EXCLUSIVITATE - GRUIA STOICA, GFR: "Toate companiile mari se finanţează pentru investiţii importante"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 23 iulie 2013

"Toate companiile mari se finanţează pentru investiţii importante"

Toate companiile mari se finanţează pentru investiţii importante, susţine Gruia Stoica, proprietarul Grupului Grampet, din care face parte Grup Feroviar Român (GFR), desemnat câştigător al procesului de privatizare a CFR Marfă, în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a spus că băncile nu sunt dispuse să acorde credite mari societăţilor.

Gruia Stoica ne-a răspuns, ieri, la câteva întrebări, subliniind că GFR are o relaţie veche cu Raiffeisen Bank Austria, de la care a obţinut scrisoarea de bonitate şi scrisoarea de garanţie în procesul de privatizare pe care l-a câştigat.

GFR va începe colaborarea cu Consiliul Concurenţei după ce va fi semnat contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni de la CFR Marfă, ne-a spus Gruia Stoica. Consiliul Concurenţei aşteaptă dosarul de notificare de la GFR (care deţine circa 30% din piaţa de profil) pentru a stabili dacă, prin cumpărarea CFR Marfă (cu o cotă de piaţă de aproape 50%), va fi creată o concentrare economică.

Update 14:17: GFR - câştigătorul licitaţiei pentru vânzarea HZ Cargo Croaţia

Grup Feroviar Român (GFR), condus de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru privatizarea operatorului feroviar de marfă din Croaţia, HZ Cargo.

Ministerul croat de resort a anunţat, ieri, citat de International Railway Journal, că tranzacţia, în valoare de 190 de milioane de dolari, urmează să fie finalizată luna viitoare.

Statul croat vinde 75% din compania HZ Cargo.

Amintim că GFR este şi câştigătorul licitaţiei pentru vânzarea a 51% din acţiunile CFR Marfă, fiind pe lista scurtă în competiţia pentru privatizarea BDZ Cargo - operatorul feroviar de marfă din Bulgaria -, procedură care a fost întreruptă, momentan.

(E.O.)

-----

"Vom colabora cu Concurenţa după semnarea contractului pentru CFR Marfă"

Reporter: Pentru achitarea celor aproape 200 de milioane de euro pe care v-aţi angajat că-i veţi plăti pentru jumătate din acţiunile CFR Marfă veţi accesa un credit sindicalizat?

Gruia Stoica: Toate companiile mari fac aşa în cazul unei investiţii de o astfel de anvergură, toate se finanţează, iar noi suntem un grup mare, nu văd de ce nu am putea face la fel. Toţi se grăbesc să ne critice pentru faptul că dorim să facem un lucru bun pentru România, pentru că nu este doar privatizarea noastră, este privatizarea întregii ţări. Este reuşita noastră, a tuturor.

Reporter: Referitor la banii cu care veţi plăti această tranzacţie, după ce Herbert Stepic a fost schimbat de la conducerea Raiffeisen Bank International, de la care aţi obţinut scrisorile de bonitate şi garanţie, aţi continuat colaborarea cu această bancă?

Gruia Stoica: În primul rând, scrisoarea de garanţie a fost semnată după ce a plecat domnul Stepic de la conducerea Raiffeisen Bank Austria. În al doilea rând, Herbert Stepic este o persoană, Raiffeisen este o instituţie, iar noi avem o relaţie foarte veche cu instituţia. Nu are nicio legătură una cu alta.

Reporter: Aţi transmis dosarul de notificare către Consiliul Concurenţei?

Gruia Stoica: Aşteptăm întâi să semnăm contractul şi după aceea ne vom ocupa de colaborarea cu Consiliul Concurenţei.

Reporter: Aţi fost înştiinţat de ce nu a intrat, încă, în şedinţă de Guvern contractul de vânzare-cumpărare a CFR Marfă?

Gruia Stoica: Ei (n.r. Ministerul Transporturilor) au mai schimbat câte ceva prin contract şi acesta trebuie aprobat. Guvernul, probabil, că-l analizează în amănunt, pentru că şi-l asumă.

Reporter: Nu vi s-a spus când urmează să-l semnaţi?

Gruia Stoica: Nu ştiu nimic în acest sens, nu am fost informaţi, nu am întrebat.

Recent, Gruia Stoica a declarat presei că o parte din suma pe care o va plălti pentru CFR Marfă reprezintă surse proprii, majoritatea banilor, însă, urmând să-i obţină din creditări.

Proprietarul GFR şi-a asumat ca, pe lângă cele circa 200 de milioane de euro care înseamnă contravaloarea tranzacţiei, să realizeze investiţii la CFR Marfă de alte aproximativ 200 de milioane de euro şi investiţii de mediu de 1,5 milioane de euro. Domnia sa a precizat: "Dacă eu nu plătesc aceşti bani, risc să pierd 28 de milioane de euro - 10 milioane din scrisoarea de garanţie pe care am depus-o la Ministerul Transporturilor şi alte 18 milioane pe un cont escrow. (...) Nu cred că aş fi putut să risc 28 de milioane de euro de dragul de a lua un trofeu. (...) Trăim în România şi nu cred că acum are cineva 200 de milioane de euro cash. Avem o parte din bani, pentru că nicio bancă, o instituţie financiară externă sau fond nu poate să îţi dea aceşti bani. Avem o parte din bani, dar marea majoritate vor fi din creditări. (...) Avem active de peste 400 de milioane de euro, GFR este bancabil, am vorbit cu instituţii financiare externe şi există aceşti bani".

GFR a fost desemnat câştigător al procesului de privatizare a CFR Marfă în data de 20 iunie, însă nici până acum nu a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare între Ministerul Transporturilor şi reprezentanţii companiei câştigătoare.

Între timp, Relu Fenechiu, care a condus acest proces, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", în prezent ministru interimar de resort fiind premierul Victor Ponta, iar propus pentru această funcţie este Ovidiu Silaghi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cine stie sa-mi raspunda: gruia stoica a cumparat sau nu sc poiana brasov sa.?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb