EMILIAN POPOVICI - ŞEFUL CATEDREI DE EPIDEMIOLOGIE, FACULTATEA DE MEDICINĂ DIN TIMIŞOARA: "Produsele alimentare care nu pot fi dezinfectate, cum este pâinea, trebuie preambalate"

Julia Pandi
Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 24 noiembrie 2020

"Produsele alimentare care nu pot fi dezinfectate, cum este pâinea, trebuie preambalate"

Doina Azoicăi, Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: "Măsurile de igienă trebuie luate pentru orice aliment"

În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, problema igienei corespunzătoare în domeniul alimentar a fost tot mai des dezbătută de specialişti. Ţinând cont că românii sunt printre cei mai mari consumatori de pâine la nivel european, potrivit datelor Eurostat, dezbaterile pe subiectul ambalării produselor de panificaţie au luat amploare. Din acest punct de vedere, epidemiologii sunt de părere că lupta cu noul coronavirus se duce pe două fronturi. În primul rând, prin prisma alimentelor cu care intram în contact, care ar trebui sa fie ambalate pentru a ne proteja sănătatea şi, în al doilea rând, prin igiena personală.

Emilian Damian Popovici, şeful catedrei de epidemiologie dn cadrul Facultăţii de Medicină din Timişoara, este de părere că toate produsele alimentare care nu pot fi dezinfectate, cum este şi pâinea, şi care se spun la vânzare în sistem de autoservire, ar trebui să fie preambalate. În opinia domniei sale, dacă produsele nu sunt preambalate, atunci ar trebui să fie expuse spre vânzare doar cu "posibilităţi de a fi preluat de consumator de o manieră care să nu genereze neajunsuri sau riscuri pentru alţi consumatori interesaţi de acelaşi tip de produse".

Emilian Damian Popovici ne-a declarat: "Orice produs alimentar care nu se supune în mod obişnuit unor proceduri de igienizare/decontaminare înainte de consum şi care se expune la vânzare în sistem de autoservire ar trebui ori să fie preambalat, ori să fie expus spre vânzare cu posibilităţi de a fi preluat de consumator de o manieră care să nu genereze neajunsuri sau riscuri pentru alţi consumatori interesaţi de acelaşi tip de produs . Excepţii pot fi legumele, fructele etc., pentru că acestea, în mod uzual, se presupune că se spală şi, în acest fel, se igienizează riguros înainte de consum".

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, este de părere că ambalarea pâinii este o necesitate mai ales în cazul în care nu sunt respectate măsurile stricte de igienă: "Pâinea ar trebui ambalată. În cazul în care aceasta nu este ambalată, trebuie luate măsuri personale de igienă. Majoritatea alimentelor nu sunt ambalate. Ideea este că dacă alimentele nu sunt amblate, persoanele care vehiculează aceste alimente trebuie să respecte cu stricteţe măsurile de igienă, adică să se spele pe mâini, să se dezinfecteze, să poarte mănuşi în momentul în care oferă acest produs şi atunci nu mai trebuie să ne gândim că fiecare aliment în parte trebuie ambalat. Măsurile de igienă trebuie luate pentru orice aliment care nu este ambalat, la fel şi în cazul particular, pâinea".

Măsurile indicate de epidemiologi sunt cu atât mai importante cu cât, conform unui studiu lansat recent de New Challenge Marketing Research, la comanda Asociaţiilor Preţuieşte Calitatea şi Proconsumatori, unul din trei români din mediul rural cumpără pâine neambalată iar în mediul urban, unul din zece români face această alegere.

Un alt studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universităţii Bucureşti demonstrează că virusul SARS-CoV-2 rămâne mai multe ore detectabil pe pâinea neambalată, în timp ce o altă concluzie a studiului realizat de cercetătorii din Bucureşti ne arată că pâinea ambalată în condiţii corespunzătoare nu poate fi contaminată cu virusul SARS-CoV-2, chiar dacă ambalajul a fost atins de cineva contaminat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O să rămâneți și fără pâine...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb