Invitatul special al celei de-a treia ediţii a Fête de la Gastronomie/ Sărbătoarea gastronomiei va fi patiserul Yazid Ichemrahen, Campion mondial în patiserie şi îngheţată.
Yazid Ichemrahen, în vârstă de 24 de ani, are deja un parcurs profesional de excepţie. De la o vârstă fragedă a început să prepare prăjituri, pasiunea pentru patiserie fiindu-i insuflată de cei doi copii ai familiei adoptive în mijlocul căreia a crescut.
"Miercurea după-amiază după şcoală, dacă eram cuminte, recompensa mea era să pregătesc o prăjitură cu iaurt. (...) Vedeam în privirea celorlalţi plăcere, ceea ce m-a împins mereu să cer tot ce e mai bun de la mine însumi. Greşelile mele, încercările mele au fost ca un motor în viaţa mea pentru a avansa, pentru a mă autodepăşi", a povestit Yazid Ichemrahen.
La vârsta de numai 14 ani, Ichemrahen a devenit ucenicul ciocolatierului şi patisierului Vincent Dallet, la Relais Desserts International, lucrează apoi la Maison Pascal Caffet, distins cu titlurile de Meilleur Ouvrier de France şi Campion mondial în patiserie. Ulterior deschide Pâtisserie des Rêves la Paris alături de Philippe Conticcini şi Angelo Musa, Meilleur Ouvrier de France şi Campion mondial.
Cariera sa a continuat la restaurantul La Chèvre d'Or de două stele Michelin, din Eze-Village, unde lucrează alături de chef Didier Elena, recompensat cu două stele Michelin.
"Am călătorit pentru a lucra pentru cei mai buni, ceea ce mi-a conferit rigoare şi profesionalism. Educaţia mea s-a consolidat prin intermediul muncii mele cu chef-ii pe care am avut şansa să îi întâlnesc. Am amintirea unuia dintre primii mei angajatori pe care îl admiram pentru titlurile sale de Meilleur Ouvrier de France şi Campion mondial. El mi-a spus într-o zi « responsabilităţile nu se dau, se asumă». Nu am uitat niciodată această frază, ea a devenit leitmotivul meu. Am evoluat foarte repede datorită acestei linii de conduită şi faptului că mi-am ales cu atenţie anturajul profesional", a povestit Ichemrahen.
La vârsta de numai 19 ani lucrează ca chef patisier la restaurantul Cordeillan-Bage de două stele Michelin în Gironde, alături de chef Jean-Luc Rocha, Meilleur Ouvrier de France şi adjunct al celebrului chef Thierry Marx timp de 14 ani. Lucrează apoi cu renumitul Joël Robuchon, numit "Chef of the Century" de către ghidul Gault Millau în 1989, şi Meilleur Ouvrier de France, la Hôtel Metropole din Monaco, ca sous-chef patisier, şi ulterior ajunge responsabil de cercetare şi dezvoltare în cadrul grupului Blachère. În 2014, devine Campion mondial în patiserie şi îngheţată, şi creează ulterior brandul YI Conseils.
"Campion mondial din 2014, pot astăzi să transmit valorile care mă animă şi să practic o meserie care este pentru mine o pasiune şi un vis în fiecare clipă", a mărturisit celebrul patisier.
Fête de la Gastronomie/Sărbătoarea gastronomiei, o serie de evenimente care celebrează gastronomia franceză, va fi organizată în perioada 23-25 septembrie 2016, la Bucureşti, de către Ambasada Franţei în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România şi Business France alături de partenerii lor.
În fiecare an, Fête de la Gastronomie pune în valoare o tematică specifică care invită la descoperirea gastronomiei franceze. Tema aleasă pentru a ilustra ediţia de anul acesta este "Les cuisines populaires - Bucatele de zi cu zi". Tematica se referă la reţetele folosite pentru mesele de fiecare zi, în familie sau alături de prieteni. Simboluri ale vieţii cotidiene, aceste preparate sunt simple, accesibile şi se hrănesc din diversitatea lumii şi imaginarul colectiv. Ele se reinventează în fiecare bucătărie personală, dar şi în restaurante. Sunt preparate care valorizează produsele regionale, de sezon şi care pun în evidenţă experienţele personale ale celor care le pregătesc.
Iniţiată în Franţa în 2011, pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, această iniţiativă doreşte să valorizeze produsele specifice - de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum şi toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.