• BCE a împrumutat 800 de bănci comerciale din Europa cu suma record de 529,5 miliarde euro
Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a împrumutat o sumă peşte aşteptări băncilor comerciale, în cadrul celei de-a doua licitaţii din programul de refinanţare pe termen lung.
La ora 10.38, pe piaţa americană, euro avea un curs de 1,3386 dolari, în scădere cu peste 0,5% faţă de ziua precedentă.
Băncile comerciale au îm-prumutat, ieri, 529,5 miliarde euro (712,2 miliarde dolari) de la BCE în cadrul operaţiunii de refinanţare pe trei ani, sumă care a depăşit aşteptările analiştilor. La licitaţie au participat 800 de bănci, faţă de 523 la operaţiunea similară din decembrie 2011, când BCE a împrumutat un total de 489 miliarde euro.
Prin cele două operaţiuni, BCE a injectat în sistemul bancar european peste 1.000 de miliarde euro, în două luni. În situaţia dată, creditarea din regiune ar trebui să se consolideze, iar costurile de finanţare ale guvernelor să scadă.
BCE nu a oferit o dobândă fixă în cadrul celor două licitaţii. Costul împrumuturilor va fi, în cei trei ani de derulare a acestora, media dobânzii cheie a BCE care, în prezent, este de 1% - nivel minim record.
Surse apropiate BCE, citate de presa internaţională, spun că operaţiunea de creditare de ieri ar trebui să fie ultima facilitate de refinanţare pe termen lung acordată de instituţia de la Frankfurt, astfel încât aceasta să evite apariţia unei dependenţe a băncilor de asemenea condiţii de finanţare.
Analiştii aşteptau ca băncile europene să împrumute ieri, de la BCE, numai 470 de miliarde euro.