Florin Georgescu, audiat la Curtea de Apel în dosarul Rompetrol

V.B.
Companii #Energie / 13 mai 2014

Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, a fost audiat astăzi, în calitate de martor, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), în dosarul Rompetrol, acelaşi în care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de spălare de bani şi delapidare, informează surse din presă.

Între 1992 şi 1996, Georgescu a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor, fiind unul dintre semnatarii Hotărârii de Guvern (HG) 157/1993 privind transferarea obligaţiilor şi drepturilor ce revin părţii române din Acordul de explorare şi îmbogăţire a producţiei în perimetrul NC-115 din Libia.

Domnia sa a declarat: "Au fost două acte normative. Primul este HG 157/1993, semnat în aprilie 1993, iar cel de-al doilea a fost un amendament adus acestei hotărâri de Guvern, semnat în ianuarie 1995. Cele două acte normative stabileau că sumele încasate de partea română, pe relaţia Libia, prin explorarea şi exploatarea de petrol merge la bugetul de stat. Eu am avizat doar hotărârea de Guvern, pentru că la momentul semnării amendamentului nu eram în ţară".

Potrivit procurorilor, după ce a intrat în vigoare această Hotărâre de Guvern, preşedintele de atunci al Rompetrol, Dinu Patriciu, ar fi câştigat câteva milioane de dolari de pe urma unui contract încheiat între ţara noastră şi Libia.

Următorul termen al dosarului este 27 mai.

Dosarul Rompetrol a fost trimis spre soluţionare, pe 24 octombrie 2013, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după ce judecătorii de la CAB şi-au declinat competenţa în acest caz.

Decizia a fost luată după ce CAB s-a autosesizat în legătură cu competenţa judecării apelului în dosarul Rompetrol, având în vedere că Sorin Roşca Stănescu, unul dintre inculpaţii din dosar, este senator. Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat

Pe 10 ianuarie 2014, dosarul a fost trimis înapoi la Curtea de Apel Bucureşti.

În acelaşi dosar, Dinu Patriciu a fost achitat, pe 28 august 2012, de Tribunalul Bucureşti, după ce procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei. Instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache.

În septembrie 2006, Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Omul de afaceri este învinuit şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. Alte infracţiuni imputate lui Dinu Patriciu sunt cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, precum şi cea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

În dosar, mai sunt inculpaţi: Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb