Erste Group a lansat o nouă ofertă pentru cumpărarea acţiunilor BCR, destinată acţionarilor minoritari, cu excepţia SIF-urilor, se arată într-un anunţ al instituţiei financiare.
Preţul oferit pentru o acţiune este de 0,75 lei, mai mic cu 18,4% lei faţă de oferta precedentă, care s-a desfăşurat în toamna anului trecut.
Acţionarii minoritari, cu excepţia SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, deţin puţin peste 0,0013% din titlurile BCR.
Preţul a fost stabilit la fel ca în cazul ofertelor anterioare, prin utilizarea multiplului de piaţă/valoarea contabilă a BRD, drept echivalent, la suma rezultată adăugându-se o primă de 50%.
"În timp ce metoda de calcul a rămas neschimbată, preţul pe acţiune a scăzut comparativ cu celelalte oferte din cauza incertitudinilor mediului economic local, cu impact asupra performanţei sectorului financiar", notează anunţul Erste.
Perioada în care urmează să se aplice preţul iniţial pe acţiune este curprinsă între 8 martie şi 30 iunie. Grupul austriac îşi rezervă dreptul ca, după expirarea acesteia, să ajusteze trimestrial preţul. Noua valoare urmează să fie anunţată cu zece zile înainte de data la care produce efecte, pe pagina de internet a BCR.
Spre deosebire de ofertele precedente, aceasta urmează să se des-făşoare pe termen nelimitat. Încetarea va fi stabilită de către Erste şi comunicată cu zece zile înainte să intre în vigoare.
Ultima ofertă pentru acţiunile BCR a avut loc între 6 septembrie şi 26 octombrie, când grupul austriac a cumpărat 0,3% din titluri, la un preţ de 0,92 lei/titlu. Instituţia financiară şi-a mai majorat o dată, anul trecut, participaţia la cea mai mare bancă autohtonă, de la 93,04% la 93,27%, investiţia totală fiind de aproximativ 8,4 milioane de euro.
În prezent, Erste deţine 93,57% din acţiunile BCR.
Banca austriacă a anunţat, în septembrie 2011, încheierea unui acord de principiu cu patru societăţi de investiţii financiare, acţionari minoritari ai BCR, respectiv SIF1 Banat Crişana, SIF3 Transilvania, SIF4 Muntenia şi SIF5 Oltenia, pentru achiziţionarea unui pachet de 24,12% din acţiunile BCR.
SIF Moldova nu a luat parte la acest acord şi a negociat separat, iar la sfârşitul anului trecut societatea a semnat pentru vânzarea pachetului de 6% pe care îl deţinea la instituţia de credit, pentru care urma să încaseze 28,4 milioane euro şi un pachet reprezentând aproximativ 1% din titlurile Erste Bank (simbol EBS). În plus, SIF Moldova urma să primească acţiuni Erste în schimbul a 515.104.687 acţiuni BCR, la o rată de schimb de 127,9583 acţiuni BCR pentru o acţiune EBS emisă.
SIF2 şi SIF3 şi-au vândut integral pachetele de acţiuni deţinute, în timp ce SIF1 şi SIF4 mai au câte o acţiune fiecare.
SIF Oltenia este singura societate de investiţii financiare care mai are o deţinere semnificativă, de aproape 6,3%, la BCR. SIF5 a participat la majorarea de capital a băncii care a avut loc la sfârşitul lui 2011, prin subscrierea unui număr de 371,5 milioane de acţiuni în valoare de 37,15 milioane de lei, însă nu şi la cea de anul trecut, când ar fi trebuit să subscrie 33 milioane lei. Unii dintre acţionarii societăţii au reclamat faptul că refuzul de a vinde acţiunile în aceeaşi perioadă cu celelalte SIF-uri ar fi în dezvantajul SIF Oltenia, însă rămâne de văzut când şi la ce preţ SIF5 va ieşi din acţionariatul BCR.