Ridicarea presuspendării plăţilor în cazul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) este estimată pentru această lună, după cum ne-a spus Adina Moga, director general AM POSCCE.
Potrivit domniei sale, corecţiile aplicate au avut în vedere în principal deficienţe înregistrate în procesul de achiziţii. Nivelul acestor corecţii este de 10% pentru axa 2 (aplicat la contractele de achiziţii încheiate până la 1 octombrie 2011), de 25% pentru axa 3 (la contractele de achiziţii încheiate până la 1 octombrie 2011) şi de 5% pentru axa 4.
Principalele nereguli identificate au vizat procedurile de achiziţii, aspecte legate de îndeplinirea indicatorilor de realizare asumaţi iniţial, dar şi de încadrarea eronată a unor cheltuieli neeligibile în categoria celor eligibile.
În prezent, se înregistrează un stoc de cereri restante, care va fi gestionat operativ pentru a nu cauza întârzieri suplimentare, ne-a precizat doamna Moga.
Principalele aspecte care îngreunează absorbţia de fonduri structurale sunt capacitatea administrativă redusă a instituţiilor implicate în gestionarea POSCCE, dar şi a beneficiarilor, în special IMM; reticenţa băncilor în acordarea de credite pentru cofinanţarea proiectelor; erorile în implementarea proiectelor datorate în principal unui management de proiect defectuos, care conduc la întârzieri şi corecţii.
• Evitarea dezangajării fondurilor pe 2013 - principalul obiectiv al autorităţilor
La finalul lunii mai, gradul de absorbţie la nivelul POSCCE era de 24,60% la plăţi interne către beneficiari şi de 6,77% în ceea ce priveşte plăţile intermediare de la CE.
AM POSCCE are ca principal obiectiv evitarea dezangajării fondurilor alocate pentru anul 2013, ţinta de cheltuieli declarate la CE fiind în valoare de 1 miliard de euro.
Principalele măsuri avute în vedere pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor alocate prin POSCCE vizează accelerarea plăţilor către beneficiari, creşterea gradului de contractare, simplificarea procedurilor referitoare la verificarea cererilor de rambursare, acceptarea de cereri de plată (pentru plata directă a facturilor beneficiarilor publici), verificarea ex-ante a procedurilor de achiziţie (anterior depunerii cererilor de rambursare).
La finalul lunii mai, la nivelul POSCCE se înregistra un număr de 15.269 de proiecte depuse, în valoare totală de 76,9 miliarde lei, dintre care 3.907 au fost aprobate, acestea valorând 26,7 miliarde lei lei.
Suma decontată privind plăţile interne era, la final de mai, de 3,2 miliarde lei, iar cea pentru plăţile intermediate de CE - 172,91 milioane euro.
• Suma alocată pentru 2007-2013 - circa 11 miliarde lei
Valoarea minimă a unui proiect finanţat prin POSCCE (aprobat şi contractat) este de 4.998 lei, în timp ce valoarea maximă a unui proiect depăşeşte 1 miliard de lei.
Suma alocată pentru POSCCE în bugetul 2007-2013 este de circa 11 miliarde lei.
La finalul lunii aprilie, suma plătită pentru 2013 se cifra la 530 milioane lei, din care 450,9 milioane lei din FEDR, 62,67 milioane lei - de la bugetul de stat şi 16,4 milioane lei - TVA.
"Atât pentru actuala perioadă de programare, cât şi pentru cea viitoare ne propunem atingerea unei rate de absorbţie cât mai apropiată de 100%", ne-a spus reprezentantul AM POSCCE.
• Printre cele mai importante proiecte derulate prin POSCCE se numără:
- "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)" - ELI-NP va fi centrul românesc de cercetare care va face parte din infrastructura europeană distribuită ELI în domeniul cercetării;
- Extinderea capacităţilor de fabricaţie şi asamblare aerostructuri destinate aviaţiei civile; beneficiar: "Aerostar" SA;
- Modernizarea şi creşterea capacităţii SC "Elettra Communications" SA;
Extinderea durabilă şi pe termen lung a "Voestalpine Steel Service Center" în Europa de Sud-Est.