EUGEN TEODOROVICI: "Un discount de 25%-30% la creditele în CHF - fezabil pentru bănci"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 august 2015

"Un discount de 25%-30% la creditele în CHF - fezabil pentru bănci"

Aplicarea unui discount de 25%-30% la creditele în franci elveţieni (CHF) este fezabil pentru bănci, consideră ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici.

Oficialul a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că este de acord cu propunerea unei tăieri de acest calibru din împrumuturile contractate în moneda elveţiană, menţionând că ministerul de resort a eliminat plafoanele impuse, iniţial, în proiectul legislativ ce are menirea să-i ajute pe debitorii cu credite în CHF.

Astfel, autoritatea este de acord cu desfiinţarea plafonului maximal de venituri de 3.000 de lei pentru ca un client să fie admis la conversie şi a sumei impuse pentru soldul rămas după aplicarea discountului, stabilită iniţial la 300.000 de lei.

Afirmaţiile ministrului de finanţe vin la o zi după ce acesta a discutat cu reprezentanţii clienţilor cu credite în franci elveţieni.

Proiectul de lege, iniţiat de fostul ministru de resort Darius Vâlcov pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei prevede, printre altele, o conversie cu discouont la sold, în lei sau în altă valută, a împrumuturilor contractate în valutele care s-au depreciat cu peste 50% faţă de leu, din momentul la care au fost făcute creditele, jumătate din suma rămasă de plată urmând să fie garantată de stat.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, plafonul garanţiilor acordate de stat se ridică la 1 miliard de lei în varianta actuală, cu posibilitatea de extindere.

Ministrul de finanţe a confirmat spusele reprezentanţilor clienţilor cu credite în CHF şi în ceea ce priveşte calendarul de aprobare a noului prpoiect legislativ, menţionând: "Am avut o discuţie foarte bună, a rămas să facă dânşii propunerile scrise de modificare a proiectului de conversie a creditelor în valută. Acestea urmează să fie discutate cu băncile şi BNR, să publicăm proiectul pe site-ul ministerului, după care, până la final de august, să-l aprobăm".

Referitor la discountul propus, Eugen Teodorovici a spus că, deşi MFP este de acord cu nivelul de 25% din sold propus de împrumutaţi, acesta trebuie să fie şi în asentimentul băncilor, astfel încât instituţiile de credit să fie interesate să participe la program, având în vedere că legea va fi opţională, nu obligatorie, în ciuda faptului că debitorii au cerut ca reglementările să aibă caracter obligatoriu.

Surse din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR) ne-au spus, recent, că discountul va trebui aprobat de acţionarii băncilor, arătându-se sceptici faţă de acest aspect, mai ales în condiţiile în care patru din băncile care au acordat credite în CHF au acţionariat grecesc.

Potrivit BNR, proiectul ar trebui să prevadă că statul va oferi garanţii operatorilor care vor face conversie cu discount, dar că decizia de adoptare a acestei soluţii trebuie să aparţină băncilor.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), ne-a spus că împrumutaţii îşi doresc un proiect echilibrat, din care toată lumea să câştige, "un proiect în care să se poată implica şi băncile, nici statul să nu devină un garant foarte mare, iar ratele clienţilor să se reducă; un parteneriat de tip win-win-win".

Unii specialişti susţin că proiectul MFP, în forma sa actuală, are o serie de neclarităţi, menţionând că este posibil ca împrumutaţii să iasă din nou în pierdere. Printre altele, aceştia ridică atât problema unor comisioane noi, impuse prin noul proiect, cât şi situaţia ipotecilor cu care consumatorii au garantat creditele, acestea urmând să treacă din portofoliile băncilor în cel al statului.

Analiştii economici invocă, de asemenea, lipsa unor evaluări exacte ale impactului asupra părţilor implicate. Potrivit unor surse bancare, faptul că băncile ar rămâne fără garanţie cel puţin pentru jumătate din sumă reprezintă "o barieră insurmontabilă" în calea aprobării acestui proiect.

Referitor la acest aspect, Eugen Teodorovici a precizat, ieri, că dreptul la ipotecă va fi transferat statului doar în proporţie de 50% şi că imobilele nu vor fi reevaluate.

Criza creditelor în CHF a izbucnit în luna ianuarie, când francul elveţian a explodat neaşteptat, ca urmare a desfiinţării, de către Banca Centrală a Elveţiei, a pragului de 1,2 CHF/EUR, stabilit în 2011.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. În 2008 era euforie la supraevaluarea imobilelor în vederea ipotecării pentru credite în orice monedă. Și piața reală era mult mai sus decât astăzi. 50% din valoarea la 2008 este 100% din valoare astăzi. Dacă statul nu va avea întâietate față de bănci la încasarea sumelor din executarea silită, vom vedea cum se spulberă un miliard sau cât va fi până la urmă valoarea plafonului de garantare. Dacă statul va cere întâietate la încasare gață de bănci, vom vedea cum băncile nu vor marșa la acest proiect, pentru că ar rămâne descoperite. În ambele situații, existența unui plafon de garantare va crea o competiție între împrumutați, iar criteriile de departajare vor fi, ca de obicei, din aria de competență a DNA.

    Ce cauta statul, pe banii cetatenilor onesti, calculati. in privat, sa platesca cetatenii lacomia si lipsa de socoteala a celor cu credite in CHF pe excursii, masini, plasme ?

    deschide cutia Pandorei, pt. o mana de oameni. 

    E iresponsabilitate ce face Teodorovici, evident electoral, pe banii cetatenilor onesti.

    1. In primul rand, s-a dovedit in justitie ca "lacomia" a apartinut bancillor. Pana si BNR a constatat recent acest fapt. Doar un frustrat si retardat, nicidecum onest, poate aminti in acest context de "excursii". Acesti debitori inselati cu aportul statului, platitori si ei de taxe si impozite (multi cu cate 2 job-uri), si-au platit singuri ratele dublate/triplate pentru a-si pastra apartamentele. Proiectul este asemanator programului "Prima Casa", mult mai amplu, fiind doar optional pentru banci.

      Esti un jeg, cetateanule onest.

      Bai, draga cetateanule onest. Poate tie mata ti-a dat o casa si tot ce ai vrut, mie nu a avut posibilitatea sa imi dea. M-am "lacomit" sa am unde sa imi cresc copilul??? Daca am fost pacaliti, vrem doar dreptate. Nu cerem sa nu platim, ci doar sa platim ce am luat si ce am primit. Jeg de om fara creier.

      cred ca esti rau intentionat. asa ai protestat si cand s-a lansat Prima Casa? esti un postac penibil platit din rata mea umflata

      bai cetateanule onest... stii ca sunt oameni imprumutati in CHF si care de 24-25 ani platesc taxe si impozite...asa ca stai pe craca ta... tot din banii nostrii se vor folosi daca se va face ceva!

      Onestule,eu ati doresc LINISTE...multaaaa liniste...

      Zici tu ceva.

      In 2007- 2008 bancile au primit ajutor de stat din banii de taxe si impozite+ tva sa nu se inchida80% dintre ele. Daca nu primeau ajutor nu puteau executa oamenii. 

      In Grecia s-a putut sterge cu buretele bani.

      criza si nici o banca nu s-a inchis dupa L.B. Vreau sa se in inchida banci cum s-au inchis firme oameni fara loc de mu ca.... 

      sati de a si tie dumnzeu la fel.

      Bravo

    E clar ca e smecheresca treaba.

    Daca scadea cursul la valute era bine ,nu ? 

    Asa la castig e bine, dar la paguba sa plateasca aia cinstiti, grosul cetatenilor, economi si care s-au intins cat trebuie.

    Gandire comunista. 

    1. 1. A scazut vreodata seminificativ cursul la valute?

      2. Daca scade cursul creste Euribor/Libor si marja bancii. Jocurile sunt facute oricum impotriva consumatorilor. 

      in 6 luni, nicio banca, in fara de BRD si de TLV care a avut o anumita deschidere totusi, nu si-a admis public partea de vina si nu a incercat sa isi intlaneasca "la mijloc" clientii. au fost 6 luni de zile in care mi-am dramuit la 50 bani veniturile ca sa pot plati o nenorocita de rata majorata la 4,3 lei CHF-ul fata de 2,8 lei cand am luat creditul. si nu locuiesc intr-o vila de pe malul lacului Snagov, ci intr-o garsoniera dintr-un cartier muncitoresc. dar am invatat sa imi limitez contactul cu bancile si le ocolesct pe cat posibil si asa o sa fie invatati copiii, nepotii si stranepotii mei sa faca!

    ok, sa vedem ceva concret, nu doar gargara. ce a pazit statul 6 luni?

    s-au activat postacii bancilor. inseamna ca e grava treaba. cu cat sunt mai furiosi, cu atat cutitul este mai aproape de os. pe facebook a fost publicata lista cu bancile in litigiu cu ANPC si indemnul sa ne mutam salariile la banci care si-au respectat clientii sau cel mult nu i-au tepuit. incet incet, in cativa ani de zile, o sa vedeti dragi postaci unde o sa va aduca aceasta politica impotriva clientilor a bancilor care va platesc acum. o sa va rugati sa va treaca un client pragul! eu refuz sa mai fac vreo operatiune la o banca aflata in proces!

    D-l cu jegul,vezi ca mirosi urat.

    1. carei problema ta cu franci,tie ciuda ca ii ajuta pe cei cu franci,bine face.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb