Contaminarea cu salmonela a laptelui praf pentru sugari produs de Lactalis ar putea costa firma câteva sute de milioane de euro, a afirmat astăzi şeful companiei de produse lactate, Emmanuel Besnier.
Lactalis a retras 12 milioane de cutii de lapte praf pe plan global, după ce luna trecută a fost descoperită bacteria salmonela în unele loturi de lapte praf pentru sugari produse la fabrica din Craon, din vestul Franţei. Sunt vizate produsele marca Picot (lapte praf şi cereale pentru copii), Milumel (lapte praf şi cereale pentru copii) şi Taranis (un amestec de acizi şi lapte praf ), informează Agerpres.
Referitor la impactul scandalului, Besnier a declarat: "Nu putem spune cu certitudine dar costurile vor fi foarte ridicate, de câteva sute de milioane de euro. Acest caz ne costă licenţa de export pentru o perioadă încă nedeterminată. Este cea mai mare criză cu care m-am confruntat de când sunt la conducerea companiei".
Autorităţile franceze au precizat că în perioada august-decembrie au fost raportate 38 de infecţii cu "Salmonella Agona", din care 36 au clar legătură cu laptele produs de Lactalis.
"Compania nu ştie ce cantitate din laptele contaminat a fost consumată", a declarat Besnier.
Lanţurile de magazine Leclerc, Auchan, Carrefour şi Systeme U au recunoscut că unele loturi de lapte praf retrase de Lactalis au rămas în continuare pe rafturi.
Luna aceasta, Lactalis a extins rechemarea produselor, fiind vizate toate formulele de lapte praf fabricate la unitatea sa din Craon, într-un efort de a ţine sub control pagubele care riscă să afecteze semnificativ exporturile agroalimentare franceze pe plan global.
Rechemarea produselor pe plan global va fi dificilă, în condiţiile în care Lactalis exportă lapte praf pentru sugari în 83 de ţări din Europa, Africa şi Asia.
"Nu este uşor să evaluăm numărul produselor care trebuie retrase deoarece nu ştim ce s-a consumat deja", declara recent Besnier, adăugând că firma a acţionat cât de rapid şi de eficient a fost posibil în cazul retragerii produselor cu risc de contaminare cu salmonela şi nu au fost întârziat procesul pentru reducerea pierderilor.
Compania a fost intens criticată pentru modul în care a gestionat această problemă iar lui Besnier i se reproşează că nu a apărut în public după izbucnirea scandalului.
Besnier a informat că fabrica din Craon va rămâne probabil închisă câteva luni.
Oficialii francezi au precizat că intoxicaţia cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate. Simptomele sunt gastroenterită, însoţită de vărsături, diaree şi - în majoritatea cazurilor - febră. Părinţii ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.
Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării şi i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor şi să oprească vânzările şi exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franţei, din 15 februarie, a precizat recent Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF).
În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.