ESTIMĂRI SEMNAL DE LA INS Economia a continuat să scadă în primul trimestru

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 mai 2010

Rozalia Pal, Unicredit (foto stânga), Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank (foto centru), Lucian Anghel, BCR (foto dreapta), se aşteptau la o contracţie mai mare a economiei faţă de datele INS.

Rozalia Pal, Unicredit (foto stânga), Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank (foto centru), Lucian Anghel, BCR (foto dreapta), se aşteptau la o contracţie mai mare a economiei faţă de datele INS.

Produsul intern brut (PIB) real al ţării noastre a înregis-trat o scădere de 0,3% în primul trimestru al anului faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit estimărilor semnal ale Institutului Naţional de Statistică (INS). "Faţă de acelaşi trimestru din anul 2009, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 2,6% pe seria brută şi cu 2,5% pe seria ajustată sezonier", se arată în comunicatul INS.

Analiştii bancari se aşteptau la o contracţie mai mare a PIB-ului, conform estimărilor anterioare datelor INS.

Economistul şef al "Băncii Comerciale Române" (BCR), Lucian Anghel, a precizat că estimarea băncii privind creşterea economică din primul trimestru, raportată la trimestrul IV al lui 2009, este de - 0,5%. "Cererea internă scăzută şi vremea nefavorabilă din timpul iernii au determinat aceste rezultate negative. Pe de altă parte, cererea externă înaltă din Zona Euro a sprijinit evoluţia industriei şi a diminuat amploarea declinului economic", a declarat Lucian Anghel. Domnia sa consideră că perspectivele pentru res-tul anului nu sunt foarte încurajatoare. "Pachetul de austeritate fiscală recent anunţat în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, ce cuprinde reduceri ale fondului de salarii din sectorul public (-25% din luna iunie) şi ale transferurilor sociale (-15%), va comprima cererea internă", a sub-liniat domnul Anghel. Domnia sa sus-ţine că un program ambiţios de consolidare fiscală bazat pe diminuarea cheltuielilor curente va avea efecte negative asupra PIB-ului pe termen scurt, însă este o prioritate a Guvernului, pentru redresarea poziţiei fiscale, eliberarea unor resurse suplimentare pentru cheltuieli de capital şi îmbunătăţirea perspectivei investitorilor străini. Având în vedere toate aceste aspecte, BCR a revizuit în sens descendent estimarea pentru creşterea economică din acest an, la +0,2%.

Rozalia Pal, economistul şef al "UnicreditŢiriac" Bank, ne-a spus că prognoza băncii pentru evoluţia PIB în primul trimestru este de -2,2%, comparativ cu perioada similară din 2009 şi de -0,8%, raportat la ultimul trimestru al anului trecut.

Domnia sa a precizat: "Ne aşteptam iniţial la o accelerare mai mare pe segmentul industriei, dar se pare că avansul acestui sector va rămâne la nivelul din ultimul trimestru din 2009. Comerţul are cea mai mare contribuţie în contracţia economiei, iar construcţiile continuă să aibă o evoluţie negativă".

Doamna Pal spune că, pentru tot anul 2010, prognoza băncii, de creştere a economiei, cu 0,4%, se bazează pe accelerarea producţiei industriale şi pe o contribuţie cât de cât pozitivă a agriculturii. Domnia sa consideră că ajustările salariale în sectorul public vor afecta mai mult partea de servicii şi comerţ, astfel că banca mizează pe revigorarea producţiei indus-triale, sustinuţă de redresarea cererii externe.

De asemenea, Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, este de părere că datele INS subliniază faptul că recuperarea economică este mult mai dificilă decât se aştepta. "Datele au fost mai bune faţă de estimarea noastră, de contracţie a PIB cu 3% faţă de anul precedent şi de -0,5%, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut", a spus domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb