Obligaţiunile de stat din Europa Centrală şi de Est devin tot mai atractive în perioada următoare, apreciază analiştii financiari de la Erste Group.
În Slovacia şi în Republica Cehă se discută anumite scăderi uşoare ale impozitelor dar, în majoritatea cazurilor, deficitele fiscale se vor menţine sub sau aproape de 3% din PIB. Mai mult, ţările care beneficiază de sprijin din partea FMI (Ucraina, Ungaria şi Serbia) şi-au asumat angajamente clare de continuare a consolidării fiscale, în pofida costurilor de politică ridicate plătite pentru reducerea dureroasă a deficitelor ajustate ciclic.
Potrivit Erste, dat fiind nivelul relativ scăzut al datoriei publice şi deficitele fiscale din CEE, oferta de obligaţiuni de stat ar trebui să se menţină la volume rezonabile, în ciuda scadenţei medii relativ scurte a titlurilor de stat. Cea mai mare emisiune brută va avea loc în Ungaria, deoarece o mare parte a datoriei de stat (19% din PIB) ajunge la scadenţă în 2009. Cu toate acestea, dat fiind acordul cu FMI/UE, care ar trebui să refinanţeze aproximativ 5% din datoria ajunsă la scadenţă, guvernul Ungariei nu va fi nevoit să apeleze la pieţele străine pentru împrumuturi, iar emisiunea netă va fi negativă şi realizată numai în monedă locală.
"În general, preconizăm că restrângerea creşterii puternice a creditării în CEE-8 şi piaţa tot mai mare a fondurilor de pensii vor duce la creşterea cererii de titluri de stat la aproximativ 1-2% din PIB", a declarat Juraj Kotian, co-şef al Departamentului de Cercetare Venituri Fixe Erste Group.