Experţii Kaspersky Lab atrag atenţia asupra creşterii numărului de programe antivirus false

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 20 noiembrie 2009

Compania Kaspersrky, specializată în soluţii de securitate IT, atrage atenţia utilizatorilor de programe software antivirus că din ce în ce mai multe astfel de produse sunt falsificate.

Potrivit site-ului oficial al companiei, infractorii cibernetici au reuşit să creeze, în prima jumătate a acestui an, peste 20.000 de programe unice antivirus, în creştere cu 566% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, când s-au consemnat 3.000 de apariţii.

"Programele antivirus false, cunoscute şi ca "rogue antivirus", sunt cele care afişează pe computerul-victimă mesaje repetate ce atenţionează utilizatorul că sistemul său este infectat şi trebuie să descarce un software indicat pentru a-l "curăţa" (...) Există două metode populare prin care programele antivirus false ajung pe computerele utilizatorilor: prin exploatarea vulnerabilităţilor din anumite site-uri legitime de către ameninţări de tip Trojan-downloader, care vor descărca programul în computer fără ştirea utilizatorului sau prin exploatarea factorului uman", explică Vyacheslav Zakorzhevsky, Senior Malware Analyst Kaspersky Lab.

Acesta atenţionează, totodată, că indiferent dacă utilizatorul va da clic pe "No", în loc de "Yes" sau "OK", acel program tot va fi descărcat.

"Imediat ce instalarea este finalizată, falsul antivirus va începe un aşa-zis proces de scanare, urmat de multiple mesaje care îndeamnă utilizatorul să plătească o sumă de bani pentru a achiziţiona versiunea înregistrată a programului şi a scăpa de viruşi", a precizat Zakorzhevsky.

Conform specialiştilor Kaspersky Lab, câteva exemple de programe antivirus false sunt: DoctorAntivirus 2008, Smart Antivirus 2009 sau Spyware Protect 2009.

Pentru a elimina "viruşii" identificaţi în urma scanării, toate cele trei soluţii cer utilizatorilor să plătească o sumă de bani, iar dacă aceştia sunt de acord vor fi redirecţionaţi către o pagină unde pot plăti prin PayPal, American Express, etc., după care vor primi pe e-mail o licenţă, de multe ori incorectă, se mai notează pe site-ul Kaspersky.

Şi specialiştii români în sisteme de securitate atrag atenţia asupra atacurilor informatice ale infractorilor cibernetici. "Reţele sociale precum Twitter, Facebook sau Hi5 au început să fie din ce în ce mai vulnerabile în faţa atacurilor informatice ale viruşilor troieni", a punctat, pentru Agerpres, Ştefan Tănase, cercetător de securitate al Kaspersky Lab România, companie care a participat la conferinţa de tehnologie Agora /ATC/, pe teme de securitate, desfăşurată miercuri la Bucureşti. Conform lui Tănase, compania pe care o reprezintă a introdus, în iunie 2009, în portofoliul de viruşi care atacă reţelele sociale, Koobface "un pericol care se răspândeşte în mai toate site-urile de intercomunicare cunoscute". "Se pare că, de ceva timp, Koobface s-a reorientat şi către Twitter", a adăugat Ştefan Tănase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb