Energia regenerabilă nu este sustenabilă şi pierde cursa eficienţei în faţa celei atomice

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 15 decembrie 2022

Energia regenerabilă nu este sustenabilă şi pierde cursa eficienţei în faţa celei atomice
Călin Rechea

În goana după atingerea cu orice preţ a unor ţinte verzi iluzorii, promotorii surselor "regenerabile" de energie electrică "uită" un element fundamental aflat la baza oricărei activităţi economice, respectiv eficienţa utilizării unor resurse limitate, care sunt obţinute, de cele mai multe ori, cu un consum semnificativ de energie.

Din acest punct de vedere, nimic nu se compară cu centralele atomice. În urma reacţiilor de fisiune din reactoare se obţine o cantitate de energie mult mai mare decât din alte surse şi pentru o perioadă mult mai mare, pe fondul unui consum de materiale mult mai redus.

Date oficiale în acest sens sunt prezentate într-un studiu din septembrie 2015 al Departamentului Energiei din SUA sub titlul "Quadrennial Technology Review: An Assessment of Energy Technologies and Research Opportunities". Documentul este disponibil aici.

Conform Tabelului 10.4 din acest studiu, cele mai mari cerinţe de materiale, exprimate în tone/TWh şi fără a se lua în considerare şi consumul de combustibil, apar în cazul centralelor solare (vezi tabelul şi graficul).

Astfel, pentru fiecare TWh obţinut din captarea razelor solare, trebuie consumate 350 de tone de beton, 3.700 tone de ciment, 7.900 tone de oţel, 2.700 tone de sticlă şi 1.797 tone de alte materiale.

Categoria "altele" include 680 de tone de aluminiu, 850 de tone de cupru, 210 tone de plastic şi 57 de tone de silicon, pentru a căror producere este nevoie de consumul unor cantităţi însemnate de combustibili fosili.

În cazul centralelor eoliene este nevoie de 10.260 de tone de materiale pentru producerea unui TWh de energie electrică, repartizate în 8.000 de tone de beton, 1.800 de tone de oţel, 92 de tone de sticlă şi 386 de tone de alte materiale (23 tone de cupru, 35 de tone de aluminiu, 120 de tone de fier şi 190 de tone de plastic).

Pentru acelaşi TWh este nevoie de numai 760 de tone de beton, 160 de tone de oţel şi 10 tone de alte materiale în cazul centralelor atomice.

Volumul foarte ridicat de materiale pentru construirea centralelor eoliene şi solare implică şi existenţa unei poluări importante în procesul de producţie al acestora, alături de un volum ridicat al emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste "efecte secundare" din procesul de extragere şi fabricare a materialelor nu trebuie ignorate atunci când se evaluează nivelul total al emisiilor, iar în aceste condiţii ar putea exista surprize majore în clasamentul surselor de energie "curate".

Dincolo de aceste diferenţe extraordinare din puncte de vedere al necesarului de materiale, analiza surselor de energie electrică nu poate ignora nici durata de funcţionare a respectivelor echipamente fără intervenţii suplimentare sau revizii.

Conform datelor prezentate în literatura de specialitate, centralele solare şi eoliene au o durată de viaţă care se măsoară în ani, înainte de efectuarea unor operaţiuni de întreţinere care să permită menţinerea capacităţii nominale de producţie, în timp ce durata de viaţă a centralelor atomice, hidrocentralelor şi a instalaţiilor geotermale se măsoară în decenii.

Iar în toate deceniile de funcţionare, centralele nucleare alimentează permanent sistemul energetic, cu excepţia opririlor pentru întreţinere, spre deosebire de centralele eoliene şi solare, care au producţie zero când nu bate vântul sau este noapte. Această deficienţă majoră nu poate fi depăşită prin creşterea numărului de centrale eoliene sau solare, deşi aşa dau de înţeles autorităţile europene, care se pare că nu ştiu tabla înmulţirii cu zero.

Diferenţele enorme între cerinţele de materiale pentru diferitele surse de energie electrică au fost ignorate pentru o perioadă îndelungată, fiind promovată neîncetat ideea că electricitatea obţinută din centralele solare şi eoliene este mai ieftină decât aceea obţinută din surse convenţionale.

Din păcate, varianta centralelor atomice ca sursă de energie fără emisii de CO2 sau cu emisii foarte reduse, continuă să fie respinsă, inclusiv pe fondul alimentării îngrijorărilor privind depozitarea în siguranţă a deşeurilor nucleare.

Aceste îngrijorări sunt, însă, nefondate, după cum afirmă un susţinător al energiei nucleare din Statele Unite, Madi Hilly, preşedintele organizaţiei "Green Nuclear Deal", deoarece "deşeurile nucleare nu reprezintă o problemă". Mai mult, "deşeurile nucleare reprezintă cea mai bună soluţie pentru acoperirea nevoilor noastre de energie în timp ce se asigură şi protecţia mediului", după cum scrie pe contul său de Twitter (twitter.com/MadiHilly), unde prezintă şi argumentele în favoarea energiei nucleare.

Din cauza densităţii energetice ridicate a uraniului, volumul deşeurilor este mult mai redus în comparaţie cu alte tehnologii de producere a energiei electrice. În plus, uraniul scos din reactoare după utilizare mai conţine circa 90% din energia potenţială iniţială, după cum mai subliniază preşedintele organizaţiei "Green Nuclear Deal", iar acesta poate fi reutilizat în alte reactoare, aşa cum se procedează în prezent în Europa, Rusia şi Japonia.

În condiţiile în care consideră că depozitarea deşeurilor nucleare este mai mult o problemă politică, Madi Hilly afirmă că "oamenii de ştiinţă şi inginerii abuzează de încrederea publicului atunci când pretind că deşeurile nucleare trebuie depozitate adânc sub pământ sau în mijlocul deşertului".

Preţul extrem de ridicat al respingerii centralelor nucleare în favoarea celor solare sau eoliene nu va mai putea fi ignorat pentru mult timp de autorităţi, aşa cum se observă deja în Marea Britanie, unde proiectul construirii unei noi centrale atomice a fost întârziat foarte mult, iar acum pare să fie abandonat cu totul.

Javier Blas, analist al pieţei energie la Bloomberg, a descris recent situaţia din sistemul energetic al Marii Britanii. La sfârşitul lunii trecute, când încă nu venise iarna, capacitatea de producţie din centralele eoliene a scăzut de la 16,4 GW până la 0,4 GW într-un interval de 40 de ore, după cum arată Blas pe contul său de Twitter, scădere echivalentă cu închiderea a 14 centrale nucleare.

Oare chiar mai crede cineva că o societate şi o economie naţională poate funcţiona altfel decât la un minim de subzistenţă pe fondul unor astfel de variaţii extraordinare în producerea energiei electrice?

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Excelenta sursa! Excelent articol de baza!

    Daca anourile solare sunt greu de reciclat, iar palele eolienelor sunt imposibil!  

    Cele din urma dupa 10 ani sunt ingropate fiindca nu pot din reciclate!! Aviz ignorantilor!

    OARE careva din servicii si/sau guvern citesc si inteleg importanta R3si4 la SNN??? 

    1. r 3 si 4 se face. dar vor fi f scumpe. 12 mld dolari cand valoarea snn de piata acum cu 2 reactoare ce produc aprx cat vor produce si 3,4 e 2,5 mld dolari. sigur ca aici intra si reabilitare r1. sunt f scumpe fata de curentul ce-l vor produce. poate si de-aia s-a amanat atat de mult luarea deciziei.

      Cum se recicleaza o centrala nucleara?

      Astepti cam 55 de milioane de ani, precum la Cernobyl.

      Bine, nu-i exclus ca rusii sa eficientizeze tot procesul si sa ajungi la 118 milioane de ani ...

      Lamurit? 

    Marele astrofizician Carl Sagan spunea ca energia solară este viitorul cu condiția sa o captezi din spațiu, prin ferme de panouri în jurul Pământului.

    Sa nu uitam ca sateliții orbitează cu ajutorul soarelui iar unii o fac de 40 de ani fără încetare.  

    1. Mda, asa este, aveti dreptate. Iar satelitii respectivi stau legati de pamant cu cabluri electrice pentru alimentare. Este simplu sa inversam totul, sa-i legam de sol cu cabluri care sa ne alimenteze retelele electrice. Altminteri fermele solare ar putea comunica cu noi, asemenea lui Zeus, prin fulgere. Beneficiul ar fi desigur transmiterea unei imense puteri electrice in mod crasiinstantaneu.

      Ati asistat vreodata la o lectie de fizica?  

      daca ii zici si de centura, ii termini universul

    Tarile nordice cauta locri de depozitare in stanca garantate sa rezite 100 000 ani ,iar la noi lumea vrea sa semneze pt Nulscale SMR far sa aiba o solutie sigura ,macar ca propunere .

    CA de la Nuclearelectrica ascunde capul in nisip si se gandeste ca ei vor fi la pensie cand se pornesc acele reactoare modulare : vor petrece pensia intr un mediu otravit iremediabil ! In UK exact pt ca aproape s a umplut piscina de la prima centrala decomisionata deja ,au oprit instalarea altor reactoare ! Nu au ce ace cu barele radioactive ,cu plutoniul ,cu toate fiarele care care au manevrat materiale radioactive ,toate aceste lucruri devin intens radioactive ! Si se acumuleaza repede ,nu e subiect de joaca . Cel putin cele 2 reactoare 3 si 4 care se proiecteaza ,au tehnologia verificata . O stire de acum 2 3 saptamani spunea ca agentia pt nuclear din SUA au oprit instalarea primului SMR Nucscale ca a gasit nerezolvata problema designului alimentarii si evacuarii barelor de combustibil . Nici mai mult nici mai putin ! 

    1. Lobbyul energiei atomice depaseste bunul simt.

      Asa este. Nici macar nu mentioneaza ca emisiile de CO2, atunci cand sunt incluse si procesul mineritului, ecologizarea minelor si a deseurilor, sunt la fel ca cele rezultate din arderea gazului metan.

      Pe ce va bazati aceste vorbe?

      Citeste analize stiintifice ale Greenpeace si ale altor cercetatori academici. Nu gargara.

      Ce sa faca baietii cu barele si cu plutoniul? le aduc la Romania, e neste baieti care colecteaza fer. O sa arda plutoniu pe la Sintesti 2 zile pe saptamana, cand nu ard plastice

    Constipati rau furnizorii de utilitati ca oamenii pot deveni independenti energetic utilizand soarele si vantul. Un om independent nu mai poate fi manipulat, santajat, tracasat. Nu vedeti ca inclusiv in IT se bate moneda de la descentralizare la claudificare...obligat sa te connectezi la aplicatiile lor in cloud, unde pot sa-ti taie accesul cand vor si din varii motive. Acelasi lucru se incearca cu metaverse, virtualizarea banilor, platilor

    In concluzie nu prea exista alternativa convenabila la gaze si petrol.

    1. NU

    Stai si te intrebi , ce lipsite de viziune sunt tarile in care centralele eoliene si cele bazate pe enegia solara sunt dezvoltate la scara , Olanda de ex , dar nu numai.A nega complementaritatea , utilitatea energiilor regenerabile este o viziune gresita , cand nu e chiar rea credinta.

    1. A cantari utilitatea dezvoltarii energiilor regenerabile numarindu-i sacii de ciment sau kilogramele de fier utilizate e ca si cum ai gandi ca cei care au facut primele masini au fost niste tampiti fiindca n-au facut niste Ferrari de la inceput , risipind materiale si timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb