FINANŢAREA EUROPEANĂ/MADR: "Estimăm un grad de absorbţie de peste 90%, în 2014-2020"

Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 iunie 2013

"Estimăm un grad de absorbţie de peste 90%, în 2014-2020"

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îşi propune un grad cât mai mare de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru perioada de programare 2014-2020, oficialii din instituţie considerând că există premisele pentru a atinge un grad de absorbţie de peste 90%.

Gradul de absorbţie a fondurilor europene accesate prin PNDR era, la data de 30 mai, de 56%.

Astfel, au fost absorbiţi 4,99 miliarde euro, sumă ce reprezintă valoarea publică totală (FEADR şi Buget de Stat) a plăţilor efectuate către toţi beneficiarii programului. Valoarea plăţilor efectuate din FEADR către beneficiarii tuturor măsurilor este de 4,01 miliarde euro, la care se adaugă avansul încasat în anul 2008 de ţara noastră din bugetul Uniunii Europene, în vederea asigurării finanţării necesare demarării şi derulării Programului, în valoare de 561,58 milioane de euro.

Ţinta de absorbţie pentru finalul anului în curs este de 1,35 miliarde euro, reprezentând alocarea programului pentru anul 2011, ce trebuie "consumată" până la sfârşitul anului 2013, ţinând cont de principiul N+2. Până la acest moment, a fost utilizat un procent de 38% din această alocare, ne-au precizat reprezentanţii MADR.

Principiul N+2 a fost aplicat pentru prima dată la sfârşitul anului 2010, pentru alocarea din 2008, aceasta fiind pe deplin utilizată. De asemenea, alocările din anii 2009 şi 2010 cu termen de "consumare" sfârşitul anului 2011, respectiv 2012, au fost pe deplin utilizate.

Absorbţia fondurilor europene reprezintă o prioritate a MADR, drept pentru care instituţia derulează mai multe acţiuni, în vederea creşterii gradului de absorbţie.

Printre acestea se numără urgentarea finalizării evaluării proiectelor depuse în sesiunile organizate în cursul anului 2012 şi semnarea contractelor cu beneficiarii, precum şi iniţierea şi aprobarea proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie şi iniţierea proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene alocate prin PNDR, în scopul facilitării accesului la avansurile prevăzute în contractele de finanţare nerambursabilă încheiate cu APDRP a unora dintre beneficiari.

De asemenea, printre altele, ministerul a iniţiat OUG pentru completarea Ordonanţei privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricolă, Fondul european agricol de dezvoltare rurală şi Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeană şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de colectare şi gestionare a datelor necesare desfăşurării politicii comune în domeniul pescuitului şi a programului de control, inspecţie şi supraveghere în domeniul pescuitului.

"Autorităţile responsabile de implementarea programului au depus şi depun în continuare toate diligenţele pentru asigurarea unei implementări corecte a PNDR, pentru îmbunătăţirea procedurilor, sesizarea şi sancţionarea neregurilor, astfel încât să nu existe riscul suspendării programului", ne-au spus oficialii din minister.

Aceştia ne-au menţionat că proiectele implementate prin PNDR sunt extrem de variate, adresate tuturor categoriilor de beneficiari (micii fermieri, IMM, consilii locale etc.), constând în investiţii de la cele mai simple până la unele extrem de complexe (investiţii în ferme, în industria procesatoare, activităţi non-agricole, infrastructura rurală), toate având o contribuţie importantă în dezvoltarea economiei rurale.

Resursele umane insuficiente - printre cele mai mari probleme

Printre cele mai mari probleme întâmpinate în accesarea fondurilor prin PNDR, se numără resursele umane insuficiente în cadrul organismelor implicate în implementarea programului în raport cu volumul de muncă extrem de ridicat pentru lansarea şi implementarea unui număr important din măsurile stabilite în PNDR încă din primul an de implementare; lipsa personalului calificat pentru elaborarea proiectelor, a unei pieţe de servicii de consiliere şi consultanţă specializată, care să ofere servicii de calitate pentru potenţialii beneficiari ai fondurilor acordate prin măsurile de dezvoltare rurală; lipsa conştientizării corespunzătoare din partea potenţialilor beneficiari în ceea ce priveşte obligaţiile ce le revin privind costurile şi implicaţiile pe care le presupune dezvoltarea unui proiect de investiţii din PNDR, încă din faza de întocmire; dificultăţile pe care beneficiarii programului le au în obţinerea unor credite necesare asigurării confinanţării private; modificarea legislaţiei orizontale, ceea ce conduce la modificarea procedurilor şi a documentelor de implementare.

Suma rambursată de Comisia Europeană - 3,51 miliarde euro

Numărul proiectelor conforme depuse la nivel naţional este de 141.171, cu o valoare publică de 17,93 miliarde euro.

Dintre acestea au fost selectate pentru finanţare 86.226, în valoare publică de 6,11 miliarde euro.

Au fost contractate 65.505 de proiecte, în valoare publică de 5,23 miliarde euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 71% din alocarea 2007-2013 aferentă măsurilor de investiţii care funcţionează pe principiul depunerii de proiecte.

Suma rambursată de Comisia Europeană este de 3,51 miliarde euro, din FEADR.

Alocarea financiară publică pentru PNDR 2007-2013 este de 10,015 miliarde euro, din care contribuţia FEADR este de 8,124 miliarde euro, iar contribuţia naţională de la bugetul de stat - de 1,891 miliarde euro.

Valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii tuturor măsurilor, în perioada 1 ianuarie - 30 mai 2013, este de 597,38 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb