Premierul Florin Cîţu a declarat că hotărârea prin care se va aproba "exact forma finală a PNRR" nu va putea fi adoptată de un guvern interimar, precizând că, în şedinţa Executivului de miercuri, a prezentat un calendar privind actele normative care să permită intrarea în vigoare şi implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, informează Agerpres.
"În şedinţa de guvern de astăzi am prezentat un calendar, câteva lucruri care urmează, în special după PNRR. Sunt câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă care trebuie aprobate, în special pentru stabilirea cadrului instituţional şi financiar, inclusiv la audit şi control. Nu poate să intre PNRR în vigoare şi nu putem să folosim până nu avem această ordonanţă; ea va fi în perioada următoare. Şi am o notă către ministere, prin care am stabilit un grup de lucru, care până luni trebuie să se înfiinţeze şi să se organizeze (...) începând de luni, sub coordonarea directă a Direcţiei responsabile cu implementarea PNRR din cadrul MIPE. PNRR o să intre în Consiliul Uniunii Europene, după aceea trebuie o hotărâre de guvern care să aprobe exact forma finală", a afirmat Florin Cîţu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.
Şeful Executivului a atras atenţia că HG privind PNRR la care s-a referit nu va putea fi aprobată de un guvern interimar, notează sursa citată.
"Problema este că hotărârea de guvern nu cred că poate să fie aprobată de un guvern interimar pentru că este o hotărâre care aprobă un program nou, cu implicaţii pentru bugetele viitoare. Vom vedea ce se va întâmpla, dacă putem să aprobăm această hotărâre de guvern sau nu, depinde cum va fi situaţia guvernului atunci şi, după aceea, bineînţeles, o ordonanţă de urgenţă privind fluxurile financiare pentru perioada 2021 - 2027 şi sistemul de audit. (...) Hotărârile de guvern care au implicaţii pentru bugetele anului viitor trebuie să fie date de un guvern plin", a explicat premierul.
Întrebat când va fi aprobat PNRR în Consiliul UE, Florin Cîţu a precizat că autorităţile de la Bucureşti au cerut data de 5 octombrie, dar ar urma să fie pe 10 - 15 octombrie.
În opinia sa, având în vedere situaţia politică din România, s-ar putea ajunge la întârzieri.
"Dacă nu le aprobăm la timp, ordonanţa cu fluxul financiar, aceste hotărâri de guvern şi mai sunt câteva lucruri, vom împinge totul în perioada următoare şi deja avem... mai ales că suntem şi la finalul acestui an, sunt câteva jaloane în prima parte a anului viitor. O mare parte din aceste 'milestones' trebuie să fie făcute prin ordonanţă de urgenţă. Poate putem să le ducem în Parlamentul României şi Parlamentul poate să aprobe, bineînţeles (...) un proiect de lege de aprobare a ordonanţei şi putem să mergem direct acolo, cineva să iniţieze un proiect de lege etc... Dar la cum mă uit că lucrează Parlamentul României - când eu trebuie să aprob de două ori prelungirea mandatelor de la Radio şi de la Televiziune, acolo se vede că sunt doar axaţi pe altceva, doar pe moţiune şi altceva nu fac, nu există alte priorităţi -, nu cred că va fi interesat cineva în Parlamentul României de PNRR. Mie nu mi se pare în momentul acesta", a afirmat Cîţu.