Facebook acuză că mai multe persoane având legături cu armata franceză desfăşoară o campanie de trolling în stil rusesc

J.P.
Internaţional / 16 decembrie 2020

Facebook acuză că mai multe persoane având legături cu armata franceză desfăşoară o campanie de trolling în stil rusesc

Franţa şi Rusia par să se lupte pentru influenţă în Africa folosind mijloace similare: reţelele sociale. Facebook a acuzat marţi că persoane având legături cu armata franceză au pus la cale o campanie disimulată de influenţare online având ca ţintă anumite părţi ale Africii. Este pentru prima dată când Facebook acuză public pentru o operaţiune de tip "trolling" persoane având legătură cu o armată occidentală, notează CNN, conform Digi24.

Operaţiunea a vizat cu precădere Republica Centrafricană şi Mali şi, într-o măsură mai mică, Nigerul, Burkina Faso, Algeria, Coasta de Fildeş şi Ciad.

Facebook nu poate spune cu certitudine dacă operaţiunea a fost coordonată de însăşi armata franceză, aşa că preferă formularea a fost opera unor "indivizi asociaţi" cu armata franceză, au precizat oficialii gigantului IT. Este vorba despre circa 100 de conturi şi pagini de Facebook şi Instagram, paginile de Facebook având circa 5.000 de urmăritori.

Însă aceste tactici înşelătoare, în care persoanele respective s-ar fi folosit de Facebook ca să se dea drept localnici ai respectivelor ţări, sunt asemănătoare cu campaniile de dezinformare întreprinse de guvernul rus.

Trolling rus vs trolling francez

De altfel, Facebook a anunţat că în paralel cu eliminarea conturilor franceze respective, a şters şi alte conturi, care postau dându-se drept tot cetăţeni africani, dar care aparţineau unui grup rusesc de trolling. Au fost două reţele separate de pagini ruseşti, ambele legate de acelaşi grup de trolling. Aceste pagini aveau circa 6 milioane de urmăritori, a precizat Facebook. CNN spune că acelaşi grup rusesc de trolling s-ar fi implicat şi în campania pentru alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

În unele cazuri, susţine Facebook, falsele conturi franceze şi ruse chiar interacţionau unele cu celelalte.

Facebook a precizat că presupusele conturi franţuzeşti postau în franceză şi arabă ştiri despre evenimente curente legate de politicile Franţei în Africa francofonă, despre situaţia de securitate din diverse ţări africane, acuzaţii despre o potenţială interferenţă rusă în alegerile din Republica Centrafricană, comentarii în care era lăudată armata franceză şi era criticată implicarea rusă în Republica Centrafricană, în condiţiile în care în această ţară urmează să aibă loc alegeri.

De partea cealaltă, conturile ruseşti îi criticau, la rândul lor, pe francezi.

"Dacă în trecut am mai văzut operaţiuni de influenţare a aceloraşi regiuni, acum a fost prima oară când echipa noastră a descoperii două campanii - din Franţa şi din Rusia - care au interacţionat una cu cealaltă, inclusiv împrietenindu-se, comentând şi acuzând partea adversă ca fiind fake", au declarat doi dintre oficialii Facebook specializaţi în probleme de securitate.

Guvernul rus neagă constant că s-ar folosi de reţelele sociale pentru a influenţa opiniile oamenilor, iar guvernul francez încă nu a furnizat un comentariu în legătură cu acuzaţiile formulate marţi de Facebook, precizează CNN.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Prietenii francezi s-au jucat si in Romania pe 10 August nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb