Spania şi Portugalia trebuie să adopte în continuare măsuri pentru a-şi reduce deficitele, chiar dacă în iulie statele Uniunii Europene au fost de acord să anuleze amenzile pentru deficit excesiv în cazul celor două ţări şi să stabilească noi termene limită pentru Spania şi Portugalia în vederea îndeplinirii ţintelor fiscale, au anunţat, vineri, miniştrii de Finanţe din zona euro, potrivit DPA şi Reuters.
"Mă aştept la discuţii concise şi în special la acţiuni efective din partea colegilor din Spania şi Portugalia", a afirmat ministrul slovac de Finanţe, Peter Kazimir, la reuniunea Eurogrupului, care se desfăşoară la Bratislava în perioada 9-10 septembrie.
Portugalia şi Spania riscau să devină primele ţări din zona euro amendate pentru derapaj bugetar, scrie Agerpres.
În 2015, deficitul public al Spaniei a atins 5,1% din PIB, mult peste plafonul de 3% din PIB prevăzut în pactul de stabilitate şi, de asemenea, peste ţinta fixată de Comisia Europeană la 4,2% din PIB.
În ceea ce priveşte Portugalia, aceasta a înregistrat, în 2015, un deficit bugetar de 4,4% din PIB, în condiţiile în care obiectivul fixat de Comisie era să revină sub pragul de 3%.
Spania va avea la dispoziţie încă doi ani, până în 2018, pentru a-şi reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB, în timp ce Portugalia va trebui să-şi reducă deficitul la 2,5% din PIB până la sfârşitul anului viitor.
Separat, şeful Eurogroupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat Grecia să-şi accelereze ritmul de implementare a măsurilor de austeritate şi a reformelor convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistenţă, în valoare de 86 de miliarde de euro, apreciind că s-au realizat prea puţine progrese în timpul verii.
"Toată lumea avea nevoie de o pauză, dar acum trebuie accelerat ritmul. Presiunea a revenit. În timpul verii s-au înregistrat prea puţine progrese, dar există explicaţii pentru aceste întârzieri. Dar acum nu mai există scuze şi trebuie să revenim la muncă", le-a declarat jurnaliştilor Dijsselbloem, înaintea reuniunii Eurogrupului.
La această întâlnire va fi discutată deblocarea tranşei de 2,8 miliarde de euro, din cadrul celui de-al treilea program de asistenţă, în valoare de 86 de miliarde de euro.
Grecia s-a angajat să finalizeze până la mijlocul acestei luni restul celor 15 acţiuni convenite anterior, pentru a putea trece la următoarea rundă de negocieri şi a finaliza cea de a doua revizuire a programului de asistenţă, dar termenul limită ar putea fi prelungit până la sfârşitul lunii septembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2016, 07:46)
Asa cum tarilor se acorda ajutor de UE,de ce societatilor de la noi,cu perspective bune dar care au fost jefuite din interior si exterior,nu se da voie de UE sa fie ajutate?Sa nu se uite de EADS si Microsft si ca ele sant convins ca au fost mai multe.
1.1. Am deschis (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dony în data de 10.09.2016, 09:48)
un cont la BNR, unde te rog sa faci donatii pentru "societatile de la noi, cu perspective bune". Daca te grabesti, poti fi printre primii!