Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri proiectul de OUG prin care firmele româneşti care au capitaluri pozitive vor primi reduceri de impozite. Practic, facilităţile fiscale acordate firmelor cu capitaluri pozitive cresc pe măsuri ce acestea îşi majorează şi mai mult capitalurile, conform ordonanţei de urgenţă.
Guvenrul a adoptat OUG pentru a încuraja capitalizarea firmelor, în condiţiile în care în România mulţi patroni scot toţi banii din firme şi le lasă cu capitaluri negative. Capitalul este negativ când activele totale ale firmei sunt mai mici decât pasivele totale.
Conform OUG, firmele cu capital pozitiv vor beneficia de reducerea cu 2% a impozitului pe profit, respectiv pe venitul microîntreprinderii sau impozitului specific (în HoReCa).
Mai departe în anii următori aceste firme vor beneficia de reduceri între 5% şi 10% dacă îşi vor majora capitalul propriu ajustat, astfel cum arată prima poză.
De asemenea, o reducere de impozit cu 3% li se vor aplica firmelor cu capital pozitiv care înregistrează o creştere a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datorează impozitul faţă de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul 2020, astfel cum arată ce-a de-a doua poză.
În cazul în care sunt aplicabile două sau trei din reducerile prevăzute mai sus, pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzătoare acestora se adună iar valoarea rezultată se aplică asupra impozitului.
Potrivit OUG, capitalul propriu ajustat cuprinde următoarele elemente:
a) capital subscris vărsat/capital de dotare;
b) patrimoniul regiei;
c) patrimoniul public;
d) patrimoniul privat;
e) patrimoniul institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare;
f) prime de capital;
g) rezerva legală, statutară sau contractuală şi alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei acţionarilor/asociaţilor sau potrivit prevederilor legale;
h) rezultatul net reportat - sold creditor, reprezintând diferenţa pozitivă dintre soldurile creditoare şi debitoare.
Totodată, după cum scrie şi Hotnews.ro, alte noutăţi fiscale din proiect se referă la suspendarea loteriei bonurilor fiscale şi corectarea unor prevederi ale OUG 33/2020 privind acordarea bonificaţiilor la impozit pe profit şi pe veniturile microîntreprinderilor, fiind vorba de aplicarea şi pentru firmele cu an fiscal modificat.
Extragerile lunare şi ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale vor fi astfel reluate în termen de 90 de zile de la data încetării stării de alertă/urgenţă, după caz.
Potrivit datelor Băncii Naţionale, citate de startupcafe.ro, în anul 2018, în România, 16.988 de firme din categoria celor plătitoare de impozit pe profit aveau capital negativ însumând -101,8 miliarde de lei.
De asemenea, 261.021 de firme din categoria celor care plăteau impozit pe venitul microîntreprinderii aveau cacpital negativ, însumând -57,9 miliarde de lei.
Totodată, 193 de firme de HoReCa, plătitoare de impozit specific erau cu capital negativ, însumând -5,7 miliarde de lei, în anul 2018.
1. Adică..
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.09.2020, 07:24)
Adică un sereleu trebuie sa vina cu bani de acasă pentru a primi, după aia, o reducere infimă dintr-un profit iluzoriu care oricum nu exista. Foarte tare, nene aceasta facilitate.