Electrica propune repartizarea integrală a profitului din 2017 sub formă de dividende

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 martie 2018

Electrica propune repartizarea integrală a profitului din 2017 sub formă de dividende

Compania vizează investiţii de 900 de milioane de lei, pentru acest an

Conducerea Electrica (EL) propune acţionarilor distribuirea a 245,4 mili­oane de lei sub formă de dividende, reprezentând 100% din profitul net dis­tribuibil realizat anul trecut, stabilit pe baza situaţiilor financiare individuale, după deducerea rezervei legale, se arată într-un raport al emitentului remis, ieri, redacţiei.

"Consiliul de Administraţie al Electrica a avizat şi va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, din data de 27 aprilie 2018, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,7237 lei pe acţiune, pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2017. Randamentul dividendului propus este de 6,3%, luând în calcul preţul acţiunii Electrica la Bursa de Valori Bucureşti din data de 5 martie 2018. Conform situaţiilor financiare individuale, rezultatul net pe acţiune, la 31 decembrie 2017, este de 0,76 lei/acţiune", se precizează în comunicatul companiei.

În anul 2017, Electrica a obţinut un profit net individual de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de cel din 2016, în baza situaţiilor financiare individuale întocmite în conformitate cu IFRS-UE, informează societatea, care adaugă: "Acest profit individual include veniturile din dividendele distribuite de filiale, aferente profiturilor înregistrate în anul 2016".

Data de înregistrare a acţionarilor asupra cărora se vor răsfrânge hotărâ­rile din AGA este 8 iunie 2018, iar data plăţii este de 22 iunie 2018.

La nivel de grup, Electrica a obţinut, anul trecut, un profit net consolidat de 172 milioane lei, mai mic cu 63% faţă de cel din 2016, pe baza situaţiilor financiare consolidate întocmite în conformitate cu IFRS-UE.

Potrivit companiei, această scădere a fost cauzată, în principal, de creşterile semnificative ale cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică, în contextul unor condiţii meteo severe şi al producerii unor dezechilibre majore în piaţa de energie electrică, în special în primele două trimestre ale anului, atât pentru segmentul de furnizare, cât şi pentru pierderile din reţea din segmentul de distribuţie a energiei electrice.

Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în anul 2017, s-au ridicat la valoarea de 5,7 miliarde lei, reprezentând o creştere cu 0,27% faţă de valoarea din 2016.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 7%, în contextul creşterii cantităţii distribuite cu 1,7%, pentru cei trei operatori de distribuţie din cadrul Grupului.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile nete s-au diminuat cu 4,7%, în principal ca efect al scăderii cu 9,7% a cantităţii furnizate.

Potrivit societăţii, este de aşteptat ca, pentru piaţa reglementată, pierderile şi nerealizările din anul 2017 să fie, cel puţin parţial, recuperate eşalonat în anul 2018.

Costurile de achiziţie a energiei electrice au crescut cu 7,9%, la 2,9 miliarde lei în 2017, pe fondul atingerii unor niveluri record ale preţurilor pe piaţa locală a energiei electrice pe parcursul anului 2017.

Cheltuielile cu salariile şi beneficiile angajaţilor au scăzut cu 12 milioane lei sau 1,8%, la 642 milioane lei, ca urmare a măsurilor de optimizare a activităţilor Grupului, incluzând plăţi pentru plecări voluntare.

Profit net individual estimat de 240 milioane de lei, pentru 2018

Totodată, Consiliul de Administraţie a înaintat spre aprobare acţionarilor propunerea de buget pentru anul 2018, care prevede un profit net individual de 240 milioane lei, ce va include dividendele care urmează să fie distribuite de filiale în baza profiturilor din 2017.

Profitul net consolidat propus este de 254 milioane lei, ceea ce indică faptul că sunt aşteptări ca performanţa Grupului în 2018 să se îmbunătăţească faţă de 2017, arată compania, care explică: "Un factor care contribuie la acest lucru este reprezentat şi de achiziţionarea pachetelor de acţiuni minoritare de 22% deţinute anterior de Fondul Proprietatea în filialele de distribuţie şi furnizare ale Electrica, ceea ce a creat oportunitatea de a păstra integral beneficiile generate de aceste filiale pentru acţionarii Electrica".

De asemenea, compania vizează investiţii de 900 de milioane de lei, în acest an.

Cătălin Stancu, director general Electrica a precizat: "În 2017, am făcut investiţii record în infrastructura de distribuţie, în valoare totală de 736 milioane lei. Mizăm, în continuare, atât pe creşterea eficienţei operaţionale, cât şi pe îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie a energiei. În consecinţă, în 2018 avem un plan de investiţii şi mai ambiţios, de 900 milioane lei, care contribuie la fundamentarea performanţei noastre operaţionale şi financiare pe termen lung".

Totodată, pe ordinea de zi a AGOA din 27 aprilie, se află numirea în calitate de auditor financiar al Electrica a firmei Deloitte Audit.

La finalul anului trecut, Electrica a achiziţionat participaţiile pe care le deţinea Fondul Proprietatea în companie pentru circa 752,03 de milioane de lei.

În 2017, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 17,8 TWh, în creştere cu 1,7% faţă de 2016, către un număr de aproximativ 3,7 milioane de utilizatori, arată compania.

Operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel naţional.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 19,05%, fiind lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 40,30%, în timp ce pe cea concurenţială are o cotă de piaţă de 11,67%, conform raportului ANRE pentru primele 10 luni din 2017.

Ieri, în jurul orei 15:30, cotaţia EL se tranzacţiona la preţul de 12 lei/unitate, în creştere cu 1,69% faţă de cea din şedinţa precedentă.

Valoarea de piaţă a companiei este de 4,08 miliarde de lei.

Cel mai mare acţionar al Electrica este Statul Român, care, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din capitalul social al distribuitorului de energie electrică.

Alţi acţionari ai societăţii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 6,93%, Dedeman, cu 5,77% şi Bank of New York MELLON cu 3,68%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De bani a statului paralel....

    Sa intelegem ca toate companiile controlate de stat vor fi asa marinimoase?

    Asta ca sa nu le mai ceara statul si banutii pusi deoparte pentru zile mai negre.... 

    1. Se va intampla la fel. Se stie ca acest guvern este in mare foame de bani dupa ce a aruncat cu bani in stanga si dreapta si nu stie ce sa faca pentru a umple golurile...

      Nu cred ca electrica e controlata de stat; statul are mai putin de 50%

      Corect. Cu atât mai curios ca da dividede atât de mari. În piețele adevărate, companiile nu arunca cu dividende asa ... Pentru ca au nevoie de bani de dezvolatare. Trist peisaj la BVB, fără companii de ctestere. Nici nu prea poți sa faci diversificare adevărată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb