi bine să fie poziţionaţi corect!"

Acestea sunt declaraţiile unui prestigios economist american, reputat specialist financiar, John Embry, cu peste 50 de ani de prezenţă pe pieţele financiare americane, care pur şi simplu au şocat opinia publică americană şi cercurile financiare din această foarte importantă parte a lumii.

Au fost făcute portalului de ştiri economice şi financiare King World News, la data de 20.08.2013, fiind generate de întâlnirea de taină din aceeaşi zi, avută de preşedintele SUA, Barack Obama, cu oficialii FED, Rezerva Federală Americană, de fapt sistemul Băncii Centrale, ai instituţiilor financiare de supraveghere şi ai organizaţiilor financiare cheie din SUA.

Dacă ar fi să ne ghidăm după teoria semnalelor, am putea spune că dezastrul de astăzi de pe piaţa financiară braziliană, unde "incendiul" asupra monedei naţionale urmează să fie stins cu aproximativ 60 miliarde USD, sau din India, unde deprecierea masivă a rupiei a dizolvat averile magnaţilor autohtoni cu 24%, sau din alte state din Asia, Africa şi America de Sud, am putea, cel puţin declara, că "ceva" se întâmplă în aceste zile în lume, legat, bineînţeles, de ultimele decizii din domeniul finanţelor americane.

Realul brazilian este la pământ, rupia indiană este în cădere liberă, randul sud-african de asemenea, rupia indoneziană este căzută, iar lira turcească s-a depreciat spre minimul istoric, toate acestea fiind monedele naţionale ale unor mari state, considerate până în prezent campioni economici globali. Nu cred că mai este cazul să aprofundăm analiza prin prezentarea deprecierilor cu care se confruntă în prezent şi alte valute, aparţinând unor economii emergente asiatice, pentru a completa tabloul.

Cauza majoră a acestui dezastru mondial al valutelor nu este străină pentru nimeni şi anume experimentul sau, după cum i se mai spune, "bula Bernanke", pentru cei care nu-l cunosc încă, însă sigur îl vor cunoaşte în perioada următoare, Bernanke este şeful FED, banca centrală americană. Fenomenul datează din anul 2009, când FED şi alte bănci centrale au tăiat dobânzile până aproape de zero şi au dat drumul la tiparniţele de bani ieftini, fără acoperire în economia reală, zică-se "pentru a stimula creşterea economică". Aceşti bani, multe sute de miliarde de USD, în tranşe de câte 70-80 miliarde USD, în baza unui program denumit de relaxare cantitativă, au ajuns în multe zone ale lumii, în perioada 2009-2012, inundându-le economiile, Brazilia, India, Indonezia, Turcia şi multe altele, făcând în aşa fel încât pe acele pieţe să se aprecieze toate activele, inclusiv financiare. Acum, când s-a constatat că respectivul plan a fost realmente un dezastru, sumele respective sunt readuse în SUA, prin încheierea programului de relaxare cantitativă, odată cu creşterea dobânzii de politică monetară, ducând la secătuirea respectivelor pieţe, acompaniată de deprecierea activelor atât de mult apreciate în urmă cu câţiva ani.

Cred că vă aduceţi aminte de perioada de boom economic, din urmă cu câţiva ani, în care Brazilia efectiv impunea taxe de intrare a capitalurilor pe piaţa proprie, fiind inundată de bani ieftini.

De fapt, fluxurile de numerar americane din perioada ultimilor ani se transformă în prezent în refluxuri, afectând prin retrageri necontrolate monedele naţionale ale statelor, în special emergente, din întreaga lume.

Economistul John Embry consideră creşterea de astăzi de către FED a ratei dobânzii drept "o crimă", într-un stat super-îndatorat, cum sunt SUA, ceea ce deja începe să se întrevadă.

Chiar şi directorul general Christine Lagarde susţine că în pofida tuturor eforturilor, "în baraj ar putea apărea spărturi", care de altfel au şi apărut, dovadă fiind reacţia puternică a unor guverne naţionale.

Domnia sa recomandă ca lumea să-şi "construiască noi linii de apărare" în faţa unei posibile crize a pieţelor emergente, confirmând pe deplin temerile economistului american, dacă mai era nevoie.

Desigur, trebuie spus foarte clar, SUA se află între ciocan şi nicovală, nu mai poate continua programul primitiv de relaxare cantitativă, în ideea stimulării creşterii economice americane, din motivele deja expuse şi nici nu poate arunca lumea financiară globală în aer, ceea ce începe să se întâmple, fiind conştiente ca prin retragerea masivă a investiţiilor de pe pieţele globale, efectul de bomerang nu va întârzia să apară şi să lovească însăşi piaţa americană.

Tot ce se întâmplă astăzi în SUA şi cu SUA era previzibil. Preşedintele american Barack Obama a greşit încă de la început, preferând în locul extragerii activelor toxice din marile bănci de investiţii americane şi operaţionalizarea falimentului la nivelul celor aflate în respectiva situaţie, finanţarea lor directă cu bani publici, mii de miliarde de USD, situaţia financiară a bugetului federal deteriorându-se pe măsură, după 4 ani de greşeli continue.

În calitate de economist român, implicat profund, pe plan european, în soluţionarea crizei datoriilor suverane, înaintând Bruxelles-ului un plan personal în acest sens, am sesizat greşeala ce urma să arunce lumea financiară de astăzi în haos şi încă de la 10.03.2009 am avertizat public despre această imensă eroare a administraţiei americane: "În esenţă, planurile anticriză, de la Preşedintele Obama la cel al Premierului Boc, mizează pe încurajarea consumului şi pe relansarea creditării, ceea ce este greşit în opinia mea!", urmat într-un mod mult mai categoric, la 28.01.2010 când am publicat în presa românească un articol intitulat "Sub administraţia Obama, SUA acţionează greşit în soluţionarea crizei economice", publicând şi o scrisoare deschisă la adresa Preşedintelui American, în care îl avertizam de modul eronat şi neconform de acţiune.

Iată că la peste 4 ani, acele avertizări se confirmă pe deplin, lucrurile au involuat, ajungând astăzi să escaladeze până la niveluri aferente colapsului financiar mondial, mult mai dur decât cel din anul 2008.

Vom vedea dacă experienţa acumulată în criză în care încă ne mai aflăm va ajuta omenirea să treacă şi de acest impas!

Până atunci, aşa după cum preciza zilele trecute economistul american, investitorii globali care vor să supravieţuiască să se poziţioneze în mod corect pentru impactul cu noua criza financiară.

Aş simplifică, spunând că lumea financiară globală intră într-o nouă perioadă de turbulenţe economice, cred că nu va fi într-atât de catastrofală pe cât se prezice astăzi, însă este bine să ne punem centurile de siguranţă şi să funcţionăm în perioada următoare cu multă atenţie şi precauţie.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Au reusit sa supravietuiasca si sa isi exporte problemele catre tari emergente. Au reusit sa opreasca cresterea acelor tari si prin faptul ca le-a indatorat vor avea acces la resurse ieftine. Oricum boom-ul economic se biuia pe "investitiile investitorilor strategici", oricum finanta internationala. Ceea ce expunea economiile tarilor ce supravietuiau din asa ceva. Si acum se mira ca ei ramin sa plateasca oalele sparte?

    1. in functie de reactia tarilor emergente putem spune daca BB a gresit sau nu.

      India a impus restrictii circulatiei capitalului. Daca si restul BRIC, emergente vor impune restrictii privind retragerile de capital sau curs fix si capitalul ramane in emergente, atunci poate au gresit. Depinde de curajul politic al elitelor tarilor emergente. 

    E grava rau problema. Nici nu cred ca varfurile de decizie din SUA (inclusiv BB) abia acum au realizat ca planul lor de asanare nu a fost bun. Cred ca cu buna stiinta si-au exportat problemele catre fraierii din tarile emergente si orice an de amanare a imploziei a fost considerat un mare merit al SUA.

    In fapt razboiul valutar (pentru ca acolo duce orice miscare de genul asta) este din ce in ce mai prezent si se acutizeaza. Victimele insa vor fi colaterale (vezi Brazilia) si nu dintre "initializatori".

    Problema este cu atat mai grava cu cat se strica echilibrul de crestere economica la nivel mondial - tarile BRIC si lupii tineri din Asia vor fi atat de loviti de impactul valutar incat motoarele lor de crestere economica (si in unele cazuri sustinerea data de bogatia de materii prime) vor fi aduse la zero. Si cercul se va inchide incet_incet ... insa "initializatorii" dezastrului vor supravietui (un razvoi, ceva...). 

    1. nene, BB e o paiata in mana altora reprezentati de consilierii lui, el doar semneaza in general nu prea intelege exact ce!

    Foarte interesant. Suntem implicati, se pare, in analiza marilor decizii mondiale, ale economiei globale... Ne dam cu opinia si cu expertiza despre deciziile unor finantisti care conduc alte state, alte economii, alte lumi... Sincer, mi se par putin cam prea dramatice si exagerate aceste analize, despre oameni si evenimente care sunt prea departe de noi. M-as fi asteptat ca aceste minti luminate, ca a d-lui Blanculescu, sa ne lumineze mai mult pe noi, in Romania, asa cum ne-a lasat-o Ceausescu. Vad ca toti expertii Romaniei se intereseaza mai mult de ce decizii iau altii decat de ce se intampla in tara noastra. De fapt, ma refer la influentarea pozitiva a nivelului nostru de trai. Din cate vad eu, SUA si-a vazut de influentarea nivelului sau de trai si de problemele sale, Germania la fel, Rusia la fel, Japonia, Brazilia si mai ales China isi vad de ale lor. Noi, tot de ale lor. Ca nu cumva sa traim mai bine ca pe vremea lui Ceausescu, parca... Ce, ne stricau si noua vreo 4 autostrazi care sa strabata Romania? Ne strica si nou o infrastructura care sa permita modernizarea si legarea cu sosele a tuturor satelor din Romania? Ne strica si noua sa avem vreo 50 de grupuri mondiale straine avantajate fiscal si care sa sustina lucrul a 200.000 de romani, prin Romania noastra? Ne strica noua sa conservam si sa modernizam putin agricultura romaneasca sustinand fermierii, fie ei romani fie ei straini, printr-o infrastructura nationala de irigatii?

    Dar pe noi ne doare de ce-si fac altii, sa traiasca mai bine. De fapt, acum se vede clar ca ipocrizia romaneasca este decisiva. Nu ca dl.Blanculescu ar avea vreo vina, ca gandeste, analizeaza si scrie. Cred ca vina este a mass-mediei care alege subiectele si le face publice. In loc sa se ocupe de faptul ca batem pasul pe loc, ca am fost depasiti pe toate planurile de Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, acum si de Bulgaria, Pai toate aceste tari, fara sa mai vorbim de Turcia sau Cipru, au luat si folosit fonduri europene pentru a-si dezvolta infrastructurile de orice fel, si-au modernizat si actualizat pana si modul de gandire, in timp ce noi ne zbatem intre manelele lui Nicu Gheara si ai lui, prostitutia lui Radu Mazare si tupeul mafiot al fostilor comunisti ofiteri de securitate sau informatori, actuali baroni locali si formatori de opinie politica.

    O singura privire prin televiziunile tarilor mentionate mai inainte o sa convinga pe toata lumea ca suntem aiurea cu drumul si ca acum nu mai stim cum sa facem tot felul de diversiuni si sa prelungim mascarada asta pseudo-capitalista pe care ne-o servesc cei ce au reusit "schimbarea la fata" a Romaniei. Sincer, poate putin mai multa decenta si realism ne-ar fi de mare ajutor in tara asta. Ba si de putina complezenta si intelepciune, macar de la cei ce pot misca lucrurile printre cei care conduc cu adevarat fraiele administratiei publice. In rest, sa ne vedem de lungul nasului, zic, pentru ca zau daca merita atata efort. Imi vine sa si rad... auzi, ne doare de deciziile grave luate de SUA, cand la noi n-am fost in stare sa facem 500 km de autostrada in 20 de ani. Ca sa nu mai zicem de "frumusetea" litoralului romanesc, ofertat acum drept bordel supravegheat si autorizat. 

    1. Nu zic ca n'aveti dreptate in ceea ce ati scris. Insa o parte nu are legatura cu subiectul dezvoltat de dl. Blanculescu - ne doare de deciziile luate de SUA nu pentru ca nu avem la ce ne gandi sau pentru ca nu vedem gunoiul din ograda noastra. Este vorba despre globalizare si despre efecte resimtite chiar si in Romania chiar daca au fost initializate ... in SUA. Nu suntem izolati de lume, exporturile in lume le trimitem (pe valute, nu pe leii nostrii), importurile din lume le aducem (tot pe valute) ... daca intr-un colt de lume (la sute de mii de km de Ro) se intampla un dezechilibru major vrem-nu vrem il resimtim. Este normal sa ne uitam la cei puternici (daca au picioare de lut e alta poveste) si la deciziile lor care ne influenteaza si pe noi - macar sa incerci sa deduci ce te poate astepta.

      Da, ne dam si noi cu parerea ca sa ne desmortim mintea - e asa de grav?  

      Sa te ocupi de deciziile din SUA, nu exclude preocuparea pentru problemele locale (structura ziarului BURSA dovedeste asta), cu atit mai mult cu cit deciziile americane ne creeaza si noua probleme locale.

      In "Satul global", SUA pare sa ne fie comuna invecinata, Comunei Europene, din care facem parte. 

      Critica deciziilor americane facuta de un cetatean roman este absolut indreptatita si cu atit mai mult, cu cit este pertinenta, nu reprezinta vreo impertinenta sau lipsa de modestie.

      Dincolo de acest dezacord, mi se pare meritata critica la care supuneti situatia locala. 

      Nu spunea Basescu ca pe noi nu ne afecteaza criza? Criza noastra economica este "originala" interna, si se suprapune peste criza globala, dar despre cauzele interne nu se discuta si nici despre efectele deciziilor politicnilor romani. Media romaneasca "vede paiul din ochii alora, dar nu vede barna din proprii ochii". Criza noastra a fost amplificata de imprumutul luat de Basescu sa salveze bancile straine, deci politicienii nostrii au importat criza cu buna stiinta, si au amplificat-o prin politica de curs. Bula imobiliara nu era posibila fara complicitate BNR. La fel crahul bancar romanesc!

      Sunt teme evitate de toata mass-media nu doar de Bursa? 

      Bravo Moftangiule, te-ai prins!

      BURSA nu a abordat si nu va aborda niciodata aceste subiecte.

      Ne este frica sa nu ne taiem sursele obscure de finantare, spre deosebire de restul mass-media, care, fiind libera, spune neincetat adevarul. 

      Mda, BURSA, nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i pute...

      Daca vrei sa stii pe ce lume traiesti (si ce riscuri pot aparea in viata ta), trebuie sa te intereseze de politica SUA , UE, Rusia, etc. Altfel poti duce o viata in saracie si vei zice ca ai avut ghinion (nu ca au luat altii decizii sa te saraceasca).

    Bravo si felicitari pentru confirmarea temerilor, dar asta nu ajuta cu nimic situatia actuala.

    In contextul in care "raul este deja facut", din partea economistilor nu se asteapta momente glorie pe baza previziunilor facute si indeplinite ...si solutii.  

    Ce solutie propuneti pentru situatia actuala ?  

    Ce alternative ar fi fost la acel moment ? 

    Pentru echilibru si echidistanta, orice articol de acest gen ar trebui sa contina si o parte constructiva, alaturi de partea critica si usor desturctiva.

    Doar astfel economistii se pot reabilita in ochii opiniei publice, si critici ferveniti ai teoriilor economice actuale (vezi Nassim N Taleb..) ar avea adversari si pareri care sa ii compata. 

    1. Multumesc Lucian pentru aprecieri!

      Spatiul alocat de redactie articolului nu a permis atasarea de linkuri de la siteul personal de analize economice, blanculescu punct ro, prin materialele publicate inca din septembrie 2009 putand sa-ti dai seama ca am actionat sper cu multa consecventa pentru a evita acest moment. 

      Am publicat si o scrisoare deschisa adresata Presedintelui SUA Barack Obama, prin care-l avertizam ca greseste! 

      OPEN LETTER TO THE PRESIDENT OF THE USA 

      Under the OBAMA administration, the USA are acting wrongly in solving the economic crisis 

      Thursday, 28 January 2010 

      As an economist, anonymous as compared to the international gallery of professionals in this field, I have been, since the beginning of your mandate, a fervent critic of the Anti-crisis Plan you supported; the main reason is that you maintained the toxic assets within the American financial institutions and, moreover and more importantly, you invested may hundreds billion USD from the American taxpayer’s money in the banks who caused the financial crisis themselves. 

      Additionally, you encouraged the investment of public funds in consumption, to encourage it, failing to realize that you acted wrongly on the effect instead of the cause. 

      You were afraid of the principle “too big to fail”, invoked by the authors of the financial crisis themselves, “dressed up” in all sorts of clothes, from Wall Street analyst to Wall Street banker, who thus became the managers and profiteers of the public funds that were meant to save the banking & financial system. 

      In other words, the “headsmen” of the American banking & financial system, together with their supporters, have become the main characters of a cheap play, of an absurd play we might say, that was performed before the eyes of the international public opinion during the entire year 2009, pretending to be “saviors”, which we sadly notice today was an impossible thing to do, as they “squeezed” the money from the managed financial system even more than before the crisis. 

      But today, Mr. President, when through your offensive against those who are guilty of the unprecedented financial crisis, i.e. the banks, you actually admitted the failure of the original anti-crisis plan that was so much blamed by the ordinary American, which is only praiseworthy, I hereby confirm that you returned to a correct economic logic, as the reformation of the American financial & banking system is a necessity for the entire international economic environment, just like the extraction of the toxic assets from the banks. These should be transferred to specialized governmental financial institutions, like you did before during the period 1985-1991 on the occasion of another financial crisis not so serious as the current one, and like many other states of the world did, as it is seemingly the most efficient way to follow, ensuring even the transparency needed for a clear identification of those who are guilty of the current economic and financial crisis. 

      For this reason, Mr. President, I, as an anonymous economist, hereby support your demarche, encourage you when others blame you and think of you as an “anti-business man”, and I urge you to “Keep the right way!” 

      A Romanian economist 

      Nota datata 10.09.2011: 

      Ofensiva de care vorbeam in scrisoare s-a dovedit mai apoi, apa de ploaie, presedintele american nereusind sa contribuie la aducerea, macar a unui singur practicant de Wall Street, in fata justitiei ! 

      Sigur ca pot exista solutii, insa SUA nu le aplica si chiar mai mult decat arma "cuvant" nu dispun, neputand obliga administratia americana sa extraga de exemplu activele toxice si sa aduca in fata instantelor de judecata pe cei vinovati de crearea crizei din 2008, care astazi tot ei dicteaza si fac legea! 

      Am incercat si pentru criza datoriilor suverane din UE sa intervin, am transmis in noi 2011 un plan propriu de solutionare a acesteia, macar de la Dl.Sarkozy si Dl.Barosso am primit un raspuns scris, cum ca apreciaza si ar dori ambii ca la un moment dat sa aplice respectiva metoda. O anexez in continuare: 

      SOLUTION 



TO MANAGE THE SOVEREIGN DEBTS CRISIS AT THE BANKS LEVEL WITHIN THE EUROPEAN
AREA
R 32;

 

      The EUROPEAN AGENCY FOR SOVEREIGN DEBTS (EASD) must be incorporated;

 232;
 

      The EASD will operate under the European Commission's command and in
coordination with the European Central Bank; 



 

       

      The banks within the European area will transfer to the EASD, by
debt assignment, 3 months after the due date, the claims against the EU
states that failed to pay back the contracted loans (either direct or by
issue of bonds or government securities) only after such operations are
approved by the European Commission and by the European Central Bank, which
will declare the claims as liquidated, liquid and payable, as well as
transferable to the portfolio of the specialized Agency; 



 

       

      The EASD, as an institution specializing in the management of this
kind of claims, and as the assignee, will centralize and ensure the
professional and efficient management of the portfolio assigned by the
banks, substituting the assigning banks for all the main and accessory
rights, including the trial-related ones, in their relationship with the
debtor states; 

      The EASD, based on the claims portfolio which is going to increase
in 2 or 3 years, from hundreds of billion Euros to thousands of billion
Euros, will issue a kind of securities, similar to bonds, that will be
purchased at a discount, mainly by the European Union, the European Central
Bank, but also by other private entities acting on the global financial
market; 



 

       

      The amounts collected by the EASD as a result of purchasing the
issued securities will be redistributed to the assigning European banks,
whereas the EASD will pursue, in direct relationship with the debtor states,
the recovery of the amounts such states owe to the Agency, after their
assignment to the banks; 



 

       

      The amounts recovered by the EASD using complex debt restructuring
and claim capitalization methods at the expense of the debtor states will be
consensually used to redeem the bonds from the European Commission and the
European Central Bank, which is the final step of the proposed management
solution. 



 

       

      The major benefits of this approach consist of the following: 

  

      - concentration and centralization of the sovereign debts into a single
specialized institution, controlled by the EU and the ECB; 

      

- unitary, not composite, approach, the latter of which is completely
unadvisable with this kind of claims; 

      

- a much more efficient management of this type of claims, the increase
of the recovery probability;

 

      - elimination of the moral hazard by arbitrarily granting compensations
from the EU depending on the strength of the lobby made by the bank asking
for support;

 

      - direct involvement of the EASD in the debtor states in order to minify
the situations in which they would be able to partly/fully repay their debts
but would avoid to do so for their own benefit and against the benefit of
the EU and ECB budget;

 

      - capitalization of the accessories of the assigned claims, as the EASD
would monitor this process both in terms of real security and in terms of
securities that could be formed by consensus with the debtor states (real
estate assets, lands, buildings, stocks held in state-owned companies,
important facilities, claims of these states against other states,
particularly outside the EU, other types of assets that could be subject to
capitalization).̷ 2;


 

      Americanii nu vor, iar europenii, exceptand GB, nu pot sa lupte impotriva acestui sistem ... este to big to failed. Criza (poate cu ghilimele) americana a fost exportata in toata lumea si o data cu aceasta ne-a fost "pusa pe tava" si globalizarea. Consumerismul dus dincolo de orice limita si lipsa oricaror repere morale si spirituale nu pot duce la nimic bun. Vorba ceea, om trai (sau muri) si om vedea ...

      Eu ma refeream la niste fapte notabile. Eu ma refeream la capacitatea de a infaptui ceva notabil, de a influenta luarea unor decizii, din pozitia unei functii responsabile si capabile. In ce priveste scrisoarea in limba engleza, este mai mult o "alintare". Din cate am putut remarca, dl.Blanculescu a avut (si poate mai are) tot felul de pozitii administrative de mare anvergura, din care ar fi putut (sau inca poate) influenta deciziile celor de pe acelasi nivel ierarhic sau de pe cel superior. Am remarcat ca este la curent cu ce s-a intamplat la Bancorex, cu ce s-a intamplat la AVAS (fostul FPS), ba chiar si in alte functii importante. Dar acum imi explic oarecum faptul ca se intereseaza despre globalizare si alte evenimente departe de noi, pentru ca acum cred ca, avand viitorul asigura din punct de vedere financiar, se plictiseste si nici nu se mai poate apropia de cei care l-au inlocuit, pentru a nu-i supara prea rau. Asa ca, "mea culpa" pentru incercarea de a vinde castraveti gradinarului. De fapt, eu trebuia sa-l includ si pe dansul printre cei care au luat crema de pe tortul national, cand a fost momentul, si care acum ne privesc cu o condescendenta parinteasca ce ma oftica enorm. La propriu si fara frica, da.

      Nu este drept sa va ocupati de autor, iar nu de textul sau.

      Nu este drept sa intrebi "de ce ti-ai ales acest subiect si nu scrii despre ce vreau eu sa scrii?". 

      Indiferent cine este autorul, daca articolul nu se refera la sine, atunci nu este drept sa-i ignori articolul (cu atit mai mult cu cit acesta de fata este extrem de interesant).

      Sinteti nedrept, "Toma Necredinciosu'"! 

      Dupa razboiul de independenta al USA ,GB a fost intodeauna mana in mana cu USA in toate domeniile,actiuni financiare,geopolitice e.t.c si niciodata cu EUROPA continentala!!!

      Cu tot respectul pentru curajul d-lui Blanculeascu in a aborda probleme de asemenea complexitate fara sa lucreze cel putin 10 ani in sistem pot spune ca solutia propusa este "infantila". Dl Blanculescu nu intelege cum merge sistemul american si propune intr-un limbaj insultator si imperativ, specific plaiurilo romanesti soluti pentru care nu-si asuma rapsunderea. Daca ii spui unui om ca greseste nu te astepta in veci ca o sa te asculte, daca-i spui unui presedinte american asta nu sti pe ce lume traiesti. Obama are consultanti care au trait in sistem 20-30 de ani si inteleg global fenomenul si nu pot aplica o logica simpla in a regla probleme complexe. Cum spunea Greenspan, " it is too risky to stop a bubble" si sunt de acord, o bula trebuie lasata sa se sparga pentru a indrazni schimbari evolutive, la fel si in evolutia umana. Poti sa-i spui unui economist ca e un pierde vara si mai bine se apuca de agricultura pina nu moare de foame si ia drumul satului?

      Pe o nota pozitiva e bine sa ne mai antrenam creerul scriind una, alta despre mai marii lumii dar pentru " conaisseurs" exercitiul ramine ...un simplu exercitiu. Realitatea nu poate fi eprceputa decit de " insidere", restul ramin niste " chibiti".  

      Domnule Dan Poroineanu,

      Intr-adevar, nu sunt securist cu o experienta de cel putin 10 ani in sistem pentru a intelege realitatea intr-un anumit fel, sunt numai economist. Stusiati siteul meu de analize economice, blanculescu punct ro si poate veti reusi sa intelegeti ce-am vrut sa transmit. Poate inainte de 2007, anul declansarii crizei financiare in SUA eram ca si dvs, increzator in virtutea Presedintilor americani si mai ales a unui mare finantist, dovedit mai apoi de "carton", Alan Greenspan, marele vinovat si creator al crizei globale, pe care-l citati. El este cel care inca de la inceputul anilor 1980 a pus bazele marii recesiuni, care a lovit nemeritat intreaga lume. 

      Nu vreau sa va conving de justetea ratiunilor mele, trebuie sa ai o capacitate prea mare de intelegere si viziune pentru a putea recepta.Din nefericire pentru analiza de mai sus si o spun dupa o analiza a ideilor prezentate in textul de mai sus, dupa un profil pe care vi l-am facut instant, nu aveti capacitatea necesara de a intelege in profunzime cele exouse de mine. Nu este vina dvs, nu vreau sa va jignesc, limitele creierului uman mai produc asemenea feste. 

      Imi pare rau! Degeaba as mai incerca sa explic ceva!

      Blanculescu 

    in zilele aceste se vede mai clar raspunsul la intrebarea "unde e inflatia?".

    Daca se tiparesc bani, de ce nu e inflatie? 

    Daca urmaresti fluxurile de capital, se vede unde e inflatia. Banii tipariti nu au ajuns la oamenii simplii (creditul a secat, etc) ca sa ajunga in cererea de paine sau castraveti (putin au ajuns in imobiliare sau masini), etc, bancile i-au bagat in burse de capital sau monetare (au umflat bulele burselor de capital si monedele emergente), etc.  

    Pentru Toma Necredinciosu:

    cind BCE va lua masuri de restringere a capitalului (nu vor mai accepta ca acum colateral la imprumutirle de la BCE "orice" activ de exemplu, ci foarte putine active), atunci s-ar putea ca leul sa se prabuseasca, iar multi vor zice ca e nevoie de si mai multa austeritate in Romania, etc. De unde vor avea atunci bani bancile straine sa rostogoleasca datoria Romaniei? etc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb