Exportatorii vor înregistra pierderi de peste 40 de milioane de euro, deoarece mieii nu se pot exporta pentru că nu au două crotalii, aşa cum cer normele UE, a declarat ieri Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO). "În acest an, vom exporta puţin, deoarece animalele nu sunt identificate cu două crotalii cum cere Uniunea Europeană (UE), pe baza unei legislaţii promulgate în 2004, pe care ANSVSA ( Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor- n.r.) o cunoştea. Din septembrie 2006, când s-a aflat că România va adera la 1 ianuarie 2007, ANSVSA trebuia să organizeze licitaţii pentru achiziţionarea crotaliilor, astfel încât acum să exportăm fără probleme", a explicat Mihai Dumitriu, citat de NewsIn. Acesta a precizat că luni (5 martie-n.r), se va afla răspunsul Comisiei Europene cu privire la solicitarea României de a obţine derogare pentru comercializarea mieilor cu un singur crotaliu, pe piaţa comunitară.
"ANSVSA a cerut derogare cu întârziere. Chiar dacă răspunsul va fi pozitiv, derogarea va fi valabilă după publicarea în Jurnalul Oficial al CE, deci după cel puţin o lună. Prin urmare, de Paşte vom exporta puţin, iar pierderile vor fi de peste 40 de milioane de euro", a explicat Dumitriu.
Potrivit datelor furnizate de PACERO, România a exportat anul trecut 2,5 milioane de miei, din care 72 % în ţările membre UE, circa 18 % în ţări terţe ( Bulgaria, Croaţia şi Bosnia) şi 10 % în ţările arabe. Cea mai mare parte a exporturilor s-a realizat în perioada sărbătorilor de Paşte. Anul trecut, România a exportat miei în valoare de 170 de milioane de euro.