Rata şomajului în zona euro a crescut cu 0,1 puncte procentuale în luna septembrie, până la 6,5% din populaţia activă, după ce în luna august a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, potrivit cifrelor publicate vineri de Eurostat, informează Agerpres.
În Uniunea Europeană, rata şomajului în luna septembrie a fost de 6%, aceeaşi ca şi în lunile august, iulie şi iunie, a precizat Eurostat.
În cifre absolute, 13,026 milioane de persoane erau în şomaj în UE în luna septembrie, dintre care 11,017 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Cele mai mici rate ale şomajului au fost înregistrate în Cehia (2,7%) şi Malta (2,8%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului au fost înregistrate în Spania (12%) şi Grecia (10%).
Potrivit datelor Eurostat, în România rata şomajului a rămas constantă la 5,4% din populaţia activă în luna septembrie, acelaşi nivel fiind înregistrat şi în luna august.
Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Potrivit datelor publicate separat de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,4% în luna septembrie 2023, similară cu cea înregistrată în august, însă rata şomajului în rândul tinerilor rămâne la un nivel ridicat, de 22,3%. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie a anului 2023 a fost de 444.400 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (446.600 persoane), dar şi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (448.200 persoane).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2023, 12:06)
Raport dezastruos al Băncii Mondiale despre situaţia economică şi socială:
România este părăsită de cei mai buni oameni, iar rata sărăciei rămâne cea
mai ridicată din UE. „Întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri
şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât populaţia rămasă, societatea
românească îmbătrâneşte şi suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave
exoduri de creiere din întreaga lume.“