Expert Forum (EFOR) a solicitat, miercuri, Guvernului să sprijine vaccinarea tuturor cetăţenilor din Republica Moldova, prin includerea lor în programul românesc de vaccinare, EFOR lansând şi o petiţie în acest sens, informează Agerpres.
"În acest moment, Moldova nu oferă acces la vaccinare cetăţenilor ne-esenţiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În acelaşi timp, infrastructura românească şi importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile", a transmis Expert Forum.
În scrisoarea adresată premierului Florin Cîţu, viceprim-ministrului Dan Barna, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, Expert Forum menţionează că "platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetăţenilor români rezidenţi în stânga Prutului".
"Expert Forum este însă preocupat de soarta celorlalţi locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetăţenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceştia, fiind adesea membri ai aceleiaşi familii. Există destule situaţii în care un soţ are dublă cetăţenie iar celălalt nu; ori în care părinţii mai în vârstă nu au apucat să-şi redobândească cetăţenia română, însă copiii lor da. Se creează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin - deci la perspectiva de normalizare a vieţii - între persoane care îşi duc traiul împreună", se arată în document.
În acest sens, EFOR propune generalizarea ofertei de vaccinare a României către Republica Moldova în doi paşi: adaptarea actualei platforme online pentru a permite şi cetăţenilor moldoveni fără cetăţenie română, care au acte valabile emise de autorităţile din Chişinău, să se vaccineze în centrele aflate pe teritoriul României în aceleaşi condiţii în care o pot face acum cei cu dublă cetăţenie şi includerea teritoriului Republicii Moldova în aria deservită de echipele mobile de vaccinare pentru zona rurală, când această etapă va fi lansată în România.
"Aranjamentele pentru verificarea identităţii şi componenţa echipelor mixte de vaccinare pe teritoriul Moldovei sunt detalii tehnice care se pot pune rapid la punct de ambele guverne", susţine EFOR, menţionând că sunt condiţii favorabile pentru aceste măsuri pentru că loturile masive de vaccin care vor sosi în România în următoarele două luni vor diminua substanţial listele de aşteptare, iar, după atingerea nivelului de 30-35% persoane vaccinate, cererea spontană se va diminua (conform sondajelor) şi va spori rolul campaniei de informare.
EFOR mai susţine că "redirijarea unor cantităţi pentru uzul cetăţenilor moldoveni ar reprezenta un efort minimal şi ar fi bine primită de public".
"Diversificarea vaccinurilor disponibile în România, în special după sosirea serului Johnson&Johnson ce se administrează într-o singură doză şi poate fi păstrat în condiţii normale, simplifică logistica de care e nevoie pentru echipele mobile", mai consideră Expert Forum.
"România nici măcar nu ar fi singura ţară din regiune care vaccinează cetăţeni străini: este ştiut că Serbia oferă aşa ceva în centre din Belgrad şi Novi Sad celor de peste hotare care pot veni acolo, din Bosnia, Croaţia ori chiar Austria. Iniţiativa are mare succes şi vizibilitate publică, deşi serurile sunt predominant de producţie chinezească sau rusească. Cu atât mai bine ar fi primită o campanie românească în Republica Moldova cu vaccinuri folosite în Uniunea Europeană. Dacă Serbia poate vaccina cetăţeni austrieci, nu există niciun motiv pentru care România să nu poată face acest lucru pentru populaţia unui stat mult mai mic cum este Republica Moldova", a mai transmis EFOR în scrisoare, potrivit Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2021, 13:11)
Trebuie o cerere OFICIALA a REPUBLICII MOLDOVA nu o cerere a unui Expert: e altceva a include in program NISTE cetateni ai unei alte tari decat O TARA -mica sau mare.