FINANŢARE NERAMBURSABILĂ ADR CENTRU Centrul istoric din Agnita primeşte 24 milioane de lei pentru restaurare

E.D.
Fonduri Europene / 30 septembrie 2014

Centrul istoric al oraşului Agnita va primi peste 24 milioane de lei pentru a fi restaurat până la sfârşitul anului 2015 printr-un nou contract de finanţare nerambursabilă semnat azi la sediul ADR Centru din Albă Iulia, arată un comunicat remis astăzi redacţiei.

Proiectul "Agnita Medievală - restaurarea centrului istoric şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural în vederea creşterii atractivităţii turistice a oraşului Agnita" urmăreşte ca pe parcursul celor 15 luni de implementare să revitalizeze spaţiul urban din centrul istoric al oraşului.

Prin contractul de finanţare nerambursabilă semnat de către reprezentanţii oraşului Agnita şi ai ADR Centru, se alocă o sumă de 17,88 milioane lei fonduri din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României, pentru realizarea activităţilor.

Centrul istoric al oraşului Agnita ce intră în reabilitare cuprinde un număr de 17 imobile de patrimoniu cultural, un muzeu şi o biserică evanghelică fortificată. Proiectul finanţat prin domeniul 5.1 al Programului Operaţional Regional, ce alocă fonduri pentru restaurarea patrimoniului cultural din Regiunea Centru şi a infrastructurii conexe, are o valoare totală de 24,13 milioane lei, din care 17,88 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate, iar diferenţa dintre celor două sume reprezintă contribuţia financiară a beneficiarului şi cheltuielile de TVA.

Acest proiect îşi propune valorificarea potenţialului turistic şi protejarea identităţii culturale şi naturale a zonei, atât pentru populaţia din oraş, cât şi din judeţ şi pentru turiştii ce poposesc în zona.

Lucrările de reabilitare ale proiectului, prevăzute în proiect, vizează amenajarea Pieţei Republicii, a Pieţei Bisericii, reabilitarea pasarelei şi a rampelor de acces, precum şi a străzilor Mihai Viteazu, 1 Decembrie, Aurel Vlaicu şi stradă Nouă.

Tot din bugetul proiectului, beneficiarul prevede executarea de lucrări de restaurare a ansamblului Bisericii Evanghelice fortificate, precum şi lucrări de restaurare şi dotare a Muzeului de istorie "Valea Hartinbaciului".

"Dezvoltarea turismului în Agnita, reprezintă un pas în plus făcut în direcţia dezvoltării durabile a oraşului şi a satelor învecinate. Agnita este singură localitate urbană pe o rază de 40 km, fiind astfel un pol de dezvoltare pentru localităţile învecinate. Prin acest proiect, Primăria oraşului Agnita se află la cel de-al doilea contract de finanţare nerambursabilă realizat prin fonduri Regio. Primul  proiect, cu o valoare totală de peste 25 milioane lei, a alocat fonduri pentru refacerea arterei principale din oraş. Proiectul semnat azi, se alătură celorlalte proiecte finanţate prin programul Regio pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural al Regiunii Centru. Prin cele 8 contracte de finanţare nerambursabilă semnate până în prezent, investim 32,63 milioane euro fonduri nerambursabile pentru restaurarea unor obiective turistice cum sunt Cetatea de la Râşnov sau din Albă Iulia, Cetatea din Târgu Mureş, Muzeul Astra din Sibiu şi alte 18 biserici fortificate din Regiunea Centru ", a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Deşi mai sunt un număr de 14 proiecte incluse în lista de rezervă a acestui domeniu, bugetul total disponibil al domeniului a fost supracontractat la 128%. Prin cele 18,28 milioane euro decontate autorităţilor publice locale, gradul de absorbţie la acestui domeniu a ajuns la 67,92%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb