Patronatul Naţional al Viei şi Vinului solicită Ministerului Economiei şi Finanţelor să reducă acciza la spumante, pentru a se dezvolta mai mult industria de profil. Directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe, consideră că acciza percepută pentru acest gen de băutură este prea mare, constituind un impediment în dezvoltarea industriei. "Din 2003, am făcut nenumărate adrese către MEF, în privinţa reducerii accizei la spumante, însă nu am primit niciun răspuns din partea ministerului. Spumantul nu este un produs de lux şi, de aceea, consider că ar trebui eliminată acciza", a explicat Gheorghe. Conform Codului Fiscal, în prezent, în România, acciza pentru spumante este de circa 34,05 euro pe hectolitru, în timp ce în alte state mari producătoare de vinuri, precum Bulgaria, Cipru, Spania, Grecia, chiar şi în Austria, nu se percep accize pentru această băutură.
Ovidiu Gheorghe consideră că explicaţia dată de reprezentanţii MEF, potrivit căreia eliminarea accizei ar conduce la pierderi masive la buget, nu este întemeiată. El susţine că aceste pierderi (estimate de PNVV la circa un milion euro) nu vor afecta în mod semnificativ bugetul, în schimb vor duce la reducerea preţurilor şi la dezvoltarea pieţei. Oficialul PNVV a mai subliniat că marii producători, care au intrat în ultimii ani în România au mizat pe faptul că Guvernul va elimina sau măcar va reduce acciza.
Gheorghe estimează piaţa totală a spumantelor din România la circa 4-5 milioane sticle anual. Principalii mari jucători din piaţă sunt Zarea şi Angelli.