ENERGIE PENTRU VIITOR SAU TAXE PENTRU ASTĂZI? / SORIN BOZA, PREŞEDINTE DIRECTORAT CE OLTENIA: "Suntem îngenuncheaţi de costul certificatelor de CO2, nu de OUG 114/2018"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 februarie 2019

Sorin Boza

Sorin Boza

Taxele din energie îngenunchează Complexul Energetic Oltenia, a afirmat, ieri, Sorin Boza, preşedintele Directoratului Complexului.

Taxa de 2% din cifra de afaceri, impusă companiilor din energie la finele anului trecut prin OUG 114/2018, reprezintă pentru CE Oltenia, o sumă de aproximativ 60 de milioane de lei, adică 5% din totalul valorii pe care compania o aplică pentru certificatele de CO2, cost care ajunge la 1,4 miliarde de lei, a explicat domnia sa.

Domnul Boza a declarat: "Prin comparaţie cu celelalte taxe pe care trebuie să le plătim, OUG 114/2018 nu ne afectează, semnificativ.

Pentru noi, OUG 114 înseamnă aproximativ 5% din totalul certificatelor de CO2, care reprezintă cea mai mare problemă a Complexului. Achiziţia certificatelor de CO2 este o corvoadă, ele ajungând la circa 42% din cifra de afaceri a companiei. Suntem puşi în genunchi de toate taxele pe care le plătim şi care reprezintă peste 45% din cifra de afaceri a Complexului. Noi încercăm să supravieţuim, să găsim soluţii şi să ne menţinem poziţia în piaţă".

Conform domnului Boza, anul trecut, producătorul de energie electrică şi termică a făcut investiţii de 600 de milioane de lei, iar pentru 2019 şi-a bugetat o sumă de aproximativ 590 de milioane de lei, în acest scop.

Preşedintele Directoratului Complexului a afirmat: "Noi considerăm că a opri investiţiile este cea mai mare greşeală. Anul trecut, investiţiile CE Oltenia s-au ridicat la aproximativ 600 de milioane de lei, gradul de realizare a investiţiilor fiind de circa 87,5%. Chiar dacă anul acesta, la CE Oltenia, ne confruntăm cu problemele pe care le ştiţi, nivelul investiţiilor rămâne ridicat şi avem bugetate circa 590 milioane de lei în acest sens, bani din care un procent de peste 35% va merge în minerit, restul în energie şi în plata creditelor pe care le-am făcut ca să realizăm investiţiile de un miliard de euro (din ultimii zece ani), necesare pentru a ne conforma la standardele UE privind mediul. De asemenea, avem în vedere şi accesarea de fonduri din Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru 2019 şi 2020, deoarece aici este viitorul".

Complexul Energetic Oltenia îşi integrează costul cu certificatele de CO2 în preţul de vânzare a energiei, a mai precizat Sorin Boza.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb