Ericsson (NASDAQ: ERIC) şi World Wide Fund for Nature (WWF) Suedia anunţă încheierea unui parteneriat menit să încurajeze utilizarea inteligentă a soluţiilor telecom în diferite industrii pentru a reduce emisiile globale de dioxid de carbon. În acest scop, cele două companii urmează să promoveze împreună soluţii telecom ecologice şi să introducă conceptul de "orientare către mediu" pentru companiile din sectorul IT&C.
Parteneriatul acoperă trei arii de activitate foarte importante: o metodologie pentru a calcula economiile rezultate din reducerea emisiilor de dioxid de carbon; integrarea soluţiilor de telecomunicaţii cu nivel mic de carbon în strategiile urbane de protejare a climei; şi o platformă de susţinere pentru alte parteneriate care promovează o economie cu emisii mici de carbon.
Elaine Weidman, vice-preşedinte Sustainability and Corporate Responsibility Ericsson, a declarat: "Societatea este pusă în faţa unei mari provocări, aceea de a reduce dramatic emisiile de dioxid de carbon până în 2050, în vreme ce economia mondială aproape că se va tripla în aceeaşi perioadă. Viziunea Ericsson presupune utilizarea comunicaţiilor în scopul protejării societăţii de emisii de carbon şi ne dorim să vedem subiecte legate de IT&C şi de telecom pe agenda de discuţii din cadrul negocierilor climatice globale ce vor avea loc anul acesta la Copenhaga. Suntem încrezători că acest domeniu le poate oferi guvernelor metode viabile prin care să-şi îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor de carbon. Tehnologia broadband are posibilităţi aproape nelimitate să dematerializeze şi să simplifice economia."
În vreme ce industria informatică şi de comunicaţii (IT&C) este responsabilă pentru aproximativ 2% din emisiile globale de dioxid de carbon, Ericsson şi WWF Suedia cred că pot să reducă mai mult de 15% din restul de 98 de procente emise de către industriile non-tehnologice şi de către publicul larg. De aceea, acest parteneriat urmăreşte să încurajeze alte sectoare, cum ar fi cel al transporturilor, al construcţiilor sau sectorul energetic, să utilizeze mai bine infrastructura IT&C şi astfel să reducă emisiile totale de dioxid de carbon.
Ericsson şi WWF Suedia estimează că, folosite inteligent, serviciile de broadband pot reduce emisiile de de dioxid de carbon cu un factor de 10-100. De pildă, utilizarea unui serviciu de telecomunicaţii care emite 1 kg de CO2 poate facilita o reducere de 10 până la 100 kg de CO2 în alte industrii. Indiferent dacă este vorba de tehnologia broadband mobilă sau fixă, aceasta poate juca un rol însemnat în îmbunătăţirea calităţii serviciilor de bază, reducând, în acelaşi timp, emisiile de dioxid de carbon. Acest lucru este posibil atât prin înlocuirea produselor fizice cu servicii, cât şi ajutând societatea să folosească resursele mai eficient, şi poate astfel să accelereze trecerea de la o infrastructură şi servicii fizice la unele virtuale.
Ericsson şi WWF Suedia vor explora modul în care se poate măsura aportul unei companii IT&C la reducerea semnificativă a nivelului de dioxid de carbon din societate prin soluţii IT&C eficiente. O companie din domeniul telecom poate avea un astfel de efect pozitiv asupra climei dacă promovează utilizarea unor soluţii care reduc emisiile de dioxid de carbon ale altor jucători până la un nivel mai mic decât îşi reduce singură emisiile interne.
Dennis Pamlin, Global Policy Advisor pentruSus WWF Suedia, a declarat: "Acest parteneriat exemplifică modul în care poate acţiona un parteneriat inovator în domeniul schimbărilor climatice în secolul al XXI-lea. Împreună cu Ericsson, putem să transformăm nevoia de reducere a emisiilor într-o oportunitate şi să considerăm rapiditatea cu care trebuie să se realizeze aceste schimbări ca un imbold dat inovaţiei şi profitului. Această posibilitate este cu atât mai importantă în contextul crizei, atunci când resurse semnificative sunt alocate investiţiilor în infrastructură. În lunile care urmează vom explora şi promova utilizarea soluţiilor inovatoare, cu emisii reduse de carbon, pentru a ajuta mediul de afaceri, diferitele sectoare industriale, dar şi guvernele să îşi reducă la rândul lor emisiile de dioxid de carbon."
Urbanizarea rapidă şi investiţiile adiacente acestui fenomen fac ca nevoia oraşelor de a reduce emisiile de carbon să se transforme într-un stimulent pentru o dezvoltare care să nu afecteze negativ mediul. Infrastructura secolului al XXI-lea creată de industria IT&C prezintă ocazii interesante pentru investiţii în soluţii inteligente care să livreze servicii de bază, cum ar fi servicii de transport, încălzire, răcire şi iluminat într-un mod în care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a populaţiei lumii.
Sistemele inteligente de transport şi comunicare sunt un exemplu prin care o reţea care leagă oameni, drumuri şi vehicule prin comunicarea virtuală a informaţiilor de trafic poate ajuta la reducerea emisiilor de carbon. Un studiu realizat de Ericsson prezintă modul prin care aplicaţiile de telemedicină pot reduce numărul de drumuri realizate în scopul consultaţiilor medicale cu până la 50%. Soluţiile Smart Grid de la Ericsson ajută companiile de utilităţi şi gospodăriile să utilizeze mai eficient energia, în timp ce soluţia Ericsson Connected Home permite monitorizarea şi automatizarea consumului de energie, a iluminatului şi a activităţii de supraveghere.
Acest parteneriat este rezultatul a şapte ani de colaborare continuă între WWF Suedia şi Ericsson. Pe parcursul următoarelor şase luni, cei doi parteneri îşi vor intensifica eforturile de a pune tematica IT&C pe agenda politică globală ce urmează să fie negociată la Copenhaga în cursul acestui an.