Acordul ruso-turc cu privire la nord-estul Siriei va fi doar "temporar", a anunţat emisarul ONU pentru Siria Geir Pedersen, declarându-se optimist cu privire la rezultatul primei reuniuni a Comitetului Constituţional sirian, prevăzute săptămâna viitoare la Geneva, relatează AFP.
"Sper ca armistiţiul negociat de Rusia şi Turcia să ţină. Este cel mai important", a declarat Geir Pedersen într-un interviu acordat agenţiei elveţiene de presă ATS.
Patrule comune turco-ruse în zona frontalieră din nordul Siriei "are trebui să fie temporare", a declarat el "Şi nu există vreun dezacord asupra acestui lucru", a subliniat el.
Aproximativ 300.000 de oameni au figit din această regiune din cauza ofensivei turce, lansată împotriva miliţiilor kurde, care au luptat împotriva Statului Islamic (SI), dar pe care Ankara le consideră "teroriste".
COMITET CONSTITUŢIONAL
În urma unor îndelungi negocieri, emisarul ONU a reuşit să obţină ca de la 30 octombrie să reunească la Geneva Comitetul Constituţional, alcătuit din reprezentanţi ai puterii şi opoziţiei siriene.
Acest Comitet urmează să revuzuiască Constituţia siriană şi să deschidă calea unor alegeri, pentru a pune capăt unui război care s-a soldat cu peste 370.000 de morţi din 2011.
"Este o oportunitatea istorică", care este necesită eliberarea altor deţinuţi, a declarat emisarul norvegian.
"Este prima oară" în opt ani de război când Guvernul şi opoziţia "au ajuns la un acord", a subliniat el.
Comitetul este alcătuit din 150 de persoane, câte 50 desemnate de Guvern, opoziţie şi ONU - reprezentanţi ai societăţii civile.
Discuţiile urmează să fie coprezidate de către Ahmad Kuzbari din partea regimului lui Bashar al-Assad şi Hadi Albahra din partea opoziţiei, a anunţat Geir Pedersen.
Un Comitet de 45 de persoane urmează să fie însărcinat ulterior să revizuiască Constituţia şi să pregătească o nouă Constituţie.
La presiunea Turciei, Forţele Democratice Siriene (FDS), componenta militară a kurzilor în nod-estul Siriei, nu participă la negocieri.
Însă kurzi fac parte, cu toate acestea, din cele trei blocuri, a dat asigurări Pedersen.
În cazul în care nu se ajunge la un consens, un sistem de vot a fost prevăzut, cu trei pătrimi din voturi, pentru a se evita astfel ca doar două blocuri să aprobe un proiect al unei Constituţii.