EUROPARLAMENTARUL DANIEL BUDA: "Siguranţa naţională este pusă în pericol de vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole de către străini"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Politică / 24 aprilie 2018

"Siguranţa naţională este pusă în pericol de vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole de către străini"

Potrivit cifrelor ANCPI, în ţara noastră, 8.820 de terenuri extravilane agricole (11.779 de hectare)sunt deţinute de străini"

MADR: "În perioada 26 februarie-02 martie 2018, s-au evidenţiat preţuri de vânzare ale terenurilor agricole situate în extravilan, cuprinse între 0,50 lei/mp şi 235,84 lei/mp"

Daniel Buda: "În prezent, jumătate din terenurile agricole ale ţării noastre au ajuns la străini"

Liberalizarea pieţei funciare, de la 1 ianuarie 2014, a dus la concentrarea terenurilor agricole de la noi din ţară în mâinile străinilor, dar şi la o explozie a preţurilor acestor terenuri, ne-a declarat, recent, europarlamentarul Daniel Buda.

Domnia sa a afirmat: "În prezent, jumătate din terenurile agricole au ajuns la străini, ceea ce reprezintă un atac asupra securităţii naţionale. O decizie a ministrului Agriculturii din 2014, Daniel Constantin, a dus la înstrăinarea fără precedent a terenurilor fermierilor. Acesta şi-a motivat decizia de a liberaliza piaţa funciară sub pretextul unor reglementări europene care nu ar permite impunerea niciunei condiţii în ceea ce priveşte înstrăinarea terenurilor.

Această minciună sfruntată a guvernanţilor a fost demontată de Comisia Europeană, care a precizat că vânzarea terenurilor agricole către străini ţine de competenţa statelor membre şi le este permis să impună restricţii pentru a proteja interesele publice legitime".

Europarlamentarul menţionează că printre precizările Comisiei Europene se mai numără: "Tratatele permit statelor membre să impună restricţii privind investiţiile străine în terenuri agricole, în cazul în care astfel de restricţii sunt necesare pentru a proteja interesele publice legitime, de exemplu pentru a preveni speculaţiile excesive sau concentrarea excesivă a terenurilor ori pentru a asigura conservarea comunităţilor agricole. Aceste restricţii trebuie, de asemenea, să fie nediscriminatorii şi să se bazeze pe criterii clare, specifice, cunoscute dinainte. În plus, acestea trebuie să fie aplicate în mod proporţional şi nediscriminatoriu".

Faptul că astăzi în România peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o situaţie care, pe termen mediu şi lung, ne va afecta în mod neîndoielnic, mai consideră domnia sa. "Siguranţa naţională este pusă în continuare în pericol de vânzarea şi cumpărarea terenurilor către străini. Avertismentul meu nu trebuie înţeles ca un îndemn la interzicerea tranzacţiilor de terenuri agricole către străini, deoarece acest lucru ar contraveni tratatelor la care România este parte, însă consider că este necesară impunerea unor condiţii asemănătoare ca acelea din Franţa, spre exemplu.

Cumpărarea unui teren agricol în Franţa este condiţionată, persoana respectivă fiind nevoită să îşi demonstreze afinitatea faţă de zona în care cumpără pământul, să demonstreze că a trăit zece ani în regiune, precum şi intenţia de a face agricultură. Este o măsură contra speculei şi de concentrare a terenurilor. De ce la noi nu se poate, chiar nu înţeleg. Fie din prostie, fie din ignoranţă, văd că la noi nu se poate adopta o astfel de legislaţie. De ce? Nu înţeleg nici eu", a adăugat europarlamentarul.

Potrivit calculelor efectuate pe baza cifrelor primite de la ANCPI, la 22 decembrie 2017, România dispunea de 2.256.188 de terenuri intravilane agricole, cu o suprafaţă de 862.903 hectare

Ţara noastră dispune de o suprafaţă agricolă de 14.800.000 de hectare, potrivit datelor care ne-au fost furnizate de către Agenţia Naţională de Cadas­tru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În documentul care ne-a fost transmis de către ANCPI se menţionează că cifra de mai sus a fost preluată din evidenţele Institutului Naţional de Statistică (INS) şi că suprafaţa agricolă a ţării noastre va fi cunoscută, cu exactitate, la nivelul întregii ţări, după finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică.

La solicitarea Ziarului "BURSA", oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ne-au comunicat că iniţiativa legislativă care reglementează modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014, cu dispoziţii care vizează instituirea unor condiţii la achiziţionarea terenurilor de către cumpărători, se află în procedură la nivelul Parlamentului.

Răspunsul MADR mai notează: "Propunerile de revizuire a legislaţiei aplicabile în domeniul achiziţiei terenurilor agricole vizează norme care urmăresc să ofere condiţii similare privind achiziţia terenurilor, raportat la necesitatea asigurării unei protecţii speciale acestor terenuri şi stabilirii condiţiilor necesare pentru stimularea tinerilor fermieri prin exercitarea dreptului de preempţiune la achiziţionarea terenurilor agricole, în condiţii reale de preţ, fiind în acord cu dezideratele Programului de Guvernare 2017-2020, exprimate la capitolul politici agricole şi de dezvoltare rurală, pct. 15: Program de Măsuri legis­lative pentru sectorul agricol".

Conform calculelor noastre, efectuate pe baza datelor de la ANCPI, până la acest moment, la data de 22 decembrie 2017, România dispunea de un număr de 2.256.188 de terenuri intravilane agricole, cu o suprafaţă de 862.903 hectare.

Cifrele indicate de ANCPI mai arată şi un număr de 2.820.796 de terenuri extravilane agricole, având o suprafaţă de 4.390.184 de hectare.

La noi în ţară, 7.403 de terenuri intravilane agricole, cu o suprafaţă de 2.127 de hectare, sunt deţinute de străini, precum şi 8.820 de terenuri extravilane agricole, având o suprafaţă de 11.779 de hectare, reiese din calculele noastre.

Instituţia mai precizează: "Suprafeţele de teren agricol raportate de către ANCPI cuprind, exclusiv, imobilele înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară până la această dată.

Diferenţa rezultată dintre suprafaţa de teren agricol raportată de ANCPI şi cea indicată de INS urmează să fie înregistrată prin lucrări de cadastru general sau sporadic".

De asemenea, potrivit MADR, datele înregistrate în anul 2014, de către INS, indică o suprafaţă de 9.395.303 de hectare la nivelul României, teren ce are categoria de folosinţă arabil.

Din datele centralizate la nivelul structurii centrale din cadrul MADR, rezultă faptul că în perioada 26 februarie- 2 martie 2018, s-au evidenţiat preţuri de vânzare ale terenurilor agricole situate în extravilan, înregistrate în oferte cuprinse de la 0,50 lei/mp până la 235,84 lei/mp.

Conform informaţiilor ANCPI, statistica efectuată pe datele din Planul Topografic de Referinţă al României (TopRo5 - versiunea 3), întocmit de Centrul Naţional de Cartografie, suprafaţa ţării noastre este de 23.839.652,41 de hectare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cât din suprafață țări mai e a românilor exra-intravilan.

    Ochiometric, dacă 45? din extravilan e a străinilor, 6? din intravilan e a străinilor cel puțin (dezvoltatori imobiliari, fabrici, bănci, lanțuri de magazine etc). 

    Ați ridicat această problemă în Parlamentul European?

    Dacă da ce au spus, dacă nu ce mai așteptați? 

    Fenomenul este real dar cifrele suprafetelor pe care le mentionati in acest articol sunt aiurea necorelate.

    Trebuie cerută situația de la APIA , ei știu ce proprietari sunt ca doar plătesc subvențiile. Altfel rămâne o intoxicare de ...siguranța naționala.

    1. ... se platesc celui care lucreaza pamantul, nu neaparat proprietarului.

      Ce sa înțeleg , ca la APIA nu știu cine este proprietarul?

      .. se poate intampla si asta.

      Adica, la nivel formal, sigur ca la Apia exista documente unde scrie cine-i proprietarul parcelei X, dar de verificat nu verifica nimeni. 

      Ca sa intelegeti mai bine - multe din terenurile agricole, mai ales in zonele unde acestea sunt inca foarte fragmentate, au drept proprietari pe cei care le-au revendicat in urma cu 20, 25 sau 28 de ani. De multe ori, acestia sunt fostii proprietari, victimele colectivizarii si nationalizarii, care intre timp au trecut, cei mai multi, la cele sfinte. 

      Adesea succesiunile nu au fost dezbatute, pe de o parte din motive financiare, pe de alta din cauza legislatiei incalcite etc., iar in hartii proprietarul e tot mortul de 10-20 de ani, intre timp se vor mai fi adaugat si decesele unora din mostenitori, asa ca totul devine un cosmar birocratic fara iesire. 

      La randul lor, arendasii se bazeaza pe contracte pe termen lung, de 5-7-10 ani, cele mai multe cu clauze de innoire automata si pe bune relatii cu primariile, unde se cam stie al cui e pamantul, cine trebuie sa primeasca arenda si cine sa plateasca impozitul.

      Insa multe din aceste terenuri au fost deja vandute "fara acte", cu martori, sau pe baza unor inscrisuri de mana; situatia poate ramane asa ani si ani de zile, daca proprietarul real nu are interesul sa o lamureasca. 

    11779 ha din 4390184 ha conform cifrelor de mai sus reprezintă 0,3% deținut de străini. Ce facem , ne mutam la Socola ?

    ...

    asa e; dar unde a fost maretul diliu Buda cand idolul lui Bessse lucre cu celebrii Berfige, sau cum ii chema ??????iar unui mare specialist commentator: Apia nu plateste proprietarilor ci fermierilor care le lucreaza; oricum e in dezastru droit de gaina securista care conduce Romania de 30 de ani; si al carei esponent bruxelez este musiu Buda

    monisieur Budda, nu cumva in 2014 era president seful mataluzza, cel care te-a facut euro si parlamentar, musiu Bessel. De accord ca Daniel Constantin e in mare gogoman; deci merita sa fie ministru;celor care cred ca Parmamentul European poate sau vrea sa faca ceva, in sfat: fiti rationali

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb