FAŢĂ DE DECEMBRIE Investiţiile străine au scăzut cu peste 90%, în ianuarie

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 martie 2012

Investiţiile străine au scăzut cu peste 90%, în ianuarie

Investiţiile străine directe (ISD) realizate în ţara noas-tră în luna ianuarie a aces-tui an au totalizat 23 milioane euro, faţă de 376 milioane euro, în prima lună a anului trecut, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

În luna decembrie a anului 2011 au fost atrase ISD în valoare de 278 milioane euro, potrivit datelor furnizate de către BNR.

Din totalul investiţiilor directe realizate de către nerezidenţi în ţara noastră, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 130 milioane euro, în timp ce creditele intra-grup (creditele acordate de către investitorul străin subsidiarei rezidente în ţara noastră) au înregistrat o valoare negativă de 107 milioane euro, informează Banca Centrală.

Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING Bank", consideră că pieţele financiare "destul de neprietenoase", accentuate, în acest an, de alegerile electorale, care pot să ducă la o schimbare a Executivului, fac ca perspectivele privind investiţiile străine să fie întunecate.

ISD-urile atrase în ianuarie au finanţat deficitul de cont curent în proporţie de 62,2%, se arată în comunicatul BNR.

Ionel Blănculescu: Trebuie încurajat capitalul românesc

Analistul economic Ionel Blănculescu ne-a declarat că soldul negativ al creditelor intra-grup indică faptul că ne aflăm într-o fază de "reflux financiar", adică după ce, timp de mai mulţi ani, fluxul inves-tiţional a fost direcţionat către ţara noastră, în prezent subsidiarele de la noi sunt obligate să returneze o parte din bani către firmele-mamă, pentru ca acestea să poată face faţă dificultăţilor financiare. Totodată, reducerea investiţiilor înregistrată în ultimii ani arată că investitorii şi-au schimbat comportamentul, orientându-se către ţări situate în afara Europei având rate de creştere economică mai semnificative, consideră domnia sa.

În aceste condiţii şi ţinând cont de faptul că firmele străine au produs o creştere anuală a valorii adăugate de 2,6% pentru economia ţării noastre, faţă de 5,9%, în cazul companiilor locale, potrivit unui raport al Băncii Mondiale (BM), Ionel Blănculescu este de părere că autorităţile ar trebui să transforme încurajarea dezvoltării capitalului românesc în prioritate de prim rang.

Laurian Lungu: Trebuie absorbite fondurile europene

Laurian Lungu, managing part-ner al "Macroanalitica", ne-a declarat că valoarea redusă a investiţiilor străine directe reflectă situaţia care există pe pieţele financiare internaţionale, care face ca accesul la finanţare să devină mult mai dificil decât în trecut. În plus, ţările considerate ca având un grad de risc mai ridicat, precum este şi ţara noastră, urmează să resimtă şi mai acut efectul acestor restricţii, a precizat domnia sa.

În vederea contrabalansării scăderii investiţiilor străine, ar trebui crescut gradul de absorbţie al fondurilor europene, care au avut un rol important în reducerea deficitului de cont curent, sub forma de transferuri curente, consideră Laurian Lungu.

Deficitul de cont curent, scădere de 73,4% pe un an

Deficitul de cont curent aferent primei luni a anului a fost de 37 milioane euro, cu 102 milioane euro, respectiv 73,4% mai puţin faţă perioada similară a anului trecut, potrivit comunicatului. Principalele cauze pentru această reducere sunt majorarea excedentului transferurilor curente şi reducerea deficitului balanţei veniturilor, informează BNR. Transferurile curente au crescut, în ianuarie, cu 283 milioane euro, comparativ cu prima lună a anului trecut, în timp ce balanţa veniturilor a înregistrat un deficit de 204 milioane euro, faţă de ianuarie 2011, se arată în comunicat.

Balanţa bunurilor şi serviciilor a înregistrat un deficit de 316 milioane euro în primă lună a anului, în creştere cu 232 milioane euro faţă de perioada similară a anului trecut, de 84 milioane euro, potrivit raportului. Aceasta a venit pe fondul majorării deficitului balanţei bunurilor cu 239 milioane euro, de la 62 milioane euro în luna ianuarie a anului trecut, la 301 milioane euro, în prima lună a acestui an, se arată în comunicat.

Deficitul balanţei serviciilor s-a redus cu 7 milioane euro, de la 22 milioane euro la 15 milioane euro, în intervalul ianuarie 2011- ianuarie 2012, stimulate de creşterea excedentului serviciilor de transport cu 20 milioane euro, de la 55 la 75 milioane euro, conform datelor BNR.

Un deficit de cont curent redus este ceva obişnuit în prima lună a anului, când este posibil, de asemenea, ca balanţa să înregistreze chiar şi un uşor excedent, potrivit lui Vlad Muscalu. Însă, domnia sa atrage atenţia asupra faptului că, spre deosebire de anii trecuţi, când această tendinţă a fost condusă de scăderea deficitului balanţei comerciale, în acest an situaţia nu s-a mai repetat. Dimpotrivă, balanţa comercială pentru luna ianuarie a înregistrat un deficit de 316 milioane euro, semnificativ mai mare decât cel aferent perioadei similare a anului trecut, de 60 milioane euro, cauzate, probabil, de importurile de energie, menţionează economistul "ING Bank".

Creşterea transferurilor curente, cea care a avut cel mai important rol în reducerea deficitului de cont curent, a venit ca urmare a deblocării de fonduri europene pentru Programul Operaţional Regional (Regio), în luna decembrie a anului trecut, este de părere Vlad Muscalu. Posibilitatea să apară influenţe similare în perioada următoare nu trebuie exclusă, dar este puţin probabil ca aceastea să fie la fel de puternice, a precizat domnia sa.

Datoria externă, redusă cu 1,28%

Datoria externă a ţării noastre a fost, în luna ianuarie, de 97,345 miliarde euro, în scădere cu 1,28%, respectiv 1,261 miliarde euro, faţă de perioada similară a anului trecut, se arată în comunicatul BNR. Datoria externă pe termen mediu şi lung aferentă primei luni a anului a fost de 75.143 miliarde euro, reprezentând 77,2% din totalul datoriei externe, potrivit comunicatului. Faţă de decembrie 2011, datoria pe termen lung s-a redus cu 0,6%, informează BNR.

Datoria externă pe termen scurt s-a redus, în ianuarie, cu 3,4% faţă de ultima lună a anului trecut, până la valoarea de 22,202 miliarde euro, se arată în comunicat. "ING Bank" se aşteaptă ca ponderea datoriei externe în Produsul Intern Brut (PIB) să fie de aproximativ 4,2% în acest, pe fondul unei reveniri îndelungate a cererii interne şi a unei finanţări externe aproape îngheţată, a declarat Vlad Muscalu.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung (raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung şi exportul de bunuri şi servicii) a fost de 19,4% în luna ianuarie, faţă de 27,9% anul trecut, potrivit comunicatului BNR. Gradul de acoperire a rezervei în luni de importuri (raportul dintre rezerva oficială a Băncii Centrale, în valută şi aur, şi importul mediu lunar de bunuri şi servicii aferente unei perioade) la 31 ianuarie 2012 a fost de 8,5 luni, comparativ cu 7,5 luni la finalul anului precedent, informează BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb