• Laurian Lungu: "În condiţiile în care evaluarea nu ar intra în board-ul FMI, atunci imaginea ţării noastre s-ar deteriora, iar riscul de ţară ar creşte"
Imaginea ţării noastre pe pieţele internaţionale nu va fi afectată dacă raportul privind cea de a şasea evaluare a ţării noastre nu va fi introdus în board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI), în condiţiile în care, până la jumătatea lunii septembrie, statul nu va reuşi să privatizeze "Oltchim" şi să listeze pe bursă 15% din acţiunile pe care le deţine la "Transgaz", sunt de părere unii analişti. Explicaţia acestora este că acordul ţării noastre cu FMI este unul de tip preventiv.
Totuşi, nu trebuie "să întindem coarda", pentru că atunci pieţele vor reacţiona, susţin o parte din analişti.
• Florin Cîţu: Cred că evaluarea ţării noastre va intra în board-ul FMI
Fondul a fost foarte indulgent cu ţara noastră, iar condiţiile legate de privatizarea companiilor de stat au fost prevăzute şi în acordurile anterioare, ne-a declarat Florin Cîţu, analist economic.
Domnia sa nu crede că evaluarea ţării noastre nu va intra în board-ul FMI.
Din contră, dacă board-ul FMI nu ar aproba evaluarea ţării noastre, atunci acesta ar fi un lucru bun, pentru că aşa am fi constrânşi să implementăm reformele, a subliniat analistul economic.
Florin Cîţu ne-a declarat: "Imaginea ţării noastre nu va fi afectată de un eventual răspuns negativ al FMI. Faptul că acordul României cu FMI contribuie la imaginea ţării pe plan internaţional este doar un laitmotiv pe care politicienii îl folosesc. Inves-titorii străini au retras oricum trei miliarde de euro din ţară, chiar şi în condiţiile în care acordurile noastre cu FMI sunt în vigoare".
Lucrurile sunt atât de degenerate pentru România, încât nu mai contea-ză dacă se aprobă sau nu raportul, potrivit domniei sale.
• Aurelian Dochia: Mă îndoiesc că FMI va fi atât de dur, încât nu va aproba raportul de evaluare
Probabil că va fi tergiversată eliberarea noii tranşe de bani de la FMI, dar acest lucru nu va avea consecinţe reale pentru ţara noas-tră, pentru că acordul este unul de tip preventiv, ne-a declarat analistul Aurelian Dochia.
Domnia sa este de părere că pe acest lucru, probabil, se bazează şi Guvernul, care va căuta noi metode de reeşalonare.
Aurelian Dochia ne-a precizat: "Ideea pe care se merge este aceea că nu vor înceta acordurile. Pieţele ar trebuie să fie liniştite din acest punct de vedere. Chiar dacă unele condiţii nu sunt îndeplinite, mă îndoiesc că FMI va fi atât de dur, încât nu va aproba raportul de evaluare. Atât Guvernul, cât şi FMI vor negocia şi vor menţine relaţiile. Pieţele nu îşi vor schimba percepţia faţă de ţara noastră. Dacă până la jumătatea lunii septembrie nu vor fi privatizate Oltchim şi Trans-gaz, iar raportul nu va intra în board-ul FMI, acest lucru nu va avea un impact semnificativ".
Totuşi, domnia sa atrage atenţia că este bine "să nu întindem coarda", pentru că atunci pieţele vor reacţiona.
• Laurian Lungu: În condiţiile în care evaluarea nu ar intra în board-ul FMI, atunci imaginea ţării noastre s-ar deteriora
Dacă cea de a şasea evaluare a acordului preventiv încheiat de FMI cu ţara noastră nu va fi introdusă în board-ul Fondului, atunci aceasta nu poate fi aprobată şi, prin urmare, nu se va elibera următoarea tranşă de bani prevăzută în acord, ne-a declarat analistul Laurian Lungu.
Domnia sa a adăugat: "Problema care se ridică nu este cea legată de bani, pentru că autorităţile noastre nu intenţionau să acceseze banii, ci aceea a imaginii României pe pieţele internaţionale. În plus, asocierea cu turbulenţele politice ar amplifica reacţia pieţelor. În condiţiile în care evaluarea nu ar intra în board-ul FMI, atunci imaginea ţării noastre s-ar deteriora, iar riscul de ţară ar creşte".
Alte canale de transmisie ale acestui impact sunt rata de schimb şi dobânzile la împrumuturile pe care le avem, potrivit analistului.
Aprobarea, în board-ul FMI, a celei de a şasea evaluări a acordului preventiv încheiat cu ţara noastră depinde de implementarea a patru măsuri, care privesc plata arieratelor autorităţilor locale, majorarea preţului la gaze naturale, vânzarea a 15% din acţiunile "Transgaz" şi privatizarea "Oltchim".