FAO: Cinci luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Călin Rechea
Miscellanea / 2 septembrie 2022

Cinci luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Preţurile produselor alimentare la nivel global au înregistrat o nouă scădere şi în august 2022, de 1,9%, după un declin de 9% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut până la 138 de puncte (2014 - 2016 = 100), cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, de la 140,7 puncte în luna anterioară.

Creşterea anuală a preţurilor alimentelor la nivel global s-a temperat până la 7,9%, cea mai redusă din ultimele 20 de luni, de la 13%, pe fondul scăderilor lunare semnificative pentru toate categoriile de produse.

Preţul uleiurilor vegetale a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 3,3%, după o scădere de 20,3% în luna precedentă. În aceste condiţii s-a înregistrat prima scădere anuală din ultimele 27 de luni, de 1,5%, după o creştere de 8,6% în iulie 2022. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 0,4%.

Scăderi lunare au înregistrat preţul uleiului de floarea soarelui, palmier şi rapiţă, care au compensat creşterea preţului uleiului de soia. Preţul uleiului de palmier a scăzut pe fondul prognozelor de creştere a exporturilor din Indonezia, în condiţiile unor stocuri mari, iar preţul uleiului de floarea soarelui a scăzut pe fondul reducerii cererii. Preţul uleiului de soia a crescut ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite.

Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 11,4%, de la 16,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 1,4%, după o scădere de 11,5% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 1,1%.

Preţul grâului a înregistrat o scădere lunară de 5,1%, a treia consecutivă, şi o creştere anuală de 10,6%, pe fondul intrării pe piaţă a noilor recolte din emisfera nordică şi a îmbunătăţirii perspectivelor recoltelor din Canada, SUA şi Rusia.

Preţului porumbului a crescut cu 1,5% faţă de luna precedentă, pe fondul înrăutăţirii perspectivelor pentru culturile din SUA şi Uniunea Europeană, în timp ce preţurile sorgului şi orzului au scăzut cu rate lunare de 3,4%, respectiv 3,8%. Preţul orezului a stagnat faţă de luna anterioară.

Preţurile produselor lactate au înregistrat o nouă scădere în august 2022, de 2%, după un declin de 2,5% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 23,5%, de la 25,5%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,8%.

Preţul zahărului a înregistrat a patra scădere lunară consecutivă în august 2022, de 2,1%, după un declin de 3,8% în luna anterioară, iar scăderea anuală, prima din ultimii doi ani, a fost de 8,4%, după o creştere de 3% în luna precedentă. În ultimele 12 luni, preţul zahărului la nivel global a înregistrat o scădere medie lunară de 0,7%.

Declinul lunar al preţului a fost determinat de o creştere a cotei pentru exporturi din India. O scădere mai mare a fost prevenită de incertitudinile cu privire la recolta de trestie de zahăr din Brazilia, cel mai mare exportator mondial.

Preţul cărnii a înregistrat a doua scădere consecutivă, cu o rată lunară de 1,5%, după un declin de 1,1% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 8,2%, de la 9,2%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 0,7%.

Preţurile cărnii de pasăre şi de bovine au scăzut faţă de luna precedentă, în timp ce preţul cărnii de porc a crescut pe fondul creşterii cererii pentru importuri în Europa.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din 2022 a fost redusă semnificativ faţă de prognoza din iulie 2022, pe fondul secetei persistente din emisfera nordică. Noua estimare a producţie de cereale este de 2,774 miliarde de tone, în scădere cu 17,2 milioane de tone faţă de prognoza anterioară, iar faţă de anul se estimează un declin de 1,4%, respectiv 38,9 milioane de tone.

Revizuirea negativă semnificativă a fost determinată de reducerea prognozei pentru producţia de porumb din UE, care ar urma să fie cu 16% sub nivelul din anul precedent. Scăderi de circa 38% sunt estimate şi pentru producţia de porumb din Argentina şi Ucraina.

Prognoza pentru producţia de grâu a fost majorată cu 6,7 milioane de tone, până la 777 milioane de tone, cu 1% sub nivelul din sezonul precedent, iar noua prognoză a producţiei de orez arată o scădere de 2,1% faţă de sezonul anterior, până la 514,5 milioane de tone.

Estimările privind comerţul mondial cu cereale arată o scădere de 1,9% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la circa 469,6 milioane de tone, cu 2 milioane de tone peste estimarea din luna precedentă.

Comerţul cu grâu va scădea cu 1,8% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la 191,3 milioane de tone, conform estimărilor FAO, în timp ce comerţul internaţional cu orez va creşte cu 1,1%, până la 55 de milioane de tone.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de la 2,38 la 5 lei pachetul de zahar nu vad scadere.

    de la 3,5-3,8 lei ulei la 9 si cv nu vad scadere!!! 

    lapte de la 5 lei litru pe 9-10-12 lei 

    unde e scaderea? 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb