E.ON vede afaceri în scădere în România

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 mai 2013

E.ON vede afaceri în scădere în România

Taxe noi şi scăderea consumului

Grupul german E.ON a avut, anul trecut, o cifră de afaceri consolidată de circa 5,2 miliarde lei (1,2 miliarde euro), în uşoară creştere faţă de 2011. Volumul total de gaze naturale şi electricitate comercializat, anul trecut, de E.ON România, a fost de 34 TWh, în uşoară creştere faţă de 2011.

Directorul general al E.ON Româ­nia, Frank Hajdinjak, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că afacerile companiei germane vor fi afectate, în acest an, de scăderea consumului de gaze şi electricitate şi de taxele introduse de Guvern asupra monopolurilor naturale.

Domnia sa a explicat: "Consumul de gaze a scăzut, în acest an, cu circa 15% faţă de 2011, iar taxa de tip Robin Hood, care a apărut peste noapte, de la Guvern, presupune un efort financiar din partea noastră de peste 22 milioane de lei în acest an. Toate aceste elemente ne vor afecta rezultatele financiare. În general, E.ON face afaceri bune în România şi suntem mulţumiţi. Macroeconomic, România arată bine anul acesta, cu o uşoară creştere prognozată a PIB. A început şi procesul de liberalizare a pieţelor de gaze şi electricitate, ceea ce este foarte bine. Din păcate, rămâne în picioare principala problemă din anii trecuţi: lipsa de stabilitate şi predictibilitate a legislaţiei, de la taxe, la reglementări".

Investiţii de 379 milioane de lei

E.ON România a investit, anul trecut, 379 milioane de lei, în special pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a energiei electrice. Pentru acest an grupul previzionează investiţii similare, cu prioritate în modernizarea reţelelor de distribuţie. În 2012, E.ON a cheltuit 218 milioane lei pentru investiţii în sistemul de distribuţie a gazelor (reabilitări şi modernizări pe 640 km şi extinderi pe 162 km). Pentru acest an, investiţiile bugetate sunt de 179 milioane lei.

În reţeaua de distribuţie a electricităţii, E.ON a inves­tit, anul trecut, 158 milioane de lei, iar pentru acest an preconizează investiţii de 177 milioane de lei.

Grupul are în România 6.200 angajaţi, în uşoară scădere faţă de 2011.

La finele trecut, E.ON România avea de încasat datorii totale de 420 milioane de lei, cu 22,4% mai mari faţă de valoarea de 343 milioane de lei de la finele anului 2011. La sfârşitul anului 2012, CFR cumulase iar datorii de circa 60 milioane lei. "CFR este o problemă care nu se mai termină", a spus Frank Hajdinjak.

Domnia sa a precizat că E.ON a solicitat, pentru distribuţia gazelor, o creştere de circa 10% a tarifului reglementat, care s-ar reflecta într-o majorare de 3% a facturii finale a consumatorilor: "Negociem cu ANRE la acest capitol. Nu ne sunt acoperite în totalitate costurile, iar volumul nostru investiţional trebuie recuperat prin tarif. În plus, taxa pe monopolurile naturale trebuie recunoscută, conform legii, prin tarifele reglementate. Adică trebuie recuperată de la consumatori. Or, din discuţiile cu autorităţile, înţelegem că trebuie să suportăm taxa din profitul nostru, ceea ce este o problemă".

Dacă Guvernul schimbă legislaţia, E.ON renunţă la parcurile eoliene din Moldova

Directorul general al E.ON România a criticat şi intenţia autorităţilor de a micşora sprijinul acordat energiei regenerabile, la nici 6 luni de la aprobarea legii în Parlament. Discuţiile şi incertitudinile persistă de la începutul anului, iar E.ON va renunţa la proiectele eoliene din Moldova (circa 120 MW instalaţi) dacă modificarea Legii va fi aprobată în forma supusă dezbaterii publice de Departamentul pentru Energie condus de Constantin Niţă.

"Proiectele noastre eoliene depind foarte mult de cum va fi schimbată schema de sprijin pentru energia regenerabilă", a subliniat Frank Hajdinjak.

Ajutor de stat necesar pentru termocentrala de la Brăila

Proiectul construcţiei unei termocentrale de 1 miliard de euro la Brăila, derulat de Termoelectrica, E.ON şi Enel, nu are şanse de reuşită dacă nu primeşte ajutor de stat, a declarat Frank Hajdinjak. Autorităţile noastre analizează acum, cum pot încadra proiectul în schemele de ajutor de stat agreate de Uniunea Europeană.

Proiectul de parteneriat între compania de stat Termoelectrica şi cei doi giganţi energetici a fost anunţat din 2008 şi presupune o capacitate nouă instalată de 800 MW. Noua centrală trebuie să funcţioneze pe cărbune, care va fi adus din import.

Fonduri europene pentru modernizarea reţelelor de distribuţie

Companiile de distribuţie E.ON din România au dezvoltat, cu fonduri europene, trei proiecte de modernizare a reţelelor de distribuţie în valoare totală de aproape 100 milioane de euro. Acestea vor fi realizate, până în 2015, atât din fonduri proprii (circa 67 milioane de euro), cât şi din fonduri europene (circa 33 milioane de euro).

Proiectul de la Cluj-Napoca prevede modernizarea a 81 km din reţeaua de gaze, pe parcursul anului trecut fiind deja realizaţi 22 km. În acest an, urmează să fie modernizaţi alţi 35 km, proiectul având ca termen de finalizare anul 2014.

Proiectul de la Iaşi a fost finalizat, iar în perioada următoare vor fi puse în funcţiune toate cele 7 staţii de reglare măsurare modernizate, din care 6 sunt integrate în sistemul SCADA.

Proiectul de modernizare a 26 de staţii de transformare a energiei electrice din Moldova a demarat în acest an şi vizează instalarea şi integrarea de sisteme de monitorizare/control local şi la distanţă, termenul de finalizare fiind anul 2015.

În cei opt ani de prezenţă pe piaţa noastră, grupul de companii E.ON a reabilitat şi modernizat peste 5.000 km din reţeaua de gaze naturale şi 12.764 km din reţeaua de distribuţie energie electrică, totodată fiind integrate în SCADA un număr de 92 de staţii de transformare a energiei electrice, din care 48 au fost integrate total. Investiţiile realizate de companiile E.ON din România în toţi aceşti ani se ridică la circa 4,8 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb