FAŢĂ DE 2015 Cifra de afaceri a Romgaz a scăzut cu 15,8%, anul trecut

Mina Irina
Piaţa de Capital / 16 februarie 2017

Cifra de afaceri a Romgaz a scăzut cu 15,8%, anul trecut

Romgaz (SNG) a avut anul trecut o cifră de afaceri în valoare de 3,41 miliarde lei, comparativ cu 4,05 miliarde lei realizată în anul precedent, în scădere cu 15,8%, fiind afectată semnificativ de condiţiile meteorologice, diminuarea cererii de gaze în sectoarele cheie, competiţia cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competiţiei pe piaţa gazelor naturale, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul anului a fost de 1,02 miliarde lei, în scădere cu 14,2% faţă de anul 2015 când a fost de 1,19 miliarde lei.

Costul mărfurilor vândute anul trecut a crescut cu 24,0%, ca urmare a majorării cu 9,8% a costului gazelor marfă vândută şi a majorării cu 33% a costurilor generate de dezechilibrele negative pe piaţa de echilibrare a energiei electrice.

Veniturile din investiţii din anul anterior au scăzut cu 49,9%, la 22,12 milioane lei, comparativ cu 44,12 milioane lei în anul 2015, ca rezultat al diminuării cotelor procentuale de dobânda aferente disponibilului de numerar plasat în depozite bancare şi titluri de stat.

În comunicat se arată: "În ceea ce priveşte variaţia stocurilor, se estimează o diminuare în anul încheiat la 31 decembrie 2016 comparativ cu anul precedent ca urmare a următorilor factori: gazele injectate în depozit în cursul anului 2016 au fost mai mici faţă de cantităţile injectate în anul 2015 cu 43,8%; gazele extrase din depozit în anul curent au crescut cu 12,97% faţă de anul precedent".

Costul estimat al materialelor consumabile a fost mai mic decât în anul precedent, datorită diminuării cheltuielilor cu combustibilul.

În cazul cheltuielilor din amortizare şi depreciere netă sunt incluse cheltuielile cu amortizarea activelor imobilizate în valoare de 527,94 milioane lei (2015: 560,07 milioane lei) şi veniturile nete cu ajustările de depreciere a activelor imobilizate în valoare de 216,93 milioane lei (2015: cheltuieli nete cu ajustările de valoare de 233,53 milioane lei).

În document se precizează: "Diminuarea cheltuielilor cu amortizarea este generată de scăderea producţiei de gaze naturale în perioada analizată, sondele de producţie fiind amortizate în funcţie de raportul dintre producţie şi rezerve. În ceea ce priveşte veniturile nete cu ajustările de depreciere, acestea compensează cheltuielile de explorare în valoare de 253,35 milioane lei, reprezentând proiecte de foraj de explorare abandonate în cursul anului 2016 pentru care Societatea a constituit în perioadele precedente ajustări de depreciere pe seama cheltuielilor (cel mai semnificativ proiect de explorare se referă la abandonarea perimetrului Rapsodia operat în asociere cu Lukoil. În luna decembrie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale privind încetarea acordului petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-29 Est Rapsodia). De asemenea, aceste venituri nete compensează pierderea din casarea activelor imobilizate, după cum s-a menţionat anterior. Drept urmare, efectul în rezultatul anului al abandonării proiectelor de foraj de explorare fără rezultat, precum şi al casării activelor imobilizate, este nesemnificativ".

În anul 2016, cheltuielile de explorare au înregistrat o creştere de 497,6% faţă de anul precedent.

Alte cheltuieli s-au diminuat anul trecut faţă de anul precedent cu 15,3%, ajungând la valoarea de 881,71 milioane lei, faţă de 1.040,67 milioane lei în anul 2015.

În comunicat se mai menţionează: "Reducerea acestor cheltuieli se datorează diminuării cheltuielilor cu redevenţă petrolieră (diminuare estimată la 83,6 milioane lei) şi cu impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul de gaze naturale (diminuare estimată la 75,84 milioane lei), ca urmare a diminuării livrărilor de gaze naturale".

În anul 2016, Societatea a înregistrat alte venituri în valoare de 361,15 milioane lei. În această sumă sunt incluse venituri din penalităţi de întârziere facturate clienţilor pentru neplata la scadenţă în suma de 291,56 milioane lei, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ce articol de doi lei e asta ? oare despre cat a fost profitul nu era normal sa amintiti daca tot ati scot acest articol chinuit ? sau profitul nu conteaza ? oare care e ratiune aunei firme, nu cumva obtinerea de profit ? nu e problema il cautam pe BVB dar poate ar fi ok sa nu mia pierdeti timpul altadata cu prostii...

    1. corect , acelasi fel de comentariu a fost cel de ieri referitor la TEL , de aceiasi autoare

      este trecut profitul in text.

      Cred ca e bun articolul pentru ca daca citesti dupa cum scrii m-am lamurit de ce trebuie rescris, de fapt, acest articol.

      Eu macar recunosc ca sint anal-fa-beata, dar tu ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb