Guvernul a decis astăzi, printr-un Memorandum, prelungirea perioadei de aplicare a Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012 - 2015, cu încă doi ani, până la 31 decembrie 2017, transmite un comunicat al Executivului remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, Ministerul Justiţiei va elabora, până în decembrie anul acesta, un proiect de hotărâre care va include aspecte privind: prelungirea perioadei de aplicare a Strategiei Naţionale Anticorupţie; introducerea recomandărilor cu caracter general desprinse din misiunile de evaluare realizate în administraţia publică şi a măsurilor prioritare din perspectiva aplicării Strategiei Naţionale Anticorupţie în perioada 2016 - 2017; instituirea obligaţiei instituţiilor publice de a actualiza planurile sectoriale anticorupţie.
"Pentru asigurarea finanţării aplicării Strategiei în perioada 2016 - 2017, vor fi finalizate demersurile pentru atragerea de finanţare europeană şi vor fi încheiate parteneriate cu alte instituţii publice. Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020 (POCA), cu un buget de 658,29 milioane de euro, este o oportunitate de accesare a fondurilor europene în scopul consolidării mecanismelor de prevenire a corupţiei", se arată în comunicat.
Totodată, Guvernul a stabilit continuarea misiunilor de evaluare tematică a gradului de implementare a măsurilor anticorupţie în cadrul instituţiilor publice, precum şi elaborarea proiectului viitoarei strategii anticorupţie 2018 - 2020.
Potrivit Executivului, în cei trei ani şi jumătate de aplicare a strategiei au fost evaluate 17 instituţii centrale şi 66 din administraţia publică locală.
"Beneficiul major al aplicării Strategiei Naţionale Anticorupţie a fost accentul pus pe implementarea standardelor de integritate. Aproximativ 2.500 de instituţii publice, respectiv ministere, primării, autorităţi independente, companii cu capital de stat, au lucrat împreună cu Ministerul Justiţiei pentru a găsi cele mai eficiente mecanisme de aplicare a măsurilor preventive", mai susţine Guvernul.