Experţii Kaspersky Lab prezintă topul primelor 20 de ameninţări informatice ale lunii ianuarie

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 17 februarie 2009

Specialiştii în securitate ai Kaspersky Lab au realizat topul primelor 20 de ameninţări informatice ale lunii ianuarie, anunţând o cotă de 50% a viruşilor şi de 35% a cailor troieni.

Primul Top 20 prezintă aplicaţiile periculoase detectate pe calculatoarele utilizatorilor în luna ianuarie: Virus.Win32.Sality.aa; Packed.Win32.Krap.b; Worm.Win32.AutoRun.dui; Trojan-Downloader.Win32.VB.eql; Trojan.Win32.Autoit.ci; Trojan-Downloader.WMA.GetCodec.c; Packed.Win32.Black.a; Virus.Win32.Alman.b; Trojan.Win32.Obfuscated.gen; Trojan-Downloader.WMA.GetCodec.r; Exploit.JS.Agent.aak; Worm.Win32.Mabezat.; Worm.Win32.AutoIt.ar; Email-Worm.Win32.Brontok.q; Virus.Win32.Sality.z; Net-Worm.Win32.Kido.ih; Trojan-Downloader.WMA.Wimad.n; Virus.Win32.VB.b; Trojan.Win32.Agent.abt; Worm.Win32.AutoRun.vnq.

Nu există schimbări majore în structura acestuia, dar se poate observa că Exploit.JS.Agent.aak a luat locul troienilor Trojan.HTML.Agent.ai şi Trojan-Downloader.JS.Agent.czm, care au apărut în topurile lunii decembrie. De asemenea, viermele AutoRun.eee a dispărut luna aceasta, fiind înlocuit de Worm.Win32.AutoRun.vnq. Acest lucru nu este surprinzător, datorită frecvenţei cu ajutorul căreia aceşti viruşi îşi schimbă structura.

Trojan-Downloader.WMA.Wimad.n, care a ieşit din topuri în luna noiembrie, a revenit acum pe locul 17. Se poate observa că în top există trei tipuri de cai troieni "Trojan-Downloader" proveniţi din descărcarea fişierelor multimedia de pe internet. Prezenţa lui Trojan-Downloader.WMA.GetCodec.r pe locul 10 denotă încrederea pe care o au utilizatorii în fişierele descărcate online sau a link-urilor primite de la prieteni.

Cel mai răspândit virus la ora actuală este Win32.Sality.aa, căruia i s-a alăturat Win32.Sality.z, nou intrat pe locul 15. De asemenea, familia de viruşi Kido reintră în atenţia specialiştilor, fiind plasată pe locul 16 ca nou intrată. Virusul Kido este recunoscut pentru capacităţile de a-şi schimba structura de la un computer la altul şi se propagă printr-o vulnerabilitate a sistemului de operare Microsoft Windows.

Aşadar, troienii au pierdut primul loc al clasamentului, fiind înlocuiţi de viruşi cu proprietăţi de auto-multiplicare. Cotele de răspândire a principalelor ameninţări informatice au următoarea formă: TrojWare - 35%, VirusWare - 50% şi MalWare - 15%. Un total de 46.014 de aplicaţii periculoase unice au fost descoperite pe computerele utilizatorilor în luna ianuarie, cu 7800 mai mult decât în luna decembrie (38.190).

Următorul Top 20 prezintă aplicaţiile care au infectat obiecte şi programe din calculatoarele utilizatorilor în luna ianuarie: Virus.Win32.Sality.aa; Worm.Win32.Mabezat.b; Net-Worm.Win32.Nimda; Virus.Win32.Xorer.du; Virus.Win32.Alman.b; Virus.Win32.Sality.z; Virus.Win32.Parite.b; Virus.Win32.Virut.q; Trojan-Downloader.HTML.Agent.ml; Virus.Win32.Virut.n; Email-Worm.Win32.Runouce.b; Worm.Win32.Otwycal.g; P2P-Worm.Win32.Bacteraloh.h; Virus.Win32.Hidrag.a; Virus.Win32.Small.l; Virus.Win32.Parite.a; Worm.Win32.Fujack.bd; P2P-Worm.Win32.Deecee.a; Trojan.Win32.Obfuscated.gen; Virus.Win32.Sality.y.

La fel cum a intrat Sality.z în primul Top 20 de mai sus, la fel a pătruns şi Sality.y în al doilea clasament, reconfirmând puterea de auto-multiplicare a acestei familii de viruşi.

O altă intrare interesantă este cea a lui P2P-Worm.Win32.Deecee.a, un vierme care se transmite prin intermediul reţelei peer-to-peer DC++ şi are capacitatea de descărca în computer şi alte aplicaţii periculoase. Acesta s-a făcut remarcat în top nu prin numărul de calculatoare infectate, ci prin numărul de ori în care s-a multiplicat pe un computer. P2P-Worm.Win32.Deecee.a se copiază de mai multe ori pe hard-disk şi devine vizibil împrumutând prefixele de "Crack" sau "Patch" împreună cu numele unor programe cunoscute: "Adobe Illustrator (All Versions)", "GTA San Andreas Action1DVD" etc.

Kaspersky Lab produce şi distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru

PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori privaţi, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb