FINANŢELE AU NEUTRALIZAT FALIMENTUL COMBINATELOR DE ÎNGRĂŞĂMINTE CHIMICE Bombă socială dezamorsată

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 10 martie 2008

Bombă socială dezamorsată

Patronatele renunţă la disponibilizări şi vor primi o subvenţie mărită, de la 17 dolari, la 40 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz l Preţul îngrăşămintelor chimice nu va creşte pe durata campaniei agricole de primăvară

Mulţumiţi de soluţiile propuse de ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian la problemele sectorului de îngrăşăminte chimice, Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FLSCP) şi Organizaţia Patronală "Nitrofosfor" au semnat, vineri, la sediul MEF, un protocol prin care şi-au luat angajamentul că producţia autohtonă va reveni la parametri normali.

Patronatul "Nitrofosfor" a anunţat că va retrage toate preavizele de dis­ponibilizare acordate salariaţilor din sector şi că nu va majora preţul îngrăşămintelor chimice, pe toată durata campaniei agricole de primăvară.

Marian Milea, preşedintele "Nitrofosfor", ne-a declarat că organizaţia sa se angajează public, ca, până la data de 31 iulie 2008, să nu majoreze preţurile la principalele îngrăşăminte pe bază de azot şi că renunţă la intenţia să-i disponibilizeze pe cei 9.000 de salariaţi care activează în combinatele chimice din ţară.

Partea sindicală a confirmat înţelegerea cu partenerul social şi cu MEF şi ne-a anunţat că suspendă toate acţiunile de protest ce urmau să se des­făşoare începând cu 10 martie.

Ovidiu Popescu, vicepreşedintele FLSCP, ne-a declarat că salariaţii din sector îşi vor păstra locurile de muncă şi în continuare, deoarece diferendul a fost aplanat, iar actuala situaţie nu mai justifică o concediere masivă a salariaţilor. Părţile au mai convenit continuarea dialogului economic, social şi profesional, care să permită funcţionarea societăţilor comerciale care chimizează gazul metan.

Cum "i-a rezolvat" Vosganian?

Ministrul de Finanţe a elaborat, în colaborare cu partenerii sociali, la data de 19 februarie, un document intitulat sugestiv "notă privind industria de îngrăşăminte chimice din România".

Documentul avea ca scop adoptarea unor măsuri, pe o perioadă limitată de timp, care să asigure producţia şi siguranţa aprovizionării, pe termen mediu şi lung, a agriculturii naţionale cu îngrăşăminte chimice la un nivel comparabil cu ţările europene, şi la preţuri care să reflecte sprijinul acordat acestei industrii.

Finanţele au propus "majorarea reducerilor comerciale practicate de SA la un nivel permis de construcţia bugetară a anului financiar în curs - de la 17 dolari până la 40 de dolari la o mie de metri cubi, pentru consumatorii industriali, cu un consum mai mare de 30 de milioa­ne de metri cubi lunar şi cu statut interuptibil, începând cu 1 februarie, pentru o perioadă de şase luni". Patronatele au acceptat pe loc şi au declarat că sunt mulţumite de "măsurile Guvernului de sprijinire a producţiei de îngrăşăminte chimice destinate pieţei interne".

Marian Milea ne-a declarat că estimează o creştere cu 10% a consumului de îngrăşăminte chimice din producţia autohtonă, pe piaţa internă.

MEF a mai mai propus Ministerului Agriculturii găsirea, de comun acord, a unor mecanisme adecvate susţinerii agriculturii naţionale, în ceea ce priveşte creşterea cantităţilor de îngrăşăminte chimice utilizate la hectar, prin subvenţionarea producătorilor agricoli.

"Nitrofosfor" a anunţat că salută decizia Finanţelor, deoarece indus­tria chimică îşi pierduse clientul tradiţional: agricultura.

Patronatele susţin că industria de îngrăşăminte chimice este dimensionată să asigure cantităţile necesare întregii suprafeţe agricole a ţării (circa 10 milioane de hectare), capacitatea totală a instalaţiilor de îngrăşăminte fiind de 2,3 milioane de tone pe an. Cu toate acestea, cifrele arată că agricultura naţională a consumat, în medie, circa 30 - 40 de kg de substanţă activă la hectar, faţă de o fertilizare optimă, de circa 150 - 200 de kg, cât se practică în statele occidentale.

O altă soluţie a Finanţelor o cons­tituie, potrivit notei, "stabilirea unui privind preţul îngrăşămintelor chimice destinate pieţei interne, a asigurării plăţii în consumul curent de gaze naturale şi achitării resurselor de plată către societăţile care furnizează şi trans­portă gaze naturale".

Partenerii sociali au bătut palma pentru toate aceste prevederi dar au atras atenţia că s-ar impune şi un act normativ care să reglementeze anumite prevederi. Sindicatele au precizat că aceste decizii au evitat declanşarea unei bombe sociale. Combinatele îşi vor relua activitatea; cel puţin până în iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb