Fitch confirmă ratingul României la "BBB minus"; perspectiva este stabilă

E.D.
Macroeconomie / 7 martie 2014

Fitch Ratings a confirmat astăzi ratingul BBB- atribuit pentru datoriile pe termen lung în valută ale României precum şi cel pentru datoriile în monedă locală la 'BBB', perspectiva asociată pentru ambele ratinguri fiind una stabilă, informează Fitch, citat de Reuters.

Afirmaţia şi perspectiva stabilă reflectă următorii factori-cheie: finanţele publice sunt, în general, sub control, iar deficitul general al bugetului în termenii ESA95 a scăzut la o valoare estimată de 2,6% din PIB în 2013, în conformitate cu mediana BBB, de la 3% în 2012. Fitch previzionează că datoria brută guvernamentală va scădea uşor în 2014-15, cu toate că prognoza este supusă la un anumit risc, dat fiind faptul că 2014 este an electoral. PIB-ul a crescut mai repede decât era de aşteptat în 2013, înregistrând o creştere reală de 3,5% la producţia industrială şi agricolă. Comerţul exterior a fost liderul creşterii pe partea de cerere. Creşterea puternică a PIB-ului în trimestrul 4 al anului 2013 (1,7% faţă de trimestrul precedent, 5,2% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior) oferă un punct de plecare favorabil pentru anul 2014, iar Fitch estimează o majortare de 2.8%.

Economia românească a absorbit dezechilibrele externe mari anterioare, deficitul de cont curent scăzând până la un minim istoric de 1,1% din PIB în 2013, precizează Fitch.

În luna noiembrie a anului trecut agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a confirmat şi ea ratingul României la "BB plus/B" cu perspectivă pozitivă. O perspectivă de rating "pozitivă" înseamnă că există posibilitatea ca S&P să îmbunătăţească ratingul României dacă Guvernul continuă programul de consolidare fiscală şi reforme. O eventuală îmbunătăţire ar plasa ratingul României la "BBB minus", primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5831
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2983
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9672
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.0756

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb