Ministrul pentru Societatea Informaţională Dan Nica a declarat, ieri, în cadrul ediţiei a doua a Internet & Mobile World, că îşi doreşte ca vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom să fie realizată pe Bursa de Valori din Bucureşti. Totodată, domnia sa a menţionat că performanţele actuale ale companiei merită să fie apreciate de piaţă şi că acest lucru poate fi făcut doar printr-o cotare la Bursă.
Ministrul Societăţii Informaţionale a spus: "Eu ţin foarte mult şi sper să reuşim să vindem acţiunile Romtelecom pe Bursa din Bucureşti. Măcar dacă o parte dintre acestea ar putea fi listate pe Bursa din Bucureşti ar aduce un plus extraordinar şi cred că ar fi un indicator prin care această companie ar fi corect apreciată de către piaţă".
Dan Nica a mai adăugat că nu cunoaşte, până în prezent, numărul investitorilor care ar putea să fie interesaţi de preluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la compania Romtelecom, subliniind: "Trebuie stabilit ce metodă de vânzare va fi aleasă. Poate să fie vânzare de acţiuni, poate să fie vânzare de acţiuni la Bursă, poate să fie metodă combinată". În plus, domnia sa a evitat să înainteze o sumă privitoare la valoarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, mulţumindu-se să declare că aceasta va fi de ordinul sutelor de milioane de euro: "Nu se poate spune o cifră pentru că ar fi incorect faţă de procesul de privatizare. Sunt sute de milioane de euro, evident. E o companie foarte bună, cu o prezenţă în piaţă şi mai ales cu o competitivitate foarte bună".
Ministrul Comunicaţiilor a mai precizat că viitorul consultant financiar care va fi angajat va fi unul de top: "Pentru a obţine o sumă mare pe pachetul de acţiuni este nevoie de un consultant cu reputaţie, care să atragă, la rândul lui, investitorii care îşi permit să dea acei bani". Procedura de depunere a ofertelor pentru consultantul financiar a demarat la începutul săptămânii în curs şi se va încheia pe 7 noiembrie. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi, la sediul ministerului, valabilitatea acestora fiind de 90 de zile de la data deschiderii lor.
Casa de avocatură Bulboacă şi Asociaţii a fost desemnată consultant juridic pentru Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) în procesul de vânzare a acţiunilor deţinute de stat la Romtelecom, a anunţat instituţia. "Următoarea etapă va consta în semnarea contractului-cadru dintre MSI şi firma de avocatură la o dată ce va fi stabilită ulterior", se arată într-un comunicat al instituţiei. Valoarea ofertei câştigătoare nu a fost dată publicităţii. La licitaţie au mai depus oferte casele de avocatură David şi Baias, Borza şi Asociaţii, Salans FMC SNR Denton Europe - Tudor şi Asociaţii şi Boştină şi Asociaţii.
Potrivit caietului de sarcini, câştigătorul licitaţiei va acorda asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat şi va analiza şi elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.
Caietul de sarcini mai spune: "De asemenea, ofertantul câştigător va redacta şi furniza către MSI opinii juridice cu privire la procesul de privatizare a Romtelecom, proces ce va fi realizat de un consultant, banca de investiţii sau consorţiul format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital, precum şi cu privire la orice alte acţiuni a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare şi care sunt necesare pentru finalizarea cu succes a acesteia".
Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.
OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% din capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.
• Cristian Duţescu: "Necomunicarea situaţiei financiare pentru anul 2012 poate reprezenta un impediment în tranzacţionarea pe Bursă"
Avocatul Cristian Duţescu a declarat, pentru ziarul Bursa, că vânzarea pe Bursa din Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de statul român la compania Romtelecom ar putea fi împiedicată de necomunicarea situaţiei financiare a societăţii pentru anul 2012. Conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe, Romtelecom a avut în anul 2011 pierderi de aproape 885 de milioane de lei. Pentru anul 2012, compania nu şi-a publicat situaţia financiară, reprezentanţii Ministerului de Finanţe declarând, pentru ziarul BURSA, că Romtelecom urmează a fi amendată pentru acest lucru. Domnul Duţescu a declarat: "Ar putea fi un impediment necomunicarea situaţiei financiare aferentă anului 2012. Potrivit art. 213 din Legea nr. 297/2004, printre condiţiile de listare pe piaţa reglementată se regăseşte şi faptul că «societatea trebuie să fi funcţionat în ultimii 3 ani anterior solicitării de admitere la tranzacţionare şi să fi întocmit şi comunicat situaţiile financiare pentru aceeaşi perioadă, în conformitate cu prevederile legale»".
De asemenea, Cristian Duţescu a declarat că Romtelecom nu poate fi admisă la tranzacţionare la categoria I, "întrucât art.6 alin.2 lit.b) din Titlul II al Codului BVB impune condiţia existenţei profitului în ultimii 2 ani anteriori listării: "La celelalte categorii ar putea. În Legea nr. 297/2004 ori în Regulamentul CNVM nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile de piaţă nu este impusă nicio restricţie pentru acţiunile societăţilor care au pierderi".
1. felicitari pentru initiativa domnule Nica
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 10.10.2013, 02:23)
iar cu permisiunea dumneavoastra v-as mai propune sa listati in paralel si la Frankfurt. Domnul Timotheus Hötges este un tip care am avut ocazia sa-l cunosc si cu siguranta se va bucura de faptul ca participatia in una dintre cele mai profitabile tari din Europa de Est va putea fi cunoscuta pe piata germana, pentru a contracara presiunea care este facuta din partea Vodafone. Cat despre domnul Dutescu spuneti-i ca la Frankfurt nu vom intampina aceasta problema. Sper ca sa nu se intristeze prea mult. Tineti cont si de faptul ca am urcat vreo cel putin 20 de pozitii in topul indicilor bursieri mondiali.