Mediul de afaceri consideră că statul ar trebui să adopte urgent unele strategii pentru absorbţia de fonduri europene în cadrul bugetului european 2014-2020, după cum ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Potrivit domniei sale, în domenii ca sănătatea, fondurile europene reprezintă una din sursele ce ar putea finanţa proiectele menţionate de reprezentanţii din domeniu.
"Fără strategie şi sistem de monitorizare (condiţii ex-ante) nu vor fi alocaţi bani din fonduri UE", susţine Cristian Pârvan, adăugând că oamenii de afaceri solicită strategia de accesare a fondurilor europene aferente exerciţiului bugetar care urmează încă din anul 2011.
În opinia domniei sale, avem nevoie de politici publice concrete, cu indicatori ce vor putea să fie verificaţi de UE.
În ceea ce priveşte axele de prioritare, este nevoie de competitivitate, domeniile prioritare unde trebuie valorificaţi banii europeni fiind eficienţa energetică şi producţia de energie prin cogenerare de mare eficienţă.
Sistemul educaţional este un alt sector unde avem nevoie de fonduri UE, consideră reprezentantul AOAR, care subliniază că cea mai vizată este infrastructura de bază - creşe/grădiniţe - care trebuie să cuprindă obligatoriu în sistemul de educare pe toţi copiii începând de la vârsta de 3 ani.
Guvernul trebuie să stabilească proiectele prioritare şi să stabileas-că definitiv finanţarea exclusivă a aces-tora, care să fie alcătuită atât din bani de la Buget, cât şi din fonduri UE (doar prin excepţie şi în mod transparent să se mai finanţeze proiecte 100% de la buget, întrucât experienţa de până acum a demons-trat utilizarea neeconomică a banilor publici).
Totodată, pentru bugetul european viitor, este nevoie de definitivarea viitoarelor structuri de implementare a fondurilor UE.
• "Funcţionarii OI/AM trebuie să fie stimulaţi cu sume suplimentare"
Pentru exerciţiul financiar în curs, AOAR îşi menţine propunerile făcute încă din anul 2009, potrivit domnului Pârvan, care ne-a spus că aces-tea constau, printre altele, în obligarea administraţiilor locale să se implice, să finanţeze, să urmărească stadiile fizice de execuţie, cu rapoar-te lunare la Guvern, prin prefecturi şi consilii judeţene, îndeosebi pe POR, POS Mediu şi POS Transport.
O altă propunere a mediului de afaceri este finanţarea consiliilor judeţene şi a primăriilor cu o proporţie din fondurile UE încasate sau facturate şi avizate de Organismele Intermediare (OI) sau de Autorităţile de Monitorizare (AM).
"Funcţionarii OI/AM trebuie să fie stimulaţi cu sume suplimentare, în raport cu facturile transmise/încasate", ne-a mai spus Cristian Pârvan.
Statul ar trebui să stabilească ce proiecte mai sunt valabile din cele finanţate de la buget, în timp ce conducerea CNADR ar trebui să fie detaşată pe toate şantierele des-chise şi finanţate prin POST, pentru că, alături de adminis-traţia locală, Guvernul şi MT să impulsioneze res-pectarea/devansarea termenelor de execuţie, mai spune reprezentantul AOAR.
Domnia sa consideră că ar trebui clarificat de ce nu sunt folosite fonduri UE la reabilitarea blocurilor, menţionând şi "uriaşa problemă" a eliminării subvenţiei la energia termică.