FITCH RATINGS AVERTIZEAZĂ: "Măsurile adoptate de Guvern au crescut riscul de supraîncălzire a economiei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 august 2017

"Măsurile adoptate de Guvern au crescut riscul de supraîncălzire a economiei"

Fitch estimează majorarea deficitul bugetar, în acest an, de la 3% la 3,7% din PIB şi creşterea datoriei publice până la 43,6% din PIB la finele lui 2019, de la 37,6%, la sfârşitul lui 2016

Măsurile adoptate de Guvernul român au crescut riscul de supraîncălzire a economiei, apreciază agenţia Fitch Ratings.

Aceasta arată că, deşi ţara noastră a mai înregistrat un trimestru de creştere economică solidă (5,7% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), totuşi politicile fiscale prociclice şi majorarea rapidă a salariilor din acest an au crescut riscul de supraîncălzire a economiei.

Agenţia de evaluare financiară subliniază că, luna trecută, când a confirmat ratingul de ţară al ţării noastre la "BBB minus" cu perspectivă stabilă, a revizuit în sus estimările privind avansul economiei româneşti în anul 2017, de la 4,8% până la 5,1%. Fitch menţionează că, dacă datele preliminare privind creşterea economică din trimestrul al doilea se vor confirma, atunci ar putea decide o nouă revizuire a estimărilor de creştere.

În schimb, pentru 2018 şi 2019, Fitch se aşteaptă la încetinirea ritmului de creştere economică, pe măsură ce impactul politicilor se va diminua, până la 3,4% în 2018 şi 3,5% în 2019, dar va rămâne deasupra mediei de 3% - înregistrată de ţările din categoria de rating BBB.

"Cu toate acestea, creşterea rapidă a început să ridice anumite riscuri la adresa indicatorilor externi şi există de asemenea posibilitatea unei supraîncălziri pe măsură ce creşterea salariilor depăşeşte creşterea productivităţii", avertizează analiştii Fitch.

Agenţia de evaluare precizează, potrivit Agerpres, că ritmul puternic de creştere a PIB s-a datorat, în parte, şi relaxării fiscale, reducerea accizelor şi a TVA conducând la ratarea ţintelor fiscale, veniturile din taxe rămânând constante, iar cheltuielile crescând.

Analiştii Fitch se aşteaptă la unele reduceri ale consumului guvernamental şi ale cheltuielilor de capital, în timp ce salariile mai mari vor contribui la majorarea veniturilor din contribuţiile sociale. Cu toate acestea, Fitch estimează în continuare o majorare a deficitul bugetar, în acest an, până la 3,7% din PIB, de la 3% din PIB în 2016. Prognozele Fitch arată că datoria publică va creşte până la 43,6% din PIB, la finele lui 2019, de la 37,6%, la sfârşitul anului 2016.

Analiştii citaţi susţin că politica fiscală pe termen mediu este mai puţin clară după schimbările politice din luna iunie.

Majoritatea analiştilor consideră că măsurile de relaxare fiscală şi creşterile salariale adoptate de Guvern conduc la scăderea încasărilor la bugetul de stat, dovadă stând şi proiectele normative recente prin care Executivul urmăreşte să aplice diverse creşteri de taxe.

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că "există o oarecare panică în legătură cu bugetul", menţionând că, "probabil, autorităţile nu au reuşit să acopere cheltuielile care au fost majorate şi acum caută cu disperare soluţii".

Şi Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), este de părere că Guvernul "a fost de un populism extrem de nejustificat, iar acum trebuie să acopere pierderile şi nu are bani".

În acelaşi timp, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a atras, recent, atenţia că nivelul investiţiilor private este unul scăzut din cauza climatului de "tărăboi general", acesta având un efect descurajant.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Astia sunt cei mai mari excroci din lume. N-au nimerit niciodata.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb