Exclusiv: Asalt cu energie la Bursă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 iulie 2010

Exclusiv: Asalt cu energie la Bursă

Adriean Videanu, ministrul economiei şi comerţului, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre interesul extraordinar stârnit de decizia statului de a-şi vinde participaţia din "Petrom", despre stadiul proiectului de vânzare pe Bursă a unor pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat în companiile energetice. Ministrul Videanu ne-a dezvăluit şi că s-a înţeles cu Fondul Proprietatea asupra participaţiei din "Nuclearelectrica", dar şi că intenţionează să negocieze un câştig mai mare pentru stat în afacerea aurului de la Roşia Montană. De asemenea, minele noastre de cupru stârnesc interesul investitorilor străini.

Cum şi când vor fi vândute pachetele companiilor energetice pe piaţa de capital

Interes major pentru noi proiecte în industria metalelor

Analiză la Roşia Montană asupra reducerii participaţiei statului în proiectul aurului şi al transferului licenţei

Ministerul Economiei vrea să ia locul Minvest în afacerea Gold Corporation

Reporter: Domnule ministru, în ce stadiu este proiectul de vânzare a pachetului de 11,84% din acţiunile deţinute de stat la "Petrom"? Dar vânzarea pe Bursă a unor participaţii minoritare ale statului la "Transelectrica", "Transgaz" şi "Romgaz"?

Adriean Videanu: Proiectul de Hotărâre de Guvern privind vânzarea a 11,84% din acţiunile statului la "Petrom" are, în prezent, toate avizele şi a fost deja analizat, într-o primă lectură, în şedinţa de Guvern. Am elaborat şi proiectele de hotărâre pentru vânzarea pe Bursă a unor pachete de câte 15% din acţiunile "Transelectrica" şi "Transgaz", dar şi proiectul de listare a "Romgaz", cu vânzarea unui pachet de acţiuni tot de 15%. Şi acestea au fost prezentate Executivului într-o primă lectură şi, probabil, miercuri le vom înainta spre aprobare în şedinţa de Guvern.

Ne dorim să fim un jucător activ pe piaţa de capital, în ideea de a participa la creşterea atractivităţii acesteia. Astfel, atragem fonduri de la investitori de portofoliu, întrucât companiile energetice sunt extrem de atractive, dar aducem şi resursele financiare de care avem atâta nevoie la buget pentru investiţii.

Reporter: Este adevărat că BERD ar vrea să-şi majoreze participaţia în "Petrom", fie prin aport de capital, fie în contul creditelor acordate companiei?

Adriean Videanu: Pot să vă spun doar atât: există un interes extraordinar în jurul acţiunilor "Petrom". Este un moment optim să vindem un pachet semnificativ din acţiunile deţinute de stat la această companie. Există interes nu numai de la BERD, ci şi de la importante fonduri de investiţii.

Reporter: Când estimaţi că se va încheia vânzarea pachetului deţinut de stat la "Petrom"?

Adriean Videanu: Din momentul adoptării Hotărârii de Guvern, eu estimez că procesul va dura 3-4 luni. "Petrom" este o companie deja listată aşa că nu ne rămâne decât să selectăm prin licitaţie intermediarul tranzacţiei şi să lansăm oferta. Eu sper ca, undeva până la finele anului, să vindem aceste acţiuni, dar depinde de momentul adoptării Hotărârii de Guvern.

Reporter: Unde merg banii din vânzarea participaţiilor minoritare ale statului la companiile energetice? Ce proiecte vor fi finanţate?

Adriean Videanu: Banii din vânzarea acţiunilor vor constitui o sursă de finanţare a investiţiilor în infrastructură în principal. Avem un deficit de resurse în menţinerea unui nivel ridicat al investiţiilor publice. Trebuie să încurajăm cererea internă, iar investiţiile publice reprezintă unul din puţinele instrumente prin care statul poate acţiona în mod direct, în acest sens. Aceste resurse financiare se vor duce cu prioritate către investiţiile publice în infrastructură. Sigur, premierul va decide, în final, care sunt exact proiectele pentru care vor fi alocaţi banii din vânzarea acţiunilor, în baza propunerilor venite de la ministere.

Reporter: Vor fi repartizate fonduri şi pentru investiţiile companiilor energetice?

Adriean Videanu: Nu, pentru că aproape toate companiile energetice sunt suficient de solide şi de lichide pentru a-şi realiza investiţiile de care au nevoie din surse atrase. Sunt bănci care de-abia aşteaptă să le finanţeze proiectele. Astfel, în domeniul energetic, avem posibilitatea să mutăm programele de investiţii pe credite bancare, iar excedentul de lichiditate din companii este normal să meargă la bugetul de stat într-o perioadă foarte delicată. Dacă ai această posibilitate să muţi investiţiile energetice pe credite, este corect ca aceste companii să participe cu o parte a profitului la bugetul de stat.

Reporter: Cum a ajuns statul să deţină numai 19% din afacerea Roşia Montană şi cum a ajuns licenţa de explorare şi exploatare a aurului de la stat în posesia partenerului privat?

Adriean Videanu: Am cerut, încă din iarnă, o analiză a acestor aspecte. Am ca obiectiv să studiem posibilitatea transferului acţiunilor deţinute de "Minvest Deva" la "Roşia Montană Gold Corporation", compania de proiect, direct în proprietatea Ministerului Economiei, ca să le gestionăm mai bine. Voi discuta cu partenerul privat al statului problema licenţei şi diminuarea din ultimii ani a participaţiei statului în acest proiect. Încercăm prin aceste negocieri să majorăm beneficiul statului în proiect.

Reporter: Când estimaţi că vor fi înfiinţate cele două mari companii energetice, având în vedere că au fost formulate multe opoziţii la Registrul Comerţului?

Adriean Videanu: Trebuie să respectăm dreptul fiecărei persoane fizice şi juridice de a se adresa justiţiei în acest caz. Sunt încrezător în judecarea cu celeritate a acestor procese. Nu avem nicio problemă de natură legală în procesul de restructurare a sectorului energetic. Procedura în instanţă împiedică, deocamdată, înfiinţarea companiilor.

Vreau să atrag atenţia că riscăm enorm prin întârzierea înfiinţării celor două mari companii din punct de vedere al asigurării securităţii energetice a ţării. Strategia de reorganizare a producţiei noastre de energie în cele două mari companii este validată în toate structurile statului: Guvern, comisii de specialitate ale Parlamentului, CSAT şi chiar de toate partidele politice. Pentru restructurarea producţiei de energie pe baza ordinului de merit este nevoie de înfiinţarea "Electra" şi "Hidroenergetica". Adică, nu mai putem să mai menţinem producţia la costuri uriaşe în anumite unităţi, pentru că aceste costuri se reflectă în preţul energiei plătit de noi toţi. Va trebui ca din actuala putere de 17.000 MW să rămână 10-11.000 MW eficienţi şi să lăsăm loc investiţiilor private şi competiţiei. Trebuie să ne rezolvăm urgent şi problemele de mediu din energie. Avem obligaţii de conformare de mediu în energie şi nu s-a făcut mare lucru pentru îndeplinirea lor. Prin cele două mari companii energetice, vom avea resursele şi bonitatea să finanţăm aceste investiţii costisitoare.

De asemenea, ţin să menţionez că am discutat cu toţi participanţii la piaţa de energie şi am încercat să-i liniştesc asupra concurenţei în domeniu după înfiinţarea companiilor. Vrem să privatizăm managementul "Electra" şi "Hidroenergetica" şi să le listăm după ce vor îndeplini toate condiţiile necesare.

Reporter: Şi Fondul Proprietatea a formulat opoziţie la înfiinţarea "Electra", deoarece conducerea consideră că Fondului i-a fost diminuată pe nedrept participaţia în "Nuclearelectrica". Aţi discutat cu reprezentanţii Fondului pentru a rezolva această problemă?

Adriean Videanu: Am discutat şi am lămurit problema. A fost şi vina noastră pentru că am avut o poziţie conservatoare. Am vrut să păstrăm o anumită participaţie majoritară a ministerului în acţionariatul companiei. Am rezolvat problema sub medierea Ministerului Justiţiei şi vom promova, cât de curând, o Hotărâre de Guvern în acest sens. Sper ca după această acţiune, Fondul Proprietatea să îşi retragă opoziţia de la Registrul Comerţului.

Reporter: Ce faceţi cu proiectele "Termoelectrica" de asociere cu investitori strategici pentru construcţia de centrale noi? Semnalele sunt negative în această perioadă. "CEZ" a decis să nu mai investească în centrala de la Galaţi. Nici "Complexul Energetic Craiova" nu a găsit partener pentru realizarea unui grup nou. Care este poziţia celorlalţi investitori?

Adriean Videanu: La Galaţi, a fost o problemă de evaluare a activelor cu care "Termoelectrica" trebuia să intre în proiect. Din păcate, managementul "Termoelectrica" nu a putut să ia o decizie în negocierea participaţiei companiei în proiect dincolo de punctul de vedere al evaluatorului. Eu pun această renunţare şi pe seama crizei, fiind o problemă nu atât de finanţare, cât şi de perspectivă de creştere a consumului de energie. Prognoze pe termen lung nu se pot face la această dată. Dar pentru "Electrocentrale Galaţi" avem o perspectivă de funcţionare bună, independentă de viitoarele două mari companii energetice. În plus, a apărut şi intenţia "Arcelor Mittal" Galaţi de a face acolo un proiect de utilizare a gazului de furnal în amestec cu cel natural pentru producţia de energie. S-ar putea face un grup eficient.

Dar, chiar dacă este criză, sunt investitori privaţi care construiesc centrale noi. "Petrom" construieşte centrala pe gaz de la Brazi, "CEZ" are în curs de execuţie un parc eolian în Dobrogea, la fel şi "Iberdrola" şi o mare companie portugheză. "GDF" mi-a reconfirmat, în urmă cu aproape o lună, disponibilitatea de a investi, alături de "Termoelectrica" la Borzeşti, iar negocierile continuă cu "E.ON" şi "Enel" pentru termocentrala de la Brăila. De asemenea, începe să se accelereze şi proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, unde avem şase parteneri privaţi.

Reporter: Îşi va diminua sau nu statul participaţia de 51% din acest proiect?

Adriean Videanu: Din punctul meu de vedere, ar trebui, dar Guvernul trebuie să decidă acest lucru. Trebuie încurajate investiţiile private în energie, iar statul oricum nu dispune acum de resurse financiare pentru asemenea proiecte de amploare.

Reporter: De ce analizează Ministerul Economiei, în această perioadă de criză, privatizarea "Cupru Min Abrud" şi "Moldomin Moldova Nouă"? Cine sunt investitorii interesaţi?

Adriean Videanu: Sunt mai mulţi investitori interesaţi de aceste companii. "Cupru Min" a evoluat spectaculos în 2009. A înregistrat profit şi a angajat 400 de oameni. Afacerile mondiale cu metale au renăscut. Vom organiza procedurile de privatizare a celor două companii pentru că sunt multe grupuri puternice interesate. Trebuie să valorificăm oportunitatea pentru că există o evoluţie extraordinară pe piaţa resurselor minerale, în care marile companii sunt în competiţie pentru a-şi asigura aceste resurse şi se pregătesc pentru relansarea economică.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. statul trebuie sa redevina majoritar la rosia montana si atunci poate da autorizatia de exploatare., altfel nul

    Stratgie de criza: vinzi tot ce se poate pentru a supravietui. 

    un interviu bun. bravo

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb