Eurostat: România are cea mai mare pondere a alimentelor în coşul de consum din UE, de 34,5%

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 3 iunie 2008

Eurostat: România are cea mai mare pondere a alimentelor în coşul de consum din UE, de 34,5%

Ponderea produselor alimentare în coşul de consum a fost, în aprilie, de 14% la nivelul UE, România fiind pe primul loc, cu o proporţie de 34,5%, preţurile produselor alimentare accentuând inflaţia din ţara noastră cu 1,9% în luna respectivă, potrivit biroului european de statis­tică, Eurostat.

În aprilie 2008, preţurile alimentelor au crescut cu 7,1% în Uniunea Europeană, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. De la sfârşitul anului 2006, dar, în special, începând cu iulie 2007, preţurile alimentelor în UE au crescut peste ritmul inflaţiei. Aceeaşi tendinţă s-a observat şi în zona euro. În luna aprilie 2008, creşterea anuală a preţurilor alimentelor în UE a fost de 7,1%, comparativ cu o evoluţie a inflaţiei de 3,6%.

Lunile martie şi aprilie au înregistrat cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor alimentelor, atât în UE cât şi în zona euro, din 1996 încoace. Cu toate acestea, între 1996 şi aprilie 2008, preţurile alimentelor au crescut, în raport cu inflaţia, într-un ritm similar în cele două zone: 31% faţă de 27% în UE şi 30% faţă de 27% în zona euro.

Creşterile anuale ale preţurilor alimentelor s-au plasat între 3,2% în Portugalia şi 25,4% în Bulgaria

Ponderea alimentelor în indicele armonizat al preţurilor de consum arată cât din bugetul unei gospodării este destinat produselor de hrană. Ponderea alimentelor în acest indice a fost, în aprilie, de 14% în UE. Ponderea alimentelor în indicele de consum variază între 9,5% în Marea Britanie - 9,7% în Luxemburg, şi 34,5% în România - 23,2% în Lituania.

În aprilie 2008, cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor alimentelor s-au înregistrat în Bulgaria, 25,4% şi ţările baltice, cu evoluţii între 21,7% în Letonia şi 18,1% în Lituania. Cele mai mici creşteri s-au produs în Portugalia, Olanda, Franţa, Cipru şi Italia. Este vorba despre evoluţii cuprinse între 3,2% în cazul Portugaliei şi 5,9% în cel al Italiei.

Impactul produselor alimentare asupra inflaţiei anuale este influenţată de ponderea alimentelor în indicele armonizat al preţurilor de consum, dar şi de evoluţiile anuale ale preţului alimentelor, de aceea, efectul este diferit între statele membre.

Dintre cele nouă categorii de produse alimentare, trei sunt semnificative la nivelul UE: carnea, pâinea şi cerealele, laptele, brânza şi ouăle. Aceste trei categorii (chiar dacă ele cuprind mai multe tipuri de produse) alcătuiesc 60% din componenta alimentară. În aprilie 2008, creşterea anuală a preţului în UE a fost de 14,9% pentru lapte, brânză şi ouă, 10,7% pentru pâine şi cereale şi 4,1% pentru carne.

Alimentele s-au scumpit, în aprilie, faţă de luna anterioară, cu 1,1%, contribuind cel mai mult la avansul lunar al inflaţiei, de 0,52%, unde uleiul s-a scumpit cu aproape 10%, fiind, de departe, cea mai accentuată evoluţie a preţului unui produs, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de NewsIn. La o distanţă de aproximativ 4,5 procente se plasează scumpirea fructelor proaspete, cu 5,22% şi a citricelor cu 2,17%.

Creşteri semnificative de preţuri, faţă de luna martie, s-au mai produs la branză, 1,42%, unde cea de oaie s-a scumpit cel mai mult, şi laptele de vacă, unde s-a remarcat o scumpire de 1,38%. Cartofii şi ouăle, în schimb, s-au ieftinit, cu 0,3%, respectiv cu 0,7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb