Dolarul s-a depreciat în intervalul 6-10 octombrie, pe plan extern, revenind pe curs descendent faţă de valutele majore după cea mai lungă perioadă de avans de la colapsul sistemului de management monetar Bretton Woods (etalonul aur-devize), în 1971. Scăderea a venit după ce banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) şi-a exprimat temerile cu privire la recenta apreciere a dolarului, pe care o consideră un risc la adresa perspectivelor economiei SUA, cea mai mare din lume.
Indicele Dollar, care măsoară evoluţia dolarului faţă de şase valute majore, a scăzut cu 0,9% săptămâna trecută, la Intercontinental Exchange, ajungând la 85,91 puncte. La data de 3 octombrie, indicele atingea 86,75 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2010 până în prezent. Acest indice a urcat timp de 12 săptămâni consecutive, perioada de avans fiind cea mai lungă din 1971, anul în care valoarea monedelor a început să fie determinată de piaţă, după ce SUA au abandonat sistemul Bretton Woods, care raporta dolarul la preţul aurului.
Dolarul a coborât cu 0,9% săptămâna trecută, faţă de moneda unică europeană, ajungând la 1,2628 unităţi/euro. Scăderea săptămânală a fost cea mai importantă din ultimele şase luni.
Fed se va reuni în zilele de 28-29 octombrie, când va decide viitoarea politică monetară a SUA. Piaţa aşteaptă ca, la momentul respectiv, Fed să încheie programul de achiziţii de obligaţiuni, considerat stimulent economic.
Luna trecută, comitetul de politică monetară din cadrul Fed nu a luat nicio decizie în privinţa dobânzii de referinţă, menţionând că o va menţine aproape de zero "o perioadă considerabilă" după încheierea programului de achiziţii de active. În prezent, Fed are o dobândă de 0-0,25%, interval pe care îl păstrează din 2008, în vederea susţinerii economiei.
Potrivit minutelor reuniunii Fed din septembrie, publicate în 8 octombrie, creşterea economiei SUA "ar putea fi mai înceată decât anticipau oficialii bănci, dacă avansul economiilor străine va fi mai redus decât s-a anticipat". Totodată, oficialii Fed şi-au exprimat temerile faţă de "o apreciere viitoare a dolarului", care ar avea efecte nefavorabile asupra economiei americane.
Responsabilii cu politica monetară americană estimează că vor majora dobânzile în 2015. Conform traderilor, Fed va recurge la o majorare a dobânzii în iulie 2015, însă nu mai sunt atât de optimişti cum erau luna trecută. Conform unui sondaj Bloomberg, aceştia anticipează în proporţie de aproape 33% o majorare a dobânzii Fed în vara viitoare, comparativ cu 59% în septembrie.
1. baietii destepti fac surf :)
(mesaj trimis de sandu în data de 13.10.2014, 08:18)
Baietii destepti de pe Wall Street fac bani la greu.